ADVOKAT-SOMMER

- Det er gode råd vi lever av, sier John Christian Elden.

– Bevisterskelen må være hellig

- Rettssikkerheten er i ferd med å tape plass for effektivitets-press og hensynet til å få flest mulig fellende dommer, noe som vil kunne føre til at antallet justismord vil øke, sier John Christian Elden i dette sommer-intervjuet, som avslutter vår advokat-sommer-serie for i år. Det siste året har han hatt hele 270 saker i retten.

Publisert Sist oppdatert

- Jeg er her om litt, sier du ifra når du er i nærheten?

- Ok. Lander om fem min.

Elden kommer med ettermiddags-flyet fra Trondheim. Destinasjon Oslo.

- Her går ingen tog ... venter på buss.

Ekstremværet «Hans» herjer med store deler av landet.

- Det går langsomt. Kjører i 30 km /t innover ...

John Christian Elden er antonymet på langsom. Det går fort med advokaten. Veldig fort. Han snakker fort, går fort, tenker fort.

John Christian Elden

Alder: 56

Opprinnelig fra: Oslo

Antall timer på jobb i uken: 80-100

Antall saker i retten siste år: Jeg er i retten hver dag, gjerne med flere saker.

Det går fort med firmaet også. I fjor satte Elden ny omsetningsrekord. 222,5 millioner kroner mot 206 millioner kroner året før. 74,3 millioner kroner i resultat.

- En naturlig følge av økende henvendelser, er vekst. Men vekst er ikke viktig i seg selv. Hvis vi hadde prioritert økonomi alene, hadde vi kastet ut straffesakene og fri rettshjelpssaker, slik enkelte av de største advokatfirmaene har gjort, sier han.

- Vi har valgt å prioritere mennesker og ikke millioner. Jeg er stolt av den bedriften jeg jobber i. Virkelig stolt, sier Elden.

- Vi skal fortsatt være best på straff

56-åringen forteller at det er viktig for han at publikum nå betrakter Advokatfirmaet Elden som et av Norges største prosedyrefirmaer. Ikke bare som et strafferettsfirma.

- Men målet er likevel at vi skal være best på straff. Alle risikerer å plutselig bli utsatt for en livskrise eller en anklage, uansett hvor «rene» de enn måtte være. Og da er vi der. Resultatet er det 150 mennesker som står bak, sier han.

Har mistet mye av oversikten

150 mennesker er en del. Og det er betraktelig mange flere enn hva som var tilfellet da Elden i 1994 startet opp som advokat i kontorfellesskap med faren John Elden.

Junior erkjenner at det er vanskeligere å ha kontroll på alt som rører seg i firmaet når antallet medarbeidere, kontorer, klienter og saker øker så betydelig, og så fort.

- Det er ikke mulig for meg å ha den samme oversikten over alt som skjer hos oss i dag, sammenlignet med hva som var tilfellet da vi var fire advokater. Men vi er selvfølgelig opptatt av at det skal være kvalitet i arbeidet, og at vi tar saker på de områder vi behersker godt, sier han.

- Videre at det også gis råd når klientene har en dårlig sak som bør forlikes eller tilstås, selv om det ikke er prosessfremmende. Det er gode råd vi lever av, sier Elden.

Lærte mye av faren

Gode råd begynte advokatfirmaet å gi allerede for seksti år siden, da Elden Advokatfirma ble etablert av nevnte senior. John Christian forteller at han lærte mye av faren.

- Han hadde alltid en overordnet, pragmatisk og klok tilnærming til sakene. Målet var ikke å vinne for å vinne, men å nå et godt resultat som var positivt for fremtiden, sier han.

- Jeg lærte å bruke kreftene på de punktene som var viktige, og la andre fare. Det tror jeg mange kan lære av. Selv om det tok noen når før jeg skjønte det selv, sier Elden.

21 saker i Høyesterett

Det siste året har Elden hatt 270 aktive saker i retten. 21 saker for Høyesterett. Det er i rettssalen han koser seg mest, medgir han.

Aller best trives hos den øverste domstolen. Det er her han møter de skarpeste juridiske hjernene. Da Elden som 31-åring fikk møterett for domstolen, var han på tidspunktet den yngste som noen gang hadde fått privilegiet.

- Der er alltid en glede å være i Høyesterett. Her får jeg brynet hjernen og deltatt i kollokviene i skranken. Og når saken først er der, i Høyesterett, er det tross alt fordi vi har å gjøre med uløste gåter å gjøre. Det er spennende.

- Dessuten har disse uløste gåtene ofte to riktige svar. Det gjør det hele enda mer begivenhetsrikt, sier han.

- Etter 26 år i skranken, har du fått en favoritt blant høyesterettsdommerne?

- Jeg tenker jeg bør ha 20 venner og ikke 19 fiender når jeg prosederer der, så jeg lar det ligge, jeg.

- Hender det du tenker at dommernes juridiske kunnskapsnivå kunne vært bedre?

- Aldri i Høyesterett.

- Hva med i underrettene?

- Jeg har tenkt å gå i skranken noen år til, så her tar jeg «the fifth» – jeg har ingen plikt til å forklare meg.

- Kritikk må vi tåle

Han forteller at han ikke har noe imot å få kritikk.

- Kritikk må vi tåle, bare vi kan stå for den. Samtidig er taushetsplikten hellig. Det innebærer at jeg er nødt til å ta til meg kritikk som jeg mener er helt på bærtur, uten å kunne få gjort stort med det. Samtidig er det en del av jobben å være hoggestabbe.

- Som forsvarsadvokat må du kunne tåle mange harde slag, sier Elden.

- Det hender også at klienter i ettertid mener det er advokatens feil at saken går tapt, og det får vi også høre. Realiteten er jo at femti prosent av alle advokater taper i retten hver dag.

- Hvilken sak har gjort sterkest inntrykk på deg så langt i din karriere?

- Det er utvilsomt Fritz Moen-saken. Vi jobbet mot systemet for å få gjenopptatt to drapsdommer han var uskyldig domfelt for. Jeg har aldri i mitt liv sett så mye motstand fra systemet før.

- Fritz Moens takknemmelighet i det han fikk kjøpe seg sin første Napoleonskake etter tjue år i fengsel, er et unikt minne.

- Makten er ikke der for sin egen del

- På hvilket fagområde bør rettstilstanden endres fortest mulig?

- Sett under ett, har vi et ganske bra og velfungerende system i dag. Hadde det eksistert et bedre system, hadde vi nok valgt det.

- Men det som under enhver omstendighet ikke må endres, er å unnta makta for innsyn slik det nå foreligger forslag om. Offentleglova må ikke endres. Dersom forslaget blir vedtatt, vil det i praksis innebære at departementer, direktorater, fylkeskommuner og kommuner skal kunne holde såkalte interne dokumenter helt skjult for offentligheten.

- Et demokrati skal og må være transparent, og det må alltid tåle kritiske sideblikk fra borgerne. Makten er ikke der for sin egen del. Makten er der for å tjene borgerne.

- Bevisterskelen er hellig

- Hva er den største utfordringen på ditt fagområde?

- Rettssikkerheten er i ferd med å tape plass for effektivitet og hensynet til å få flest mulig fellende dommer. Det siste gjør at antallet justismord nødvendigvis også vil øke.

- Bevisterskelen er, og må være, hellig. Kun da virker rettssystemet. Strafferett er ikke en vurdering av troverdighet, men av om det er fremskaffet bevis. Det må vi alltid huske på.

Mange forbilder

- Hvem er ditt faglige forbilde?

- Jeg har jeg lært mye av kolleger når vi har hatt felles saker i retten. To av de som har gjort sterkest inntrykk der er Fridtjof Feydt og Morten Kjensli, som sindige og glimrende eksaminatorer. Tor Erling Staff beundrer jeg for hans evne til å gi faen i hva folk skulle mene.

FAVORITTER

Advokat-kjendis: Ellen Holager Andenæs og Erik Lea, Maria Hessen Jacobsen aspirerer

Bok: Anine Kierulf: Hva er ytringsfrihet – bør leses av mange

TV-serie: Programforpliktet til Åsted Norge

Podkast: Noen som trodde jeg vil si Avhørt?

Sommerlåt: Det Lykke (17) har på spillelista

Sommerdrikk: I år tilbake til Mojito. Moscow Mule er blitt politisk ukorrekt

- Ellers må det være min far John Elden og min grandonkel Oscar Christian Gundersen.

Ønsker Mehl velkommen tilbake

- Som justisminister fikk O.C. Gundersen mye av ansvaret for gjennomføringen av landssvikoppgjøret etter annen verdenskrig. Dagens justisminister har kanskje fått lettere oppgaver å bryne seg på, men hva tenker du om hennes foreløpige innsats?

- Jeg synes er hun flink.

- Mehl var fullmektig hos dere før hun ble tidenes yngste justisminister. Vil du ønske henne velkommen tilbake i Elden?

- Som Høyre-politiker i opposisjon til regjeringen, ønsker jeg henne tilbake som advokat hos oss på dagen!

- Du får ikke best karakterer av å haste frem

- Justisministeren kom til dere rett etter endt studieløp. Hva skulle du selv ønske du visste om advokatyrket da du var student?

- At jussen bare handler om sunn fornuft.

- Du fullførte selv jusstudiene på rekordtid. Etter bare tre år avla du juridisk embetseksamen i 1991. Vil du røpe hva som var karaktersnittet ditt?

- Du får ikke best karakterer av å haste frem, men jeg har iallfall greie nok karakterer til at jeg blir bedt om å forelese og veilede på universitetene. Det har alltid vært en hyggelig virksomhet. Jeg tror nok jeg ville fått en dommerjobb også, selv om jeg ikke har forskergener.

- Hva tenker du om viktigheten av karakterer?

- Karakterene er en inngangsport. Og alle jusstudenter bør konsentrere seg de få årene de er på universitetet.

- Men dersom man først kommer seg på intervju, er det de personlige egenskapene som er viktigst. Det hjelper ikke for en prosedyreadvokat å være faglig sterk dersom vedkommende ikke greier å selge budskapet til dommerne.

Vurderer roseplanting, om ikke geriatrisk avdeling

- Hva er drømmejobben for deg?

- Den har jeg nå, Elden Advokatfirma.

- Og her blir du?

- Jeg har iallfall tenkt å være Elden hele karrieren. Og her har vi masse dyktige medarbeidere, så jeg er vel litt låst nå, ja. Men vi får vi se om vi skal opprette en geriatrisk avdeling, eller om jeg kan begynne med roseplanting eller noe slikt senere.

- Hvem i Norge fortjener en ufrivillig dukkert?

- Sønnen min dyttet meg i bassenget for en 15 års tid siden. Jeg venter fortsatt på en passende og uventet anledning. Ikke tips ham.

Trives med rosévin i Spania

- Hva er din guilty pleasure?

En flaske rosévin med bena på bordet og utsikt over havet. Da finner jeg roen.

- Hvor gikk årets sommerferie?

Den gikk til Marbella, Spania. Dette med egen leilighet hele sommeren. Stedet er en oase, og du vet hvor du finner alt. Fantastisk.

- Hvilket spørsmål skulle du ønske at du fikk?

- Så få som mulig. Jeg liker heller å spørre i retten og lytte privat.

Powered by Labrador CMS