advokatkonvensjonen

Topp-feiring av verdens første advokatkonvensjon 

- I alvorlige tider må vi gjøre det som er nødvendig for å sørge for at vi har de rettssikkerhetsmekanismene vi trenger for å verne norske institusjoner og borgere mot maktmisbruk, sa justisminister Astri Aas-Hansen.

Siri Teigum, Bergljot Webster, Astri Aas-Hansen og Merete Smith.

- Det er både veldig hyggelig og gledelig å kunne komme her nettopp til dere i Advokatforeningen for å feire at Norge skal undertegne Europarådets konvensjon om beskyttelse av advokater, sa justisminister Astri Aas-Hansen.

Fredag ettermiddag kom hun til et arrangement i Advokatforeningens lokaler for å markere at en representant fra regjeringen den 13. mai, i en offisiell seremoni i Luxembourg, skal undertegner Europarådets konvensjon for beskyttelse av advokater.

Advokatkonvensjonen forplikter statene som undertegner den blant annet til å respektere advokaters uavhengighet og taushetsplikt, til å gi advokater umiddelbar tilgang til frihetsberøvede klienter, til å gi advokater tilgang til relevante dokumenter som besittes av myndighetene og til å beskytte advokater mot ulovlige handlinger.

- Et merkeår for advokatretten

Egen kake i anledning konvensjonen.

- Dette har virkelig vært et merkeår for advokatretten. Advokatkonvensjonen er ferdig forhandlet og Norge har fått nytt advokatregelverk. Dette er store steg for rettsutviklingen på dette viktige området, sa justisministeren.

Både advokatene og Advokatforeningen spiller en sentral rolle for rettsstaten og for beskyttelse av innbyggernes rettigheter, fremholdt hun.

- Jeg er veldig glad for å bo i et land hvor advokater bruker stemmen sin i samfunnsdebatten; både når det gjelder rettsstatsspørssmål og spørsmål som berører deres klienters interesser, sa Aas-Hansen.

Hun minnet om at advokatkonvensjonen har et mørkt bakteppe.

- Den er et svar på et økende antall rapporter om alvorlige overgrep mot advokater og brudd på advokaters rettigheter. Det er i disse tider at vi må stå opp for demokratiske verdier. Her er konvensjonen et viktig bidrag, sa hun.

- Uavhengighet er fundamentet

Et grunnleggende utgangspunkt for gode og friske samfunn og gode og friske liv, er at befolkningen opplever likhet for loven og rettferdig rettergang, påpekte hun.

- Domstolenes uavhengighet er fundamentet for rettsstaten, og for innbyggernes rettssikkerhet. Derfor stilles det høye krav til at dommerene utfører sitt arbeid med integritet, kvalitet, åpenhet og effektivitet. Det er domstolen som gjennom sin dømmende virksomhet fører kontroll med de øvrige statsmaktene, og dermed utgjør en grunnsten i hele demokratiet, sa hun.

Og i de aller fleste av disse sakene spiller advokatene en sentral rolle, påpekte hun.

Rettsstater under press i mange land

Rettsstaten er nå kommet under press i flere land, både i Europa og i USA, fortsatte hun.

- Vi har sett eksempler på at dommere og advokater stilles under press den hensikt å påvirke dem til å opptre i tråd med myndighetenes ønsker.  Slike fremstøt mot rettsstaten kommer gjerne i kombinasjon med angrep på pressefriheten, akademia, og borgernes rettigheter som forsamlings- og ytringsfrihet, rett til familieliv og tilgang til abort, sa Aas-Hansen.

I svekkede rettsstater blir det vanskeligere å stå opp for slike grunnleggende rettigheter, sa hun.

- I alvorlige tider må vi gjøre det som er nødvendig for å sørge for at vi så langt som mulig har de rettssikkerhetsmekanismene vi trenger for å verne norske institusjoner og borgere mot maktmisbruk. Vi må hegne om rettsstaten for å sikre at den vil bestå i møte med illiberale krefter, sa hun.

Advokatforeningen: - Historisk begivenhet

- Europarådets konvensjon om beskyttelse av advokatyrket er en historisk begivenhet, som kommer med en bismak. For Europa anno 2025 burde ikke behøve en slik konvensjon. Men dessverre, det gjør vi, innledet Advokatforeningens leder, Siri Teigum.

Hun viste til at det senere i mai skal gjennomføres en straffesak mot Advokatforeningen i Istanbul, der presidenten av foreningen og ti av dets styremedlemmer står tiltalt for terroristpropaganda og offentlig spredning av villedende informasjon.

- Bakgrunnen er at foreningen i 2024 fremsatte krav om en effektiv og upartisk etterforskning av dødsfallene til to journalister og for respekten for internasjonal humanitærrett. Kravet var helt legitimt, og faller naturlig innenfor alle advokatforeningers rolle i forsvaret for rettsstaten og menneskerettighetene, sa hun.

Nesten halvparten av norske advokater utsatt for vold

Situasjonen i Tyrkia illustrerer alvoret for europeiske advokater, påpeker foreningen.

 Europarådets konvensjon er den første internasjonale traktaten som eksplisitt beskytter advokater og vår rett til å utøve vårt yrke uten frykt for trusler, vold, trakassering og utilbørlig innblanding. Og det gjelder ikke bare andre steder. Advokatforeningens undersøkelser viser at nesten halvparten av norske forsvarsadvokater har blitt utsatt for vold, trusler eller trakassering i løpet av sin karriere. En tredjedel sier at de har vurdert å trekke seg fra en sak av hensyn til egen sikkerhet. Dette er tall som bør bekymre oss alle, sa Teigum.

- Når en advokat opplever vold eller trusler i Norge, er det ikke myndighetene som står bak. Hos oss vil det tvert imot være naturlig for advokater å kontakte myndighetene dersom slikt skjer, for å få hjelp og beskyttelse. Vi har en av verdens mest velfungerende rettsstater, der også myndighetene bidrar til å beskytte rettsstaten og verne om demokratiet. Derfor er vi et forbilde for demokratiforkjempere i land hvor det ikke står like godt til.

På vegne av Advokatforeningen takket hun justisministeren og regjeringen for at konvensjonen skal undertegnes så raskt.

- Dette sender et tydelig signal — både nasjonalt og internasjonalt — om at Norge står opp for rettsstaten og for dem som er satt til å forsvare den, sa Teigum.

Powered by Labrador CMS