Advokat-sommer

Torstein Bae: Jobb-exit, sjakkbok og tanker om advokat-comeback

Han har vært advokat, sjakkommentator, gründer og realitydeltaker. Nå debuterer Torstein Bae som forfatter med en bok om sjakkens livsvisdom, og flørter samtidig med tanken om å vende tilbake til advokatyrket.

Det er ikke utenkelig at det er ikledd badeshorts Torstein Bae står her neste gang.
Publisert

Minuttviseren pekte rett opp og markerte at klokken var ett idet Torstein Bae kom gående inn på parkeringsplassen ved Skullerud skole. Presist. Punktlig. Ikke overraskende.

Vi trasket inn i Østmarkas grønne korridorer, til Nøklevann, eller «naturens opera», som Bae selv kaller innsjøen.

Her pleier han å løpe, mil etter mil, men i dag er treningsklærne byttet ut med lyse linbukser og en mørkeblå piqué. Med en Solo i hånden ser han ut som sommerens ambassadør selv.

På en benk utenfor Rustadsaga sportsstue skal samtalen dreie seg om to systemer han kjenner godt; juss og sjakk. Temaer Torstein Bae kan snakke om lenge, med den sedvanlig engasjerende fremtoningen hele landet etter hvert har lært å kjenne gjennom TV-skjermen.

Trump-kutt ble vendepunkt

Det siste året har bydd på store omveltninger for mannen fra Nordberg.

Etter fire år i Flyktninghjelpen valgte han å si opp stillingen, etter dramatiske kutt i amerikansk bistand som førte til omfattende nedbemanninger. 

Bae, som hadde hatt ulike lederroller i organisasjonen, mente det var riktig å tre til side for kolleger som sto i en mer sårbar situasjon.

– Jeg hadde jussen, sjakken og andre muligheter å falle tilbake på. Da føltes det riktig å gi rom for dem som hadde langt færre alternativer. Mange kollegaer stod plutselig i fare for å miste både jobb og trygghet, mens jeg har andre alternativer. Det var ikke en lett avgjørelse, men det føltes riktig.

Forfatterspiren fikk gro

Partiet var over. Planen var en vår med ro, turer og tid til ettertanke. Slik gikk det ikke. Allerede samme måned som han forlot Flyktninghjelpen, tok han sitt første trekk som forfatter, ved spisebordet hjemme, med en idé han hadde fått tenning på etter jobb-exiten.

Baes debutbok. - Den første historien i boka er faktisk noe jeg opplevde på Frokostkjelleren sammen med Magnus Carlsen, sier Bae.

«DEN STORE SJAKKBOKA» ble skrevet inn på maskinen, og markerte starten på et nytt kapittel i den allerede innholdsrike karrieren.

Fremfor å skrive en tradisjonell lærebok om regler og taktikk, ville Bae gjøre noe nytt. Han ville forklare sjakkens begreper gjennom historier. Resultatet ble en fortellende oppslagsbok, der hver sjakkidé introduseres via en fortelling fra virkeligheten.

– Jeg ville bruke ekte historier til å gjøre kompliserte begreper forståelige og underholdende. Det handler ikke bare om hva trekkene er, men hvorfor de betyr noe. Mange kjenner kanskje ikke reglene, men forstår likevel spillets drama. Det er den nerven jeg ønsket å gjenskape.

Han trekker frem hvordan sjakken speiler livets logikk; kunsten å kjenne igjen mønstre, men også evnen til å håndtere det ukjente. Bae snakker mye om evnen til å være fleksibel og kreativ, en viktig egenskap både på sjakkbrettet, i virket som advokat, og livet ellers.

– I sjakk lærer man å kjenne igjen stillinger og situasjoner. Man bygger opp en slags erfaringsbank. Det samme gjelder ved alle aspekter i livet. Man møter noe nytt, og enten har man sett noe lignende før, eller så står man helt uten referansepunkt. Da må man tenke nytt og kreativt.

Åpner for comeback som advokat

Til høsten vil den nybakte forfatteren ha en rekke planer knyttet til bokens lansering i oktober. Hva som skjer etter dette, er likevel foreløpig helt åpent. 

Kanskje blir det et gjensyn med yrket som advokat. Han innrømmer å ha flørtet med tilbud om en retur til advokatbransjen.

Torstein Bae

Alder: 46. Fire år til seniorklassen i sjakk, her kommer jeg!

Bosted: Rustad, Oslo

Tittel og arbeidssted: Forfatter på stuebordet.

Opprinnelig fra: Nordberg, Oslo

Fagområde: Nå er det sjakk. Vi får se hva fremtiden bringer.

Foto:  Agnete Brun / Kagge

– Flere advokatfirmaer tok kontakt da jeg sluttet, og det satte jeg pris på. Jeg har hatt mange fine møter med tidligere kolleger, og skal ikke nekte for at jeg leker litt med tanken om å vende tilbake til advokatyrket.

Da han forlot advokatbransjen for over fire år siden, var det som managing partner i Advokatfirmaet Legalis, hvor hans rolle handlet om å lede firmaet i riktig retning. 

Dersom han velger å gjøre comeback som advokat, skulle det imidlertid handlet mer om klientkontakt enn firmautvikling. Det er arbeidet med å hjelpe enkeltmennesker med konkrete problemer, som gjør en retur fristende.

– Hvis jeg en dag skulle gå tilbake til å jobbe som advokat, måtte det være i en rolle der jeg kunne hjelpe vanlige folk med utfordringer. 

Nettopp denne delen er en undervurdert del av det å være advokat, mener han.

– Nærheten til dem man hjelper er en side ved advokatyrket jeg synes er helt spesiell, og kanskje ikke alltid nok verdsatt. Mange yrker har en betydelig distanse mellom det man gjør og dem som faktisk har glede av det. Som advokat har du derimot en direkte kontakt med mennesker som trenger deg.

– Det kan selvfølgelig være krevende, men også meningsfullt, fordi du vet at du spiller en viktig rolle i noens liv, og gjør ditt beste for å bidra til et godt utfall. Det er et prisverdig arbeid, sier Bae.

– Unge mennesker bør gripe nye muligheter

Å være fleksibel handler likevel om mer enn evnen til å ta gode valg under press på sjakkbrettet eller som advokat. Det handler også om å tørre å gå nye retninger i livet. Tørre å ta spennende karrierevalg, selv om det ikke er helt i henhold til den opprinnelige planen.

– Jeg har alltid hatt glede av å være åpen for nye muligheter. Det gjør at man etter hvert bygger opp en spennende og variert erfaring, sier han.

Han mener mange unge studenter går glipp av spennende muligheter ved å være for bestemt og låst til en fast plan.

– Det er bra å ha en karriereplan, men det er en ulempe hvis man takker nei til ting som ikke passer helt inn. Noen ganger møter jeg flinke unge folk som sier: «Det passer ikke inn i karriereplanen min». Da går de kanskje glipp av noe. Å gripe muligheter underveis kan gi nye perspektiver, erfaringer og en utvikling du ikke hadde sett for deg, sier han.

En mann med mange hatter

Selv har Bae erfaring som blant annet advokat, bedriftsleder, sjakkspiller, sjakkommentator og reality-kjendis, før han debuterte som forfatter.

– Alle nye ting er strevsomme. Det var helt klart krevende å starte som advokat. Det tok tid før jeg følte jeg kunne yte skikkelig god bistand. Det samme gjaldt da jeg begynte i Flyktninghjelpen som internrevisor, og da jeg begynte å skrive bok. Men det er nettopp i det nye man vokser.  Jeg er villig til å sette meg inn i noe helt nytt, selv om jeg vet det er slitsomt. Når man godtar dette strevet, er det veldig lærerikt.

– Gjelder dette også dersom du får spørsmål om å være med på reality-TV igjen?

– Det var en morsom erfaring, sier Bae. 

Han trekker på smilebåndet og tenker tilbake på hans debut som reality-kjendis på TV2-programmet «Forræder» som rullet over TV-skjermene våren 2023.

– Jeg kan ikke si så mye om mine reality-planer, men du kan avsløre at jeg ikke kan avsløre noe, så kan leserne tenke seg selv.

Vi lar den henge der.

Asyl og rettssikkerhet

– På hvilket fagområde mener du rettstilstanden bør endres fortest mulig?

– Jeg heller trekke frem retten til å søke asyl. Det er en menneskerett, og samtidig et av de områdene hvor rettssikkerheten i dag er under stort press, både i Europa og her hjemme.

Bae peker på hvordan mennesker som rammes av krig og konflikt, i altfor stor grad avvises ved grensen av land som i realiteten har kapasitet til å hjelpe.

– Det handler ikke bare om politiske prioriteringer, men også om rettsregler. Vi har fortsatt et stykke å gå når det gjelder å sikre at folk ikke returneres til uholdbare forhold.  Vi må ikke glemme at retten til beskyttelse handler om å verne ekstremt sårbare mennesker.

Favoritter

Favorittbok: M - århundrets sønn, en bok om Benito Mussolini av Antonio Scurati. God sommerlektyre.

TV-serie: Sons of Anarchy eller Breaking Bad

Podkast: Jeg har nok vært med i flere podkaster enn jeg har hørt, men jeg trekker frem en britisk podkast som heter «The rest is history».

Sommerlåt: Alexander Kiellands Plass av Lillebjørn Nilsen.

Sommerdrikk: Jeg slår et slag for Solo.

 

– Har du sett dette på nært hold?

– Ja, jeg har reist i mange av de mest utsatte områdene i verden – i Afrika og Midtøsten, blant annet Kamerun, som har flere alvorlige fluktkriser pågående samtidig. Møtene med mennesker i slike situasjoner gjør inntrykk. De kjemper bokstavelig talt for å overleve. Det setter ting i perspektiv.

– Vårt fellesskap er globalt

– Hva kan advokater gjøre for å beskytte rettsstaten?

– Engasjere seg. Ikke melde seg ut av samfunnsdebatten, men bidra aktivt. Mange advokater er tydelige stemmer, og det er viktig at det fortsetter slik. Vi må ikke lene oss tilbake og tro at alt går av seg selv.

– Har advokater et større ansvar enn andre for å verne om demokratiet?

– Nei, jeg mener at vi alle dette ansvaret: hjelpepleiere, barnehageassistenter, selgere, elektrikere, advokater og alle andre. Alle fyller sin viktige rolle og er avgjørende bidragsytere i vårt demokratiske samfunn. Det jeg synes er veldig viktig, er at vi ikke reduserer vårt samfunn til å være innenfor landets grenser.

– Vårt fellesskap av mennesker er globalt og vi må også stå opp for mennesker i Gaza og andre steder som rammes av grusomme brudd på menneskerettighetene - en grunnpillar i demokratiet. Vi kan ikke være selektive med hvor vi forsvarer menneskerettighetene. Enten er det rettigheter for alle mennesker, eller så er det ikke det. Hvis vi godtar at rettighetene ikke gjelder for en del mennesker, er vårt forsvar av demokratiet dømt til å feile.

Sjakk, Portugal og kråling i Nøklevann

– Hvor går årets sommerferie?

– Ferien startet med sjakk-NM i Bergen, hvor min sønn Anton ble norgesmester i lynsjakk i klasse miniputt, 11 år og yngre.

– Neste på programmet er en fottur i Rondane, før vi runder av med en liten utenlandstur til Porto i Portugal.

Han planlegger også å nyte nærområdene. – Det er lite som slår en løpetur gjennom Østmarka en stille sommermorgen.

Muligens blir det et par svømmeturer i Nøklevann også. I så tilfelle vet han nøyaktig hvilken teknikk han skal bruke. 

Han smiler.

Torsteins kråleskole. Her ved naturens opera.

– Jeg gleder meg veldig. Etter en intens forsommer med bokarbeid, skal det bli godt å koble litt av. Luften i naturen gjør noe med hodet.

Mens sola glitrer over Nøklevann, har Torstein Bae blikket festet på fremtiden – ett trekk av gangen.

Powered by Labrador CMS