Advokat-gründer Anders Foss:
I verdenstoppen på vannski!

Etter å ha brukt flere år på å bygge opp sitt eget advokatfirma har Anders Foss de siste årene kunnet fokusere mer på sin store lidenskap; å stå på vannski. Han er nå helt i toppen av idretten, som har mer enn femten millioner utøvere på verdensbasis.

– Mens mange bruker masse tid på å reise til Hemsedal for å stå alpint bruker jeg heller tid på vannski. For meg har det alltid vært vanskelig å drive med noe bare litt. Enten er det all in - eller ingenting, sier advokat Anders Foss. Foto: David Crowder/IWWF
Publisert Sist oppdatert

Hele 150 dager i året setter Anders Foss seg i bilen og kjører de drøye syv milene hver vei mellom hjemmet sitt i Oslo og Skarnes utenfor Kongsvinger. Der venter en spesiallaget kunstig innsjø på 680 ganger 70 meter med alle fasiliteter tilrettelagt for vannski-trening.

– Det er ikke mange andre idretter som kan måle seg når det kommer til fart og adrenalin. Om sommeren er jeg på vannet fem –seks dager i uken. Det er blitt en livsstil, forteller Foss.

Og satsningen har definitivt gitt resultater: I månedsskiftet november/ desember deltok Foss i VM for utøvere over 35 år, som ble arrangert i Chile. Der kunne 42-åringen innkassere en høyst respektabel sjetteplass i grenen slalåm (se faktaboks).

Nytt mål

– VM var en stor opplevelse - det er tross alt verdens aller beste utøvere som deltar. Jeg er meget godt fornøyd med den prestasjonen, selv om jeg ikke var langt unna de aller beste, sier Foss.

I Norge er idretten ganske liten. Omtrent 2500 utøvere har løst lisens for å konkurrere.

– I løpet av en vanlig sesong er jeg med på mellom femten og tjuefem konkurranser. De fleste går i Norge og Sverige, der idretten er betydelig større, men jeg deltar også jevnlig i andre europeiske land, sier Foss som har åtte NM-gull, det siste fra august 2018.

– Det er vanskelig å skulle slutte med noe man er blitt skikkelig god i - selv med en krevende jobb ved siden av, sier Anders Foss som årlig har totalt omtrent 180 dager på vannet, inkludert både konkurranse og trenings-dager. Her fra VM i Chile før jul. Foto: Privat

Advokatens neste mål er EM i Hellas til sommeren – der det naturlige målet er en medalje. Ved siden av lidenskapen sin på vannet har Foss en travel advokatjobb.

I 2010 startet han opp advokatfirmaet PersonskadeAdvokat1.

– De fem første årene etter at jeg startet opp jobbet jeg veldig mye for å bygge opp firmaet, samtidig som jeg hele tiden satset aktivt på vannski. På et tidspunkt fant jeg ut at jeg måtte roe litt ned, og sette av mer tid til å leve også. Jeg ville ikke lenger jobbe fra åtte til ti hver dag, men finne en balanse mellom jobb og fritid, sier Foss.

Fleksibel hverdag

PersonskadeAdvokat1 har i dag seks ansatte advokater i tillegg til én sekretær, og er et firma som jobber spesialisert med personskaderett.

– Stort sett jobber jeg vanlig arbeidsdager. Likevel hadde det nok aldri gått å være ansatt advokat i et annet firma.

For å få trent optimalt, er han avhengig av at både lys- og værforhold under treningsøktene er gode nok.

– Noen dager drar jeg fra jobb klokken tre for å trene, andre dager er jeg oppe klokken seks for å trene før jobb. Heldigvis har jeg en fleksibilitet der flinke medarbeidere kan steppe inn for meg, sier Foss.

Firmaet er alltid på skadelidtes side mot forsikringsbransjen i saker der enkeltpersoner trenger hjelp i sin erstatningssak, eller mener de har fått et for dårlig skadeoppgjør etter en ulykke.

– At vi jobber så spesialisert gir gode resultater. For oss er det helt avgjørende å kjenne fagfeltet godt. Vi følger hele tiden med på siste nytt i bransjen, og holder oss oppdatert på kurs, og nye rettsavgjørelser. Bransjen går nok i en enda mer spesialisert retning, sier Foss.

- Forbrukeradvokater

PersonskadeAdvokat1 holder til på Helsfyr, like utenfor Oslo sentrum – ikke et typisk advokat-strøk i hovedstaden.

– Vi har klienter fra hele Norge og mesteparten av kommunikasjonen går i dag via telefon og e-post. Det er slik sett ikke så viktig å sitte i Oslo sentrum, forteller Foss, som sier advokatene i firmaet anser seg selv som forbruker-advokater, og ikke går i dress på jobb.

– Når klientene kommer inn her i arbeidsklær er det viktig at skillet ikke blir for stort mellom dem og advokatene her. Vi prøver å møte klientene på deres nivå, sier Foss.

– Hva er de største utfordringene som advokat på dette fagfeltet?

– Vi er alltid i en «David mot Goliat»-situasjon. Både forsikringsselskaper og Staten har nærmest ubegrenset med midler, mens de vi bistår ikke alltid har dekningen som skal til for å kjøre saken. Det hender at sakene stanser på grunn av økonomiske årsaker. Inntektsgrensen for fri rettshjelp er veldig lav, og mange har såpass begrensede midler etter en skade som gjør at de dessverre ikke tør å ta sjansen på å forfølge sitt krav. Samtidig er det veldig givende at vi vinner frem med gode erstatningsoppgjør i de aller fleste saker.

Foss trives med å kombinere advokatyrket og idretten, og har ingen planer om å legge opp med det første.

– I denne sporten er man kanskje på sitt beste når man passerer femti år, og kan drive på til man er over seksti. For meg er det veldig givende ha idretten ved siden av advokatjobben.

- Mange klienter oppnår det mangedobbelte så mye i erstatning i forhold til hva de ble tilbudt i utgangspunktet etter å ha kjørt saken, påpeker daglig leder Anders Foss i PersonskadeAdvokat1. Foto: Henrik Skjevestad

Dette er vannski-slalåm

• I slalåm brukes bare én ski med to bindinger festet bak hverandre. Slalåmbanen er alltid 259 meter lang og 23 meter bred med inngangsport, utgangsport og seks par retningsbøyer for båten langs midtlinjen.

• Båten har 450 hestekrefter, og er konstruert slik at den ikke har noen kjølebølge. I løpet av en passering i slalåmbanen, som består av seks bøyer, én inngangsport og én utgangsport, er utøverne oppe i hastigheter på over 100 km /t.

• Rett ut for retningsbøyene (11,5 m fra midtlinjen) ligger seks slalåmbøyer, vekselvis på høyre og venstre side.

• Løperen skal kjøre inn gjennom inngangsporten, runde slalåmbøyene på utsiden og kjøre ut gjennom utgangsporten.

• Utøveren får ett poeng for hver bøye han klarer. Banen kjøres flere ganger, helt til løperen faller eller ikke klarer en bøye.

• For hver gjennomkjøring kortes lengden på trekklinen. Utgangslengden for linen er 18,25 meter. Båten kjører i 55 km/t, men løperen kommer opp i ca. 110 km/t på de korteste linelengdene.

Kilde: Store norske leksikon/ Anders Foss

Powered by Labrador CMS