Fra v. Agnieszka Bakanova, Kiran Aziz, og Farooq Ansari deltok på et webinar om mangfold i advokatbransjen onsdag kveld.

Ber advokatfirmaene gå fra ord til handling

- Når jeg scroller gjennom nettsidene til de ulike firmaene, finner jeg få ikke-etnisk norske navn.

Publisert Sist oppdatert

Hvordan en flerkulturell bakgrunn kan være en fordel i advokatbransjen sto på agendaen da Advokatfirmaet Thommessen inviterte til webinar onsdag ettermiddag sammen med Big Enough Global, et prosjekt som blant annet hjelper næringslivet med hvordan flerkulturell bakgrunn kan bli brukt som et konkurransefortrinn.

Innlederne var Farooq Ansari, som er advokat og grunnlegger av In Solidum, Kiran Aziz, advokat hos KLP, og advokat Agnieszka Bakanova fra firmaet Schade Rivrud Smith & Austad i Drammen. Samtalen ble moderert av jusstudent Kimiya Sajjadi, som startet debatten om mangfold i advokatbransjen tidligere denne våren.

- Ta avstand

Farooq Ansari mener de største advokatfirmaene må skape rom for det å være annerledes, og tydelig ta avstand fra uttalelsene til Olav Lægreid, som blant annet har sagt at minoritetsstudenter stiller med et handikap.

- Ta et klart standpunkt. Både advokatfirmaer og universiteter må vise at de ikke aksepterer den typen holdninger, sa Ansari, og viste til debatten som har gått de siste månedene .

Han skrev også en kronikk i VG om sin egne erfaringer. I kronikken viste Ansari til utfordringen ved kamuflert rasisme som ikke er så lett avdekke.

«Den plager meg aller mest – mer enn den direkte rasismen. Du kan ikke gjøre noe med det. Ikke kan du bevise det heller. Du bare føler på kroppen at du nettopp har fått en kommentar eller blitt forbigått fordi du er den du er», skrev Ansari.

Jusstudent Kimiya Sajjadi og Farooq Ansari under webinaret onsdag kveld.

Inn i videregående skoler?

Ansari mener mange advokatfirmaer bør gå fra ord til handling når det gjelder mangfold.

- Vi hører ofte at firmaene er for mangfold, men når jeg scroller gjennom nettsidene til de ulike firmaene, finner jeg sjelden et ikke-etnisk norsk navn. Her må advokatfirmaene gå i seg selv, fastslo Ansari.

Både ordstyrer Kimiya Sajjadi og advokat Kiran Aziz pekte på at det fremdeles er få jusstudenter med minoritetsbakgrunn.

- Advokatfirmaene bør komme inn allerede på videregående skoler og stille opp der med gode rollemodeller, selv om det er noen år til elevene skal ut i jobb, sa Aziz.

Hun pekte så på viktigheten av at en strategi om mer mangfold er forankret helt til toppledelsen.

- Og de firmaene som har en trainee-ordning bør passe på å ha en bred sammensetning av denne, mente Aziz.

Bruk universitets-kontakten

Agnieszka Bakanova som har polsk bakgrunn, pekte på mulighetene advokatfirmaene har i sin allerede tette kontakt med universitetene.

- På studiet har vi veldig mye kontakt med flere av de store firmaene. Det er en fin arena for dem å presentere det mangfoldet de har, og de konkrete ønskene firmaene har, sa Bakanova.

Hun viste også til de mange fordelene det kan ha å kunne prate med klienter på morsmålet- selv om begge eventuelt snakker godt norsk. Også verdien ble belyst.

- Prøv å alliere deg med likesinnede, både for det sosiale og det faglige samarbeidet. Man går glipp av mye hvis man ikke har noen å være sammen med, rådet Bakanova studentene som fulgte webinaret.

Powered by Labrador CMS