Etter ni år med samme leder, fikk Deloitte Advokatfirma ny sjef tidligere i sommer. Den 1. juni tiltrådte Henriette Holmen som ny managing partner firmaet.
- Jeg synes det er en spennende rolle, så på et tidspunkt i karrieren så jeg for meg å påta meg den. Muligheten kom kanskje litt tidligere enn forventet, men det føltes likevel riktig å gripe den, sier hun.
Annonse
Ledelse er ikke noe nytt for Holmen. I over to år har hun hatt ansvaret for Deloittes skatteteam, som består av om lag sytti medarbeidere.
– Jeg kjenner organisasjonen og kulturen vår svært godt etter å ha «vokst opp» her. Det å jobbe med kultur, samarbeid og å legge til rette for at andre lykkes, er noe jeg virkelig brenner for. I tillegg hadde det nok betydning at jeg selv var positiv til rollen som managing partner, sier hun.
17 år i Deloitte
Holmen har vært i Deloitte i 17 år – og har ikke hatt behov for å se seg om etter noe annet.
Henriette Holmen, managing partner i Deloitte.Foto: Privat.
– Det er det mange grunner til. Jeg har i hele karrieren i Deloitte følt at jeg har fått ubegrenset med muligheter.
- Jeg har fått bytte fagavdeling internt, fått nye roller og hele tiden følt at jeg har blitt sett. Jeg har fått være med på spennende prosjekter og jobbet med spennende klienter. Jeg har hatt muligheten til å jobbe med de aller beste innenfor mitt fagfelt, skatterett, i et firma hvor skatt er det største fagområdet. Jeg tror ikke jeg kunne fått bedre faglige mentorer andre steder.
Men det aller viktigste er kulturen.
– Som jeg opplever som helt unik. Vi har jobbet aktivt med kulturen i mange år, og for meg har tanken på å Sikke treffe alle de gode kollegaene hver dag vært utenkelig. Det er derfor jeg har blitt.
– Revitaliserer strategiene
Med ny tittel følger nye oppgaver.
– Det blir nok en endring ved at det er flere fora og møter man skal delta i, og at man må bruke mer tid på det som skjer i organisasjonen og som ikke er direkte klientrelatert. Heldigvis har jeg et godt lederteam, så vi er mange som jobber sammen om dette.
Det er uansett viktig for Holmen å kunne fortsette å bruke mye tid på klientprosjekter, understreker hun.
Henriette Holmen
Alder: 42
Bosted: Høvik
Opprinnelig fra:
Sandefjord
Fagområde: Skatterett
Et av områdene hun gleder seg mest til å videreutvikle i rollen som managing partner, er arbeidet med strategi og retning for firmaet.
– Jeg ønsker å realisere strategiene våre, som vi nå jobber med å revitalisere.
– Utover det er målet at Deloitte Advokatfirma skal være et ledende forretningsjuridisk advokatfirma, og nummer én på skatt. Og her er vi virkelig på
god vei. Jeg håper vi kan hente ut enda mer synergier av å være en del av et stort kunnskapshus i tiden fremover. I tillegg er det viktig at vi griper mulighetene som følger med inntoget av kunstig intelligens i bransjen, og det jobber vi mye med for tiden, sier hun.
- Intet mål om å bli blant de fem største
Bare i fjor økte omsetningen til Deloitte med nesten 18 prosent, og selv om advokatfirmaet nærmer seg omsetningen til «topp fem», er ikke plasseringen i seg selv av så stor betydning for den nye sjefen.
– Vi har ikke et spesifikt mål om å bli blant de fem største. Det er inspirerende å se at vi vokser såpass bra, men vårt fokus er ikke nødvendigvis på vekst i seg selv. Det viktigste for oss er å sikre en lønnsom og bærekraftig utvikling, hvor talentene våre trives, utvikler seg og får mulighet til å vokse sammen med firmaet.
– Skatt har fått større fokus
Holmen jobber med skattemessige forhold i tilknytning til transaksjoner, fusjoner, oppkjøp, omorganiseringer og lignende strukturendringer, samt løpende skatterådgivning.
– Hvordan har dette markedet utviklet seg de
seneste årene?
– Jeg vet ikke om markedet nødvendigvis
har endret seg så mye de siste årene, men det er jo et volatilt marked hvor det
går opp og ned, og det har det også gjort den siste tiden. Det vi har opplevd
over de siste årene er vel mer at skatt har fått større fokus enn tidligere og
at skatt er et tema som er høyere på agendaen både politisk, men også hos
næringslivsaktørene. Det medfører også at skatt har blitt et viktigere tema i
transaksjoner de siste årene, noe som selvsagt er spennende for en
skatteadvokat.
– Hva er den største utfordringen på ditt fagområde?
– Her vil jeg si den politiske påvirkningen av skatteretten og den uforutsigbarheten det medfører for skattebetalere. Vi har de siste årene sett hyppige skatteendringer som skjer på bakgrunn av politiske forhold som vi opplever at noen tilfeller ikke har vært faglig og teknisk analysert i tilstrekkelig grad. Eksempler på dette er det opprinnelige forslaget på grunnrenteskatt på landbasert vindkraft, samt den såkalte monsterskatten som nå synes å være skrinlagt.
Audun Frøland som forbilde
– Hvem er ditt faglige forbilde, og hvorfor?
– Jeg må jeg nesten trekke frem min gode kollega Audun Frøland. Audun er veldig faglig sterk og har en imponerende kommersiell forståelse og har lært meg mer eller mindre alt jeg kan innenfor skatteretten.
– Hvilken sak har gjort sterkest inntrykk på deg så langt i din karriere?
– En skattesak jeg jobbet med som det tok nesten syv år å få ferdig behandlet i forvaltningen. Vi hadde nesten glemt hele saken da vi fikk det endelige vedtak. I denne saken var skattyter et stort konsern med midler til å følge saken gjennom systemet, men tenk om dette hadde vært en skattesak for en privatperson. Det fikk meg til å reflektere over rettssikkerheten til personer med begrensede ressurser når det tar så lang tid å få avklart en sak.
– Har du jobbet noe pro bono i år, og i tilfelle med hva?
Favoritter
Bok: Det er mange å ta av, for jeg leser mange bøker, spesielt om
sommeren. Men en av mine favoritter er «Møte ved Milepelen» av Sigurd Hoel.
TV-serie: Sopranos
Podkast: Grit med Cecilie Ystenes Myhre
Sommerlåt: Postgirobygget - Idyll
Sommerdrikk: Hvitvin
– Jeg har det ikke selv det siste året, men i Deloitte Advokatfirma har vi mange pro bono-oppdrag hvert år.
– Viktig å stille de rette spørsmålene
– Hva er det viktigste å kunne i din jobb?
– Å forstå hva klienten har behov for, bry seg om klientens virksomhet og stille de rette spørsmålene. Nå som AI vil påvirke vår virksomhet mer og mer, tror jeg det å bygge gode relasjoner blir ekstremt viktig. Det kan AI aldri ta over. Som leder er det i tillegg viktig å være tett på organisasjonen, få med seg hva som rører seg og ha evnen til å lytte til ideene og perspektivene til medarbeiderne våre.
– Hva kan advokater gjøre for å beskytte rettsstaten?
– Ta en tydelig rolle i den offentlige debatten slik at utfordringer rundt rettssikkerheten blir løftet frem til de som har muligheten til å gjøre endringer.
– Viktig å satse på kvinnene
– Hvilket spørsmål skulle du ønske at du fikk?
– Hva kan vi gjøre for å få flere kvinnelige ledere i advokatbransjen.
– Hva kan vi gjøre?
– Jeg tror det handler om å være tett på de kvinnelige talentene når de kommer i fasen med å stifte familie og få barn. Dette skjer ofte samtidig med at de avanserer i karrieren, og totalbelastningen kan nok oppleves som overveldende for mange. I denne fasen mener jeg det er viktig å vise fleksibilitet, og samtidig være villig til å satse på de dyktige kvinnene – selv om de i en periode har et noe annet fokus. Ikke minst tror jeg det er viktig å formidle at når man først blir leder, får man også større mulighet til å styre egen hverdag og delta i beslutningsprosesser. Det har i alle fall jeg selv erfart gir mer fleksibilitet enn det jeg opplevde som mellomleder.
– Hva er din guilty pleasure?
– 90-tallsmusikk.
– Hvor går årets sommerferie?
– Det blir litt hytta på fjellet på Høgevarde og en tur til Hellas.