– Advokatlov vil gi høyere kvalitet i disiplinærarbeidet I dag er det mange organer som håndhever RGA, og det er ulike behandlingsregler for ulike advokater. Det gjør systemet vanskelig å forstå, noe som kan skape mistro, skriver Merete Smith.
- NAVs praksis ved behandling av ung ufør-tillegg er for streng NAVs skjønnsmessige vurderinger av den enkeltes behov er ikke nødvendigvis i tråd med gjeldende rett, skriver saksbehandler Emma Kristine Lausund i dette innlegget.
- Kvinnelige advokater i Høyesterett er likebehandlet Advokater til prøve får snakke litt mer enn sine mer erfarne kolleger, skriver Ingvild Misje og Gunnar Grendstad ved UiB i dette innlegget.
Innsatte kompenseres ikke nok for økt bruk av isolasjon under pandemien Innsatte skal sikres meningsfull menneskelig kontakt hver dag - uavhengig av om de er i isolasjon eller ikke. Slik er det ikke norske fengsler, ifølge Jussbuss.
Direktekravssagaen i «Stolt commitment»: Nye Høyesterettsavklaringer på gang? - Case closed hva gjelder spørsmålene knyttet til norsk domsmyndighet for direktekrav reist mot norske P&I-klubber under Luganokonvensjonen, oppsummerer innleggsforfatterne.
Mangelfull prosessrisikovurdering som grunnlag for advokatansvar - Selv om aktsomhetsnormen er streng, har advokater et visst spillerom for adferd som kan kritiseres før det kan bli tale om ansvar, skriver Wiersholm-advokatene Christian Hauge og Hans Augun Parmann i dette innlegget.
- Sviktende kritikk mot Datatilsynets vedtak Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon svarer i dette innlegget på kritikken fra Rune Opdahl om håndteringen av den første smittevernappen.
- Vi må ikke tillate spyttehette Rettsstaten Norge vant rettssikkerhetspris i 2020, nå står innføring av et potensielt dødelig tvangsmiddel i fengsel på trappene – men det er ikke for sent å snu, skriver jurist Isabelle Aarvik i dette innlegget.
- Rettslig problematisk skjenkestopp - En bardus skjenkestopp over hele nasjonen under ett, er et så grovkornet inngrep, og samtidig så inngripende, at det etter vanlig, juridisk vurdering må ansees ugyldig, mener advokat Brynjar Østgård.
- Tiden er forbi da det var lov å si at man ikke forsto klima-effektene - Det er lett å overse økonomiske «Kodak moments», og ikke innse når et nasjonalt eventyr bør få en verdig siste akt, skriver Schjødt-partner Knut Bergo i dette innlegget.
- Advokaten må ikke eies av andre Å tillate eksterne eiere av advokatfirmaer kan gi svært uheldige konsekvenser, og i verste fall åpne for at organiserte kriminelle kan komme inn på eiersiden i norske advokatfirmaer, skriver Advokatforeningens leder Jon Wessel-Aas i dette innlegget.
La det ikke være tvil, kampen mot å legge ned domstoler fortsetter! Kakefesten fortsetter i Senja tingrett, ifølge sorenskriver Frank Kjetil Olsen.
Ber Advokatforeningen gå foran: - Bare 160 av 20.000 voldtekter straffes Vil ha samtykkelov: Bare 0,8 prosent av alle voldtekter ender med domfellelse. Vi kan ikke forsone oss med situasjonen og barns og kvinners manglende rettssikkerhet i dagens system, skriver Kjersti Cecilie Jensen, senioradvokat i Hjort.
- Jeg ønsker ikke å være et «produkt» advokatfirmaene rekrutterer fordi jeg er kvinne med flerkulturell bakgrunn Når jeg søker etter en jobb, er det fordi jeg tenker at jeg kan være en ressurs for bedriften, basert på mine faglige og sosiale evner, skriver jusstudent Selina Günes Ovat.
Kven driv med desinformasjon, Frølich? - Vi i Senterpartiet kjem til å halde fram med å informere om kva konsekvensane av regjeringas domstolreform vil bli, skriv Jenny Klinge (Sp) i dette innlegget.
- Kunne ikke brydd meg mindre om det finnes alkoholfrie alternativer - Viktigere å få en stopp på ekskluderende holdninger utelukkende basert på utseende, hudfarge og aksent, skriver jusstudent Assia Chelaghma.
- Hvor stort er mangfoldet, hvis de som ansettes, glir rett inn i den kulturen som alltid har vært? Advokatbransjen trenger å endre sin interne kultur for å tiltrekke seg kvinner og minoriteter, mener jusstudent Kimiya Sajjadi.
- Alle svindelofre må beskyttes av lovens vern Dersom noen misbruker din BankID til å svindle til seg penger, vil dine rettigheter som forbruker avhenge av hvilken metode svindleren benyttet. Rettstilstanden må endres, skriver Christoffer Saltnes Gundersen i husleie- og gjeldsgruppen i Jussbuss.
- Må få menn til å forstå fordelene med å ha kvinnelige partnere - De som allerede har rett til sin del av kaka vil ikke dele med andre dersom eget kakestykke blir mindre, skriver Berngaard-partner Lasse Ødegaard i dette innleget.
- Straffesakskjeden må henge sammen og gis prioritet Regjeringen skal ha ros for å gi domstolene et løft for neste års budsjett, men det er også nødvendig med et påtaleløft, skriver Lene Vågslid (Ap), leder av Stortingets justiskomité.
Hvem skal nå vokte over domstolenes og dommernes uavhengighet? Stortinget må gi fra seg makt i regjeringens forslag til ny domstolstruktur i tingrettene, skriver tingrettsdommer Øyvind Johnsen i dette innlegget.
- Direkte uverdig at den videre eksistensen til to tredjedeler av tingrettene i Norge blir en salderingspost i budsjettforhandlingene - En utvidelse av rettskretser vil føre til umiddelbar nedleggelse av domstoler, skriver innleggsforfatteren.
- En usedvanlig skarp jurist, med en like usedvanlig vennlig og behagelig form Advokatforeningens leder Jon Wessel-Aas er blant dem som hyller høyesterettsdommer Erik Møse som fredag hadde sin siste dag i jobben.
Til mangemillionær som skal investere i boken «Østkantfolk» Denne uken kom nyheten om at investor Jan P. Sissener har kjøpt inn haugevis med eksemplarer av Jan Bøhlers ferske bok «Øskantfolk» for å gi den i gave til politikere. Advokat Cecilia Dinardi mener at boken tegner et alt for enkelt bilde, skriver hun i denne kommentaren.
De 100 største advokatfirmaene: Et stort vakum under de 17 største De 17 største firmaene omsatte for 9,8 milliarder kroner i fjor, men 2020 vil nok gi en ripe i lakken, selv om advokatbransjen går klar av de største svingningene, skriver kommentator Erlend Wessel Carlsen.
Mener ny MR-regel er forvirrende Det er ingen grunn til å tro at Advokatforeningen kan presse gjennom en regel som Justisdepartementet mener er uegnet som forskrift, skriver advokat Stephan L. Jervell i dette innlegget.
- Å, flotte Norge med ditt mangfold av dialekter - dette er ikke noe for deg! Ifølge Domstolkommisjonen kan automatiserte oversettelser snart bli en realitet i norske rettssaler. Innleggsforfatteren mener verktøyet som satses på fremstår uferdig og lite effektivt.
Hvor store advokatsalærer anses som nødvendige sakskostnader? - Det bør slås ned på advokater som ligger langt over et rimelig og nødvendig nivå for sakskostnader. Retten må ikke bli som Hotell Ritz i London, «åpen for alle, tilgjengelig for de få», skriver advokat Stephan Didrich Eid i dette innlegget.
Innleid og uavhengig? Problemet med advokaters betenkninger er ikke kvaliteten, men uavhengigheten, skriver Hans Stenberg-Nilsen, tidligere leder av Advokatforeningen, i dette innlegget.
- Mange av dem som mottar støtte fra NAV har ikke ressurser til å sette seg inn i jussen selv I saker som er viktige for innbyggerne, bør det være mulig å få rettshjelp selv om du ikke har råd til å betale selv, mener generalsekretær i Advokatforeningen Merete Smith.
- Må spørre om utdanningsinstitusjonene møter advokatbransjens behov - Det er betimelig å spørre hva kandidatene må lære på universitetet for å bli gode advokatemner, skriver Paal-Henrich Berle i dette innlegget.
Slik gjør Wiersholm prosessrisikoanalyse Ingen kan med sikkerhet spå utfallet av en rettslig tvist for domstolene, men det er uklokt å la være, skriver Wiersholm-advokatene Hans Augun Parmann og Christian Hauge i dette innlegget.
- Stort marked for å bistå utenlandske klienter med rådgivning og tvisteløsning Advokat Ali Afshar har gjort seg flere observasjoner som viser at mangfold også er bra for omsetningen, skriver han i dette innlegget.
- Mange svakheter i firmaenes IT-sikkerhet Bruk av hjemmekontor øker risikoen for dataangrep og hacking, skriver IT- og sikkerhetsekspert Chris Dale i dette innlegget, der han deler tips om hva firmaer kan gjøre for å beskytte sine data.
Hvorfor slutter kvinnene? - Fordi du blir vurdert som et business-case, skriver anonym, kvinnelig advokat i dette innlegget.
- Domstolsstruktur er et politisk spørsmål I stedet for å endre domstolstrukturen og rettskretsene, kan man dele både på dommere og saker mellom rettskretsene, skriver Lene Vågslid, leder av Stortingets justiskomité og justispolitisk talsperson for Arbeiderpartiet i dette innlegget.
Ber advokatfirmaene og fakultetene se verden gjennom øynene til minoriteter – Mange advokatfirmaer er blendahvite, og unge med minoritetsbakgrunn kan lett distansere seg fra disse, skriver jusstudent Kimiya Sajjadi i dette innlegget.
Mener arbeidsplasser må jobbe aktivt mot rasisme og diskriminering - Det første steget mot rasisme er å anerkjenne at det eksisterer som et samfunnsproblem. Firmaer og fakulteter er intet unntak, skriver jusstudent Sarah Zahid.
- Det er ikkje tyngdekrafta som er problemet, Lægreid - Åtaket på nynorsk som eit språk utan presisjonsevne innan juridiske samanhengar synest å vere ei oppkonstruert problemstilling.
Nynorsk-debatten: Motkultur sikrar kvalitet Olav Lægreid spør om vi treng motkultur i jussen? Svaret er ja, skriv professor Jørn Øyrehagen Sunde.
- Lægreid tek feil om nynorsk i jussen - Fagspesifikke termar kan skrivast like greitt på nynorsk som på bokmål, skriv advokat Erlend Baldersheim i dette innlegget.
Trenger vi motkultur i jusen? - For eget vedkommende har jeg valgt bokmål fordi det da er lettere å oppnå god juridisk presisjon, skriver Olav Lægreid.
- Ja, flerkulturelle jusstudenter stiller med et handikap - Et behov for å rydde opp i misoppfattelser, skriver innleggsforfatteren.
Krever åpenhet om rettskildene og ber om innsyn hos Lovdata Rettspraksis.no har tapt i Høyesterett, men programvareutvikler Torstein Saltvedt mener at offentleglova og det såkalte gjenbruksdirektivet gir offentligheten rett til innsyn i Lovdatas dokumenter, skriver han i dette innlegget.
Om advokatfirmaer og permitteringer – sett fra en innkjøper Advokatfirmaer som velger å permittere ansatte til tross for årlige millionutbytter fremstår som usolidariske og lite dugnadsorienterte, skriver Swedbank Norges Head of Legal, Thomas Rygg Hannestad, i dette innlegget.
- Hvem undergraver advokatstanden? - Advokatstanden opprettholder ikke tillit ved å dekke over mulig uheldige omstendigheter som berører bransjen, og at advokat Steingrim Wolland føler seg truffet, er talende, skriver styreleder Thomas Smedsvig i Tilsynsrådet i dette innlegget.
- Statlig undergraving av advokatstanden Advokat og styreleder Steingrim Wolland i Advokatfirmaet Rogstad anklager Tilsynsrådet for å ha fremsatt usanne påstander om at kriminelle aktører er kommet inn på eiersiden i advokatforetak. «Det kan være liten tvil om at mange tenker at det er vårt firma som omtales», skriver Wolland i dette innlegget.
- Ikke rør domstolenes prøvingsadgang - Vanskelig å forstå at det etter bare fem år er nødvendig å endre en grunnlovsbestemmelse som ikke har voldt noen tolkningsproblemer, skriver Schjødt-advokat Vidar Strømme i dette innlegget.
- Debatten bør bli en øyeåpner for diskrimineringen mange minoritetsjurister opplever - Kulturell kompetanse er en sosial kompetanse som bør verdsettes av alle arbeidsgivere, skriver jusstudentene Sarah Zahid og Sarita Prabhakar fra Mino.Jur Bergen
- Det har alltid vore ein språkdebatt innan jussen - Hadde Lægreid lært av historia, ville han ha funne grunnar til å tenkja seg om før han gjekk ut og hevda at fleirkulturelle har eit språkleg handikap i det praktiske rettslivet, skriv rettshistorikar Jørn Øyrehagen Sunde i dette innlegget.
- Ikke feil å hevde at godt språk er avgjørende for god juss, men her er en god nyhet for minoritetspersoner Å ha bakgrunn fra et annet land er en intern styrke – helt uavhengig av hva andre kan finne på å mene, skriver jurist Saher Latif i dette innlegget.
- Å være annerledes er en gave - Vi må slutte å skjule forskjellene. Vi må lære oss å omfavne dem, snakke om dem, og bruke dem. Bare da kan vi snakke om at vi har et ess i ermet, skriver jusstudent Kimiya Sajjadi i dette innlegget.
- Jusstudenter med flerkulturell bakgrunn har ikke fått noen særbehandling - Denne gruppen er først og fremst opptatt av faget - ikke hva slags bakgrunn de har, mener tidligere Ernst & Young-advokat Kiran Aziz.
Mener ny domstolsstruktur blir overflødig så lenge domstolloven anvendes på en god måte Når bedre ressursutnyttelse angis av departementet som begrunnelse for å endre rettskretsgrensene, så fremstår begrunnelsen som lite treffende.
Uten mat og drikke, duger meklingen ikke Om partene i en konflikt møtes til et felles måltid, øker sjansene for enighet, mener innleggsforfatter og jordskiftedommer Solfrid Mykland Fjell.
Også fanger er mennesker. Så hvorfor respekteres ikke menneskerettighetene for dem? Det anses som inngripende å nekte folk å oppholde seg på hytta, derfor er det laget en egen forskrift som regulerer forbudet. Innsatte i fengslene våre er tydeligvis ikke verdige samme rettslige grundighet.
Mener UDI driver etnisk diskriminering av unge utlendinger som søker om familieetablering i Norge Utlendingsmyndighetene antar uten videre at søkeres kjærlighetsforhold er basert på tvang og press, skriver Jussbuss i dette innlegget.
Mener regjeringens forslag til ny domstolstruktur er et «konstitusjonelt problem» Det var neppe lovgivers tanke, skriver sorenskriver Frank Kjetil Olsen.
Klimasaken: Alle monner drar Glittertinds klimaengasjement er ikke bare fromme ord og grønnvasking, men det kan virke som at Advokatbladets kommentator trekker Glittertinds klimaengasjement i tvil, skriver to representanter for firmaet.
- Rettstilstanden for salærklager må endres En advokat som får en salærklage mot seg i disiplinærsystemet, kan stoppe klagen ved å ta ut søksmål mot klienten. Slik hindres klienten i å prøve gyldigheten av advokatens salærkrav helt gratis, skriver Kåre I. Moljord, leder av Advokatforeningens regionale disiplinærutvalg, i dette innlegget.
Fjern ordningen med prøvesaker for Høyesterett - Slik ordningen fungerer i dag, bidrar den til et unødvendig klasseskille, både sosialt og økonomisk, skriver advokat Thor André Bjerke.
Domstolkommisjonen stiller gode spørsmål, men gir ikke endelige svar Det burde være i alle advokaters interesse å ivareta en best mulig domstolstruktur i Norge, skriver de to Lillehammer-advokatene Aslak Runde og Oddvar M. Møllerløkken i dette innlegget.
Mener domstolens henvisningspraksis må endres At domstolene refererer til Retstidende gjør det vanskelig å få innsyn i dommer, skriver redaktør Fredrik Ljone i Rettspraksis.no i dette innlegget.
Minneord om jurist Ragnar L. Auglend «Vi er et samlet advokat-korps her i byen som reservasjonsløst kan gi ham beste karakter «ren laud» – både som leder for påtalemyndigheten og som tingrettsdommer», skriver advokat Harald Otterstad i dette minneordet.
- Handlingsrom og vetorett skaper misstemning i Brüssel Det er særdeles vanskelig å forestille seg at EU skulle ha særlig sans for å innføre et så uhåndterlig hensyn som nasjonalt handlingsrom i EØS-avtalen, utover de mange håndfaste unntak som avtalen inneholder, skriver tidligere ESA-president Knut Almestad i dette innlegget.
- Feil av advokater å beklage i NAV-saken Nåværende og tidligere regjeringer må ta det fulle og hele ansvar for trygdeskandalen – en planlagt katastrofe, skriver arbeidsrettsadvokat Øyvind Miller fra Drammen i dette innlegget.
Savner rettslig avklaring av aktsomhetsnormen for arbeidsgivere i styreansvarssaker - Det er oppsiktsvekkende at vi stadig observerer at enkelte arbeidsgivere fullstendig overser de ufravikelige regler i arbeidsmiljøloven ubevisst – noen ganger til og med bevisst (!), skriver advokatfullmektig Nina Bluszko i dette innlegget.
Hvor ble det av rettstaten Norge? Det er staten, som fordeler midlene, som må ta ansvaret for den høye graden av isolasjon i Norge, skriver Jussformidlingen i dette innlegget.
Granskning, faktaundersøkelser og Advokatforeningens retningslinjer Hvordan hindre at vi som granskere ender opp med både lovgivende, utøvende og dømmende makt i våre hender, spør forfatterne av dette innlegget.
Dårlig lovforslag om god handelsskikk Lovforslaget om god handelsskikk er preget av dårlig juridisk håndverk, skriver de to Virke-advokatene Thomas Flo Haugaard og Anita Sundal i dette innlegget.
Nye regler må ikke hindre samfunnsviktig journalistikk Advokat Ina Lindahl Nyrud i Norsk journalistlag er kritisk til forslaget om å endre helseregisterloven, der det blant annet foreslås å fjerne muligheten til å gi offentligheten innsyn i anonyme helseopplysninger, skriver hun i dette innlegget.
- Hvordan kan Advokatforeningens generalsekretær mene at true crime er bra for rettsikkerheten? - Å peke på true crime som løsningen når du selv representerer advokatstanden, er en unnlatelsesynd av den grove sorten, mener innleggsforfatteren
Kunstig intelligens vs. fornuft og følelser Burde AI eller menneskelig arbeidskraft være best skikket til oppgaven med å tilpasse og løse den akutte utfordringen i tilbudet av busstjenester ut av Arendal sentrum, spør Maj Hines i denne historien fra Arendalsuka.
- De fem store ble alle større, men ett firma er i en klasse for seg Milliardomsetning overskygget et skred av nye rekorder på Finansavisens oversikt over landets 100 største advokatfirmaer.
- En uklar grense for begrepet «verdipapirfond» vil skape rettslig usikkerhet Under sterk dissens, kom flertallet i Høyesterett kom til at det avgjørende for om en utenlandsk enhet skal klassifiseres som et «verdipapirfond» for norske skatteformål er om den utenlandske enheten er et «verdipapirfond» i verdipapirfondlovens forstand.
Kast mobilen, bli innelåst - og se hva som skjer I 25 år har Norge fått internasjonal kritikk for ulovlig isolasjon. Nå må denne umenneskelige praksisen ta slutt!
Advokatprøven for Høyesterett – til bistand eller besvær? Advokaters uavhengige samfunnsoppdrag taler for å avskaffe advokatprøven for Høyesterett, skriver advokat Anders Ryssdal i dette innlegget.
Etterlyser pensjonerte advokater med vergeoppdrag Pensjonert advokat Mie Stavelin Reiersen etterlyser advokater som ble oppnevnt som verger etter gammel vergemålslov av 1927, og som siden har fått satt ned timeprisen på oppdraget, skriver hun i dette innlegget.
Flere fallgruver når man starter opp eget firma Mange har pekt på at innovasjon nærmest er et fremmedord i advokatbransjen. Det kan gjøre veien til suksess på egne ben kronglete og fallhøyden stor, skriver Erlend Wessel Carlsen i denne kommentaren om oppstart av advokatvirksomhet. Han peker på blant andre Lund & Co og CLP som eksempler på firmaer som har lykkes.
Til en annen gang, Justisdepartementet: Det er lov å spørre Advokatforeningens generalsekretær Merete Smith synes det er underlig at det offentlige bruker store penger på konsulentrapporter om advokatbransjen, når de kan få gode råd helt gratis fra Advokatforeningen, skriver hun i denne kommentaren.
Nederland:- Når advokater utfører klassiske advokatoppgaver, gjelder ikke hvitvaskingsloven - Spenningen mellom rapportering og konfidensialitet er selvsagt også et problem i vår jurisdiksjon, skriver innleggsforfatterne.
- Etter denne kjennelsen bør vi alle tenke mer gjennom hvordan vi formulerer oss i digitale kanaler på jobb En fersk kjennelse fra Høyesterett gjør det klart at en part ikke kan kreve å se alle dokumenter motparten råder over. Likevel kan saksrelaterte Skype-samtaler i prinsippet kreves fremlagt i retten.
Utilregnelighetsparagraf til stryk Regjeringen foreslår å erstatte begrepet «psykotisk» i straffeloven § 20 med begrepet «alvorlig sinnslidelse», som skal defineres etter «graden av svikt i virkelighetsforståelse og funksjonsevne».
- Uklarheter om hvitvasking er uholdbart Dersom rapporteringsplikten ikke gjelder for «egentlig advokatvirksomhet» er det fint lite igjen, skriver Tilsynsrådets direktør, Dag Eriksen, i dette innlegget.
Om Tilsynsrådets uholdbare rettsoppfatninger og trussel mot advokater På grunn av Tilsynsrådets rettsoppfatning og holdning, er en konfrontasjon uunngåelig dersom Grunnloven § 102 og EMK artikkel 8 skal respekteres, skriver hvitvaskingsekspert, Jon Petter Rui, i dette innlegget.
Vellykket om vanskelige tolkningsspørsmål BOKANMELDELSE: Alle som har jobbet med avtaler, vet at løsningen av konkrete tolkningsspørsmål kan være vanskelig, skriver BAHR-partner Are Stenvik i denne anmeldelsen.
Kvinnelige partnere er ikke tapsprosjekter! Vår erfaring er at det ikke er nødvendig med særskilte tiltak for kvinner, skriver Hanne Strand og Caroline Lund i dette innlegget, som er en reaksjon på utspillet om at kvinnesatsing i advokatbransjen har negative økonomiske konsekvenser på kort sikt.
Uholdbar uenighet om hvitvasking At det foreligger så stor uenighet om forståelsen og derigjennom praktiseringen av hvitvaskingsloven er helt uholdbart, skriver advokat Jeppe Normann i dette innlegget.
- Schjødts inntog i toppen av advokatbransjen har medført noen såre tær Vegetarfesten! Finansavisens festkveld var helt uten Schjødt. Uten Kyllingstad. Og nesten tom for Hjort.
Skal media få overvære barnevernssaker? MENINGER: I dagens samfunn kan det være svært vanskelig eller tilnærmet umulig å bevare taushet omkring identiteten til personer eller saker som blir omtalt i pressen, skriver advokat Dag-Heine Bjørndal i dette innlegget, som er en reaksjon på et forslag om større åpenhet i barnevernssaker.
Kan fristavbrudd skje ved postlegging? I dette innlegget, skrevet av advokat Knut Boye i Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig, drøfter Boye den ferske høyesterettsavgjørelsen om Aktørportalen og fristavbrudd, som ble omtalt i Jussnytt nylig.
- Tilsynsrådets regelforståelse gir urimelige resultater Flere advokatfullmektiger har fått avslag på søknad om advokatbevilling på grunn av oppnevningsrot.
Salærkravet gjør også meg sint – men ikke på Advokatforeningen - Hadde Advokatforeningen krevd en offentlig salærsats på 1400 kroner i timen, ville det blitt opplevd som useriøst.
RBK-saken: - En unødvendig rettssak - Det er grunn til å tro at RBK-saken i realiteten handlet om å enes om riktig økonomisk kompensasjon for trenerne - og kun det, skriver advokatfullmektig Kristoffer Colban Eriksen i et innlegg. Han mener partene ble reddet av en dyktig dommer.
Mener Tyrkia ikke lenger kan regnes som en reell rettstat I morgen markeres den internasjonale dagen for truede advokater over hele verden. I år rettes fokuset mot Tyrkia. "Tyrkiske advokater er våre helter i dag. Å vie dagen til dem er å feire deres mot, utholdenhet og standhaftighet", heter det i dette innlegget, som er forfattet i fellesskap av Advokatforeningens menneskerettighetsutvalg, Dommerforeningen, ICJ Norge og Politijuristene.
Minneord om Harald Stabell Før jul mottok vi den triste – og for de fleste av oss – overraskende melding om Harald Stabells død. Ved hans bortgang har den norske advokatstand blitt fattigere. Hvem er det nå som i samme grad kombinerer mot med faglig dyktighet sammen med et aldri sviktende engasjement for rettferdighet og solidaritet? Jeg ser ingen som kan fylle hans plass. Dessverre.
Misvisende om Tilsynsrådets praksis ved søknad om advokatbevilling Assisterende direktør i Tilsynsrådet, Dag Eriksen mener tidligere lagmann Anders Bøhn kommer med uriktige påstander om hvordan Tilsynsrådet håndterer advokatfullmektiger som ønsker bevilling. - At Tilsynsrådets praksis er sterkt urimelig og lovstridig er svakt begrunnet og ikke basert på kunnskap, sier han.
Advokat hevder tilbakekall av bevilling er «urovekkende» Advokat Stephan Didrich Eid er bekymret for advokaters rettsikkerhet etter at Molde-advokat Bjørn Ketil Myrset mistet bevillingen fordi han hadde blitt felt flere ganger i Disiplinærnemnden.
Årets julenøtt: Hvem bryter ut? Hvem står for underholdningen i bahren når Stig Bech forsvinner? Og hvor overraskende var det egentlig at Michelet & Co valgte Schjødt fra menyen?
DLA Piper-partner: Advokatstemmen må bli hørt! Vi som hver eneste dag arbeider i skjæringspunktet næringsliv, politikk og juss, har erfaring og refleksjoner som nesten er fraværende i den offentlige diskusjonen, skriver Kaare Oftedal, managing partner i DLA Piper Norge, i dette innlegget.
Advokatfullmektiger i domstolene: Klar praksis og økt bevissthet er nødvendig! - Vi kan ikke ha en situasjon der klientene, det offentlige som betaler for tjenestene, tilsynsmyndighetene, domstolene, advokater og advokatfullmektiger, sitter med forskjellig oppfatning av ansvarsforholdene, svarer styreleder i Tilsynsrådet etter at advokatfullmektig Gaute Melås ikke fikk godkjent prøvesakene sine fordi han var oppnevnt i eget navn.
Etterlyser klarere retningslinjer for salærfastsettelse Er den skjønnsmessige fastsettelsen av advokatsalæret til hinder for at de økonomisk vanskeligstilte i samfunnet kan benytte seg av advokatbistand, spør Jussformidlingen.
Mener ett firma har ekstra press på seg For få år siden var milliardomsetning nærmest en utopi. Nå er den absolutt innen rekkevidde. Men hvem blir førstemann over den tisifrede målstreken?
EØS-homogenitet gjennom dialog - og hva med lovgivning? Gitt EFTA-domstolens størrelse har den hatt uforholdsmessig stor innflytelse på EU-domstolen.
Deilig lavterskel advokat-underholdning Seks toppmotiverte, unge New York-advokater drømmer om å bli best i rettssalen. Med sylspisse albuer, frekk dialog, og masse intriger gjør de alt for å underholde oss.
Nødvendige avklaringer i spiralnektsaken Anne Kjersti Befring og Benedikte Moltumyr Høgberg omtaler problemstillingen i spiralnektsaken som en «rettighetskonflikt» og kritiserer at jeg ikke viser til «hvem sine rettigheter [som] krenkes av legens samvittighetsforbehold». Dermed blander de sammen to ulike menneskerettslige problemstillinger, skriver professor Vibeke Blaker Strand.
Psykolog: – Et kvalitetsstempel uten nødvendig faglig standard Ekstern fagfellevurdering, ja, men ikke på samme måte som i barnevernssaker.
Replikk: Mistolkning fra Arne Jensen Kommunikasjonsdirektør Iwar Arnstad i Domstolkommisjonen kommenterer her Arne Jensens kronikk "Slipp dommene fri" om striden rundt nettstedet Rettspraksis.no.
Alternative betalingsmodeller i advokatbransjen må vurderes nå Dagens forretningsmodell for advokater er basert på salg av antall timer. Er denne timebetalingsmodellen moden for en revurdering, spør Johan Kvandal, direktør for juridisk enhet i Forsvarsmateriell, og Tale Skjølsvik, førsteamanuensis ved Oslo Met – storbyuniversitetet, i dette innlegget.
Norges beste forretningsadvokater: Helt sjef! Hele fire ganger mottok Morten Goller i Wiersholm pris på Finansavisens advokatgalla. Om suksessen videreføres vil stå og falle på hvordan han løser sin nye rolle som managing partner, ifølge Advokatbladet-kommentator Erlend Wessel Carlsen.
Norge har verdens nest beste rettsstat, men hvem bryr seg Norge har en av verdens beste rettsstater, men det er et paradoks at de fleste politikere er mer opptatt av andre ting, skriver Merete Smith, generalsekretær i Advokatforeningen, i denne kommentaren.
Alarmerende forskjeller: - Disse advokatfirmaene ligger best an Forretningsadvokater når ytterst sjelden førstesiden i VG, en sjelden gang i næringslivspressen og så å si aldri sladrebladene. Men det er ikke nytt av 2017, og det betyr heller ikke at det ikke finnes «snacks» for dem som følger bransjen.
Jens Johan Hjort: Forstår PST hva de setter på spill? I Advokatbladet kan du lese om hvordan PST ulovlig overvåket advokat Bent Endresen i advokatfirmaet EBT i Stavanger. EOS-utvalget bekreftet i mars i år Endresens mistanke om at Politiets sikkerhetstjeneste overvåket hans advokatvirksomhet – og at det hadde skjedd uten lovhjemmel.
Norges 100 største advokatfirmaer kåret, og Oslo er HOVED-staden Vekstvilkårene for advokatstanden er markant tøffere utenfor tigerstaden.
Sommeren da agurkstoffet ble erstattet av en real menneskerettighetsdebatt Kudos til Dagens Næringsliv som har gitt plass til en omfattende og variert debatt om menneskerettigheter i sommer! Debatten om menneskerettigheter, politikk og domstolskontroll har pågått lenge, men har nok ikke vært «allemannseie». Mitt inntrykk er at debatten i sommer har blitt lest med stor interesse, også blant folk som ikke tidligere har vært særlig opptatt av menneskerettigheter. Det er fantastisk.
- Ti år med tiltak og debatt har ikke akkurat satt himmel og jord i bevegelse Veien til en vellykket karriere i de store advokatfirmaene er åpen for begge kjønn, men domineres av menn.
- Som et spytt i ansiktet å få kuttet førti arbeidstimer Oslo tingrett kutter advokaters arbeidstimer med et pennestrøk, og det er svært utfordrende i tillegg å måtte vente seks, tolv eller atten måneder på penger som kanskje kommer, skriver advokat Silje Elisabeth Stenvaag i dette innlegget.
Advokaten og styrerollen Forslaget om at advokater ikke lenger skal kunne være styremedlem i og advokat for et aksjeselskap, kan få betydelige negative konsekvenser, skriver advokat Jens Richard Andersen i dette innlegget.
- Det er ting som tyder på at anstrengelsene for å bli kvitt dommer Christiansen var politisk motivert - Selv om det ikke er første gang den utøvende makt i Norge har prøvd å legge seg opp i EFTA-dommernes uavhengighet, er forsøket på å fikse en domstol med bare tre dommere spesielt sjokkerende, skriver EFTA-domstolens president, Carl Baudenbacher, i dette innlegget.
- Veldig tydelig hvem som har lykkes Kommentar: Suksess i Finansavisens advokatundersøkelse er ikke noe man kan kjøpe. Men riktig rekruttering kan gjøre underverker.