ADVOKAT-SOMMER

Liv Minde ser tilbake på et spennende og utfordrende første år i Rederiforbundet, hvor hun nylig fikk sin advokatbevilling.

– Lovgiver gjør det vanskelig å drive virksomhet i Norge

Liv Minde (37) er advokat i Norges Rederiforbund, Sats-instruktør, tobarnsmor og tidligere håndballdommer. Den nyvalgte YA-lederen mener de nye innleiereglene er for strenge, og utfordrer bransjen til å satse på unge talenter og ny teknologi.

Publisert Sist oppdatert

Det var en skoleoppgave i åttende klasse som skulle vise seg å bli skjebnesvanger for Liv Mindes karrierevalg.

Sammen med noen klassevenner skulle hun skrive en skoleoppgave om advokatyrket. De reiste inn til hovedstaden for å møte en advokat de hadde funnet i telefonkatalogen.

– Vi traff en utrolig kul og inspirerende dame. Jeg husker dessverre ikke hva hun heter, men hun hadde stor innvirkning på at jeg ønsket å bli advokat.

– Etter dette møtet staket jeg ut kursen, gikk «all in» og så meg aldri tilbake, forteller hun.

Høygravid under masteroppgaven

Den nybakte lederen av Yngre Advokater har alltid hatt mange baller i lufta. Heldigvis er hun god til å sjonglere.

Liv Minde

Alder: 37

Opprinnelig fra: Aurskog

Fagområde: Arbeidsrett

Antall timer på jobb i uken: Varierende, men det blir stort sett mange timer.

Antall saker i retten siste år: Ikke så mange siste året, men saken jeg hadde i juni var min siste før advokatbevilling.

Som jusstudent på Universitetet i Oslo jobbet hun som treningsinstruktør på Sats ved siden av å være håndballdommer i 1. divisjon. Underveis på studiet ble hun også gravid og fikk en datter.

– Det var ikke et hinder. Jeg satt høygravid og skrev masteroppgave, og fødte like etter den var levert. Alt går!

Det har gått slag i slag også siden den gang.

Minde spesialiserte seg innen individuell og kollektiv arbeidsrett på UiO, og gikk rett til en jobb i Utdanningsdirektoratet.

– På studiet ble jeg engasjert av fagene hvor man jobbet med mennesker og samfunnsstrukturer. Jeg valgte arbeidsrett fordi det treffer så og si alle menneskene i samfunnet, fra de skal ut i arbeidslivet til de avslutter, sier YA-lederen.

Jobber med en femtedel av verdensflåten

Senere jobbet hun i Nærings- og fiskeridepartementet, Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet og i Kirkerådet, før hun ble advokatfullmektig i Hovedorganisasjonen Virke.

– Jeg startet i Virke fordi jeg ønsket å jobbe enda tettere på næringslivet. Det er organisasjonens medlemmer som er klientene dine og de er med deg hele døgnet. Da jobbet jeg med alt innen arbeidsrett, for eksempel ansettelser, nedbemanning og oppsigelser for organisasjonens 22 bransjer innenfor handels- og tjenestenæringen.

Etter tre år i Virke, fikk hun en interessant telefon fra et rekrutteringsbyrå som rekrutterte til en stilling i arbeidsgiveravdelingen i Norges Rederiforbund. Det fristet Minde, som etter fem intervjurunder til slutt satt igjen med jobben.

– I Rederiforbundet jobber jeg med en femtedel av verdensflåten, og kommer veldig tett på en bransje som skaper stor verdi for Norge. Det gir et nasjonalt og globalt perspektiv. Alle segmentene innen shipping og offshore er representert blant medlemsmassen. Jeg er veldig opptatt av jussen i forbindelse med det politiske, og kunne bruke det praktiske til å påvirke og legge grunnlaget for løsninger.

Lidenskap for sport og forhandlinger

Nettopp å finne løsninger er en stor del av jobben til Aurskog-kvinnen.

– Jeg elsker å jobbe med forhandlinger, og være i en posisjon hvor jeg får en forståelse av egne interesser og motpartens interesser, hva som påvirker partenes valg og hvilke faktorer som ligger til grunn. Forhandlinger handler mye om å være fleksibel, tilpasningsdyktig og se løsningene fremfor begrensningene i jussen.

Livs liv handler likevel om mer enn bare jussen. Hun har tre livslange kjærligheter som opptar mye av fritiden; familien, Sats og håndball.

Liv Minde har faste timer som instruktør på Sats, hver uke.

– Jeg har jobbet på Sats i 22 år, og har fremdeles faste timer innen løping, styrke og yoga hver mandag og tirsdag. Tidligere hadde jeg også en aktiv karriere som håndballdommer i 1. divisjon, men nå går mesteparten av tiden til å følge opp barnas idrettshverdag.

– Det jeg liker med Sats og håndballen, er å være i øyeblikket og ikke sitte ved pulten, men snakke med mennesker og se nye perspektiver. Det handler om mye av det samme som jussen; å hele tiden lære nye ting og strekke seg etter vekst.

Nyvalgt leder av YA

«Growth mindset» er gjentakende når Minde snakker om sin karriere og personlige utvikling. Da hun tok en masterspesialisering på BI i Human Resource Management, organisasjon og ledelse, var dette temaet.

– Det handler om at ingen er født talenter, men at man hele tiden må være i utvikling. Det ønsker jeg å ta med meg ut i arbeidslivet. Selvfølgelig må man også sørge for å opprettholde drift og rutineoppgaver, men det er like viktig å utfordre, forbedre og se nye løsninger.

Minde ønsker å engasjere seg på flere plattformer. Nylig ble hun valgt til leder for Yngre Advokater – en posisjon hun vil bruke på å påvirke advokatbransjen til å satse på nye bevegelser.

– Det er så mange dyktige og kompetente yngre jurister som sitter på en helt unik kompetanse som jeg ønsker å løfte frem. Den generasjonen som kommer opp nå er så ressurssterke, lærer på en helt annen måte og har teknologikunnskap i ryggmargen.

– Bransjen må ikke være redd for endringer, men se mulighetene som kommer. Det gjelder både ved å satse på de yngre, men også å møte digitalisering og kunstig intelligens på en fornuftig måte. Hvis jeg kan ha en liten påvirkning på dette, er jeg fornøyd.

Familien Minde på tur: Kenneth, Elias, Liv og Emilie.

Nye innleieregler skaper hodebry

– Nå over til de faste spørsmålene. På hvilket fagområde bør rettstilstanden endres fortest mulig?

– Jeg har jobbet mye med de nye innleiereglene som gjør at det som hovedregel ikke vil være mulig å benytte seg av bemanningsbyrå når man ønsker å ansette arbeidstakere midlertidig. Dette skaper store utfordringer for mange bransjer med høy- og lavkonjunkturer. Det vil svekke muligheten for kompetanse og rekruttering, i tillegg til at man ikke får fullført en del av jobben.

– Jeg jobber på arbeidsgiversiden med store selskaper i landet, og ser at de nye reglene verken er hensiktsmessige eller forholdsmessige. Jeg kan ikke forstå at Norge skal ha strengere regler enn EU og vikarbyrådirektivet som har tatt hensyn til alle vurderingene og hensynene som ligger bak.

Lovgiver gjør det vanskelig å drive virksomhet i Norge

– Hva er den største utfordringen på ditt fagområde?

– Vi pepres med nye lovregler. En ny regjering har alltid et ønske om å sette sitt preg på lovgivningen, og arbeidsrett er et felt hvor mange har sterke meninger. Det er et veldig allment og voksende fag. Vi har fått ekstremt mange lovendringer som påvirker arbeidsgivere og konkurransekraften direkte.

– Spørsmålet vi må stille oss, er om Norge er tjent med disse reglene eller ikke. Er vi tjent med å være et land hvor det lønner seg å investere, skape verdier og har et næringsliv som er bærekraftig og konkurransedyktig? Jeg mener vi må være opptatt av sysselsetting og konkurransekraft, og ha gode rammebetingelser for arbeidslivet.

– Hvis ikke arbeidsgiverne får gode nok rammebetingelser, så har man i ytterste konsekvens heller ingen arbeidsplass å gå til. I og med at det har blitt lagt så strenge forpliktelser og skjerpet inn så mye på arbeidsgiversiden, blir det vanskelig å drive virksomhet i Norge.

Oppfordrer til å gå utenfor komfortsonen

– Hvem er ditt faglige forbilde?

– Alle som er opptatt av å dele innsikt, erfaring og kompetanse uten å bruke spisse albuer, er mine faglige forbilder.

– Jeg vil trekke frem den amerikanske psykologen, Carol Dweck, som jobber med «growth mindset» og er en pilot innenfor det temaet. Hun er et forbilde som har lært meg at man hele tiden må være i utvikling, og aldri stoppe å vokse.

– Hva skulle du ønske du visste om advokatyrket da du var student?

– Jeg skulle ønske noen sa til meg at det holder å være seg selv. Man trenger faktisk ikke å være andre. Alle har noe å bidra med, uansett bakgrunn eller personlighet. Du er deg, du er nok og du har kunnskap jeg har lyst til å høre på.

– Mye av nøkkelen til personlig utvikling handler om å tørre å stille spørsmål og gå utenfor komfortsonen. På den måten vil man få nye perspektiver og se et bredere og mer helhetlig bilde. Slik blir man en bedre rådgiver og sparringspartner for klienten.

– Man må ikke alltid vinne saken fullt ut

– Har du tatt et valg i din karriere som du har angret på?

– Det jeg kanskje har angret på, er at jeg har bekymret meg utrolig mye for at ting ikke skal løse seg, enten det har vært karrierevalg, konkrete saker eller forhandlinger. Bekymringer fører ingen vei.

– Hva er drømmejobben for deg?

Livs favoritter

Advokat-kjendis: Lill Egeland i Simonsen Vogt Wiig, som har podkasten «Arbeids(retts)lunsj»

Bok: «Stormenes tid» av Ken Follett

TV-serie: «Beverly Hills 90210» og «Succession»

Podkast: «Arbeids(retts)lunsj» og «Null Bull§hit»

Sommerlåt: Flere av låtene til Drömhus

Sommerdrikk: Strawberry daiquiri

– Det må være en jobb hvor jeg har høy grad av autonomi, er indre motivert og får jobbe med mennesker og noen som skaper en gnist. Vi bruker så mye tid i livet på jobb, at man må være tydelig på hva man ønsker og vil. Det vil alltid være nye muligheter rundt neste sving.

– Hvilken sak har gjort sterkest inntrykk på deg så langt i din karriere?

– Innen individuell arbeidsrett er det mange skjebner, og det er i disse sakene man virkelig kommer tett innpå og ser hvor mye utfallet har å si. De sakene som gir mest inntrykk, er forhandlinger der vi har kommet frem til løsninger som er gode både for arbeidsgiver og arbeidstaker. Det er ikke alltid man må «vinne» en sak fullt ut, men heller gå inn i den diplomatiske rollen og finne det beste resultatet.

– Innen kollektiv arbeidsrett er det de to sakene jeg har prosedert i Arbeidsretten det siste halve året. Det har vært spennende, krevende og faglige problemstillinger om arbeidstid og pensjon innen offshore.

Sluker reality-TV

– Hvem i Norge fortjener en ufrivillig dukkert?

– Noen av dem som lager nye regler som skaper vanskeligheter for arbeidsgivere for tiden, og som setter premisser for næringslivet som ikke nødvendigvis er gode.

– Hva er din guilty pleasure?

– Jeg ser alle reality-serier som handler om mennesker som skal finne kjærligheten. Generelt er serier en guilty pleasure for meg. Kommer det en ny serie, enten det er krim eller drama, så har jeg mest sannsynlig allerede sett den. Jeg elsker serier.

– Hvor gikk årets sommerferie?

– Vi var i Marbella i en uke. Ellers var det åtte turneringer innen fotball og håndball for barna, så mye av tiden gikk med til det. Det ble en «cup-sommer». Vi var også en tur i Trysil for å sykle terreng og downhill, samt gå turer i fjellet.

– Ta vare på hverandre

Liv på sommerferie i Trysil med sine to hunder, Mio og Mario.

– Hvilket spørsmål skulle du ønske at du fikk?

– Hva er det lurt for yngre kvinner å tenke på i arbeidslivet?

– Og svaret på det er?

– Det har jeg allerede sagt litt om, men å tørre å sette seg mål og omgi seg med mennesker som er gode støttespillere. Ikke tenk så mye på hva alle andre mener og tenker.

– Jeg har selv vært gjennom tøffe tak som har vært med på å forme meg. Derfor vil jeg også legge til at man ikke trenger å være så opptatt av bagatellene i livet, ta vare på de rundt deg og se andre mennesker.

Powered by Labrador CMS