Justisminister Emilie Enger Mehl mener hun har strukket seg langt.

– Regjeringen kommer ikke til å innfri kravet om forhandlingsrett

Justisminister Emilie Enger Mehl har lagt frem forslag til en ny avtale mellom departementet og Advokatforeningen - og ber foreningen ta ansvar ved å avslutte streiken i Høyesterett.

Publisert Sist oppdatert

Justisminister Emilie Enger Mehl møtte i dag Advokatforeningens leder Jon Wessel-Aas. Der la hun frem forslag til en ny avtale mellom departementet og foreningen.

Ifølge en pressemelding innebærer avtalen at Advokatforeningen vil få flere møter som en fast arena for å komme med sine innspill til statsbudsjettet.

– Regjeringen kommer ikke til å innfri kravet om forhandlingsrett, sier Mehl i meldingen.

- Vil styrke dialogen

– Avtalen er god, og vil styrke dialogen mellom departementet og Advokatforeningen. Dette vil gi Advokatforeningen bedre mulighet til å få frem sine syn knyttet til de årlige budsjettprosessene, sier ministeren videre.

Hun opplever foreningens streik som en aksjon mot den forrige regjeringens praksis.

- Aksjonen begynte til tross for at denne regjeringen prioriterte rettshjelp høyt i statsbudsjettet. På få måneder har vi styrket rettshjelpsområdet med 157 millioner kroner, etter årevis med stillstand, poengterer Mehl.

- Alvorlig situasjon

Ministeren ber nå Advokatforeningen ta ansvar og avslutte aksjonen.

– Jeg har gått så langt jeg kan i denne saken. Jeg forstår mange av hensynene bak advokatenes ønske om mer penger, men jeg vil minne om at det ikke er noen pågående budsjettprosess nå. Dette er en alvorlig situasjon for enkeltpersonene som berøres av aksjonen.

Advokatforeningen krever som kjent forhandlingsrett om salærsatsen, at rettshjelpssatsen økes til et bærekraftig nivå, og en reversering av det halverte reisesalæret.

Ifølge NTB er det nå i alt 21 straffesaker som står i kø for å bli behandlet i Høyesterett som en følge av konflikten.

Powered by Labrador CMS