Advokatforeningen møtte justisministeren tidligere i vinter, uten at det førte frem til noen løsning. Her ved Forsvarergruppens Marius Dietrichson (t.v.), leder Jon Wessel-Aas og samfunnskontakt Martin Kaasgaard Nielsen.

Vil be Riksmekleren bidra for å komme til enighet i advokatkonflikten

Jon Wessel-Aas har sendt inn Advokatforeningens krav til justisminister Emilie Enger Mehl. Samtidig fortsetter advokataksjonen i Høyesterett.

Publisert Sist oppdatert

I en e-post Advokatbladet har fått innsyn i har Advokatforeningens leder Jon Wessel-Aas sendt inn sine krav til justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl i forbindelse med advokataksjonen.

Partene møttes mandag formiddag uten å komme til en løsning. Allerede rett etter møtet kunne Wessel-Aas konstatere at ministerens forslag i realiteten ikke innebar noen bedring av dagens ordning.

Ministeren uttalte i etterkant av møtet i en pressemelding at hun er klar for å gi Advokatforeningen flere møter som en fast arena for å komme med sine innspill til statsbudsjettet - men var samtidig tydelig på at regjeringen ikke kommer til å innfri kravet om forhandlingsrett.

Saksbehandlet mandag kveld

Hovedstyret i Advokatforeningen behandlet forslaget i et møte mandag kveld. Der ble det bestemt at foreningen ikke godtar Mehls forslag.

I svaret fra Wessel-Aas kommer det frem at Advokatforeningen mener departementets forslag er «svært langt fra en reell forhandlingsmodell».

- Det nevnes heller ikke noe om våre øvrige to krav om oppjustering til en bærekraftig rettshjelpsats og reversering av kuttet i reisefraværgodtgjørelsen. Avtalen som ble presentert på møtet er i all hovedsak en omskriving av dagens avtale, delt opp i to årlige møter. Situasjonen tatt i betraktning, er det langt fra godt nok, skriver Wessel-Aas.

Vil ha todelt prosess

Han lister så opp hva Advokatforeningen ønsker seg før de kan godta en ny avtale om forhandlinger.

• Prosessen bør deles i to slik at rammen fastsettes i dialog med departementet, mens rettshjelpsatsen og endringer i stykkprisene forhandles med Domstoladministrasjonen og Statens sivilrettsforvaltning.

• Prosessene må ende med klare skriftlige resultater, slik at foreningens medlemmer sikres forutsigbarhet – i motsetning til en situasjon der man må vente til budsjettproposisjonen med å se resultatet.

• Prosessen må sikre at det er relativt kort tid fra forhandlingene avsluttes til at endringene trer i kraft.

- Langt fra hverandre

- Tatt i betraktning at vi er så langt fra hverandre både i forståelsen av hva som er en god forhandlingsmodell og hva som utgjør en bærekraftig rettshjelpssats og reisegodtgjørelse, foreslår jeg, som allerede nevnt i vårt møte, at vi i fellesskap kontakter Riksmegleren for å få hjelp til å komme til en enighet. Imens fortsetter vår aksjon som før, påpeker Advokatforeningens leder i e-posten.

Powered by Labrador CMS