Dette sier justisminister Emilie Enger Mehl om salærsats-justeringen

– Det har vært harde prioriteringer i budsjettet, og det er begrenset hva vi klarer å få til av omprioriteringer i en tilleggsproposisjon, sier ministeren til Advokatbladet.

Publisert Sist oppdatert

Mandag ble det klart at Støre-regjeringen i tilleggsproposisjonen for neste års statsbudsjett foreslår å øke salærsatsen med 22 kroner.

Dette gir en sats på 1107 kroner, sammenlignet med dagens nivå på 1085 kroner som Solberg-regjeringen i utgangspunktet ønsket å videreføre.

Økningen skal være i tråd med prisjusteringen i samfunnet, men står fortsatt i kontrast til Advokatforeningens krav om en salærsats oppjustert til 1560 kroner.

Dermed kan det gå mot advokatstreik fra og med mandag kveld.

Det bestemmes av aksjonskomiteen og foreningens hovedstyre i et møte mandag ettermiddag.

- Allerede nå kan jeg konstatere at forslaget mildt sagt er svært langt fra å imøtekomne våre krav, sa Advokatforeningens leder Jon Wessel-Aas til Advokatbladet mandag formiddag.

- Viktig med konkurransedyktig lønn

Mandag ettermiddag ble det arrangert en pressekonferanse i Justisdepartementet i Nydalen i Oslo, med justisminister Emilie Enger Mehl, Oslos byrådsleder Raymond Johansen og Oslos politimester Beate Gangås.

Temaet var skytingene i hovedstaden den siste tiden.

For å møte disse utfordringene, har regjeringen i neste års budsjett blant annet foreslått å øke bevilgningen til påtalemyndigheten i politiet og Spesialenheten for politisaker med totalt 30 millioner kroner.

Til Advokatbladet understreker Mehl at det samtidig var viktig for henne å sikre en økning i salærsatsen.

– Jeg registrerer at forrige regjering ikke hadde lagt inn noen økning på salærsatsen. Det synes jeg var synd, for dette er en veldig viktig del av rettshjelpsordningen vår. Det er viktig at de som bistår mennesker i sårbare situasjoner får konkurransedyktig lønn, og derfor ønsket jeg å få inn en satsting på salærsatsen i tilleggsproposisjonen, sier hun.

- Harde budsjett-prioriteringer

- Advokatforeningen har uttalt at de både vil ha forhandlingsrett, en bærekraftig sats på 1560 kroner og en reversering av reisesalæret. Mener du dette er urimelige krav?

– Disse innspillene fra Advokatforeningen synes jeg det er viktig å ta med seg. Men det er begrenset hva vi klarer å få til av omprioriteringer i en tilleggsproposisjon, for her ligger de aller fleste føringene fra statsbudsjettet som Erna Solberg la frem.

– Derfor er jeg er glad for at vi i denne omgang har klart å styrke budsjettet på salærsats, påtale og ikke minst domstolene. Så må vi komme tilbake til de andre punktene når vi etter hvert skal legge frem et helt statsbudsjett, forklarer Mehl.

Andreas Unneland kom inn som stortingsrepresentant for SV i høst.

SV: - Forunderlig at forhandlingsrett ikke nevnes

SVs justispolitiske talsperson Andreas Unneland reagerer på at det ikke er foreslått flere endringer.

- Jeg registrerer at salærsatsen øker noe i dette budsjettet, men jeg forventer at dette bare er et første skritt i en opptrappingsplan. Samtidig er det forunderlig at kravet om forhandlingsrett ikke nevnes med et eneste ord, og det gjøres heller ikke noe med reisegodtgjørelsen som er viktig for å sikre god rettshjelp over hele landet, sier Unneland.

-Det som er mest skuffende er at grensen for fri rettshjelp ikke økes og høyresidens kutt til de frivillige rettshjelpstiltakene bevares. For SV blir det viktig å ha en ny retning i justispolitikken som styrker rettsikkerheten for dem som trenger det mest.

Les alt om Advokatforeningens planlagte rettshjelpsaksjon

aksjon2021

Powered by Labrador CMS