– Jeg mener advokater, med sin faglige bakgrunn, er særlig godt egnet til å gi råd på compliance, både når det gjelder regelforståelse og til å gjennomføre og lede granskninger gjennom forsvarlige prosesser, sier Thomas Brandi.

SPESIALISERING

– Man kan ikke ha compliance som en «bigeskjeft»

Schjødt-partner Thomas Brandi leder firmaets compliance-team, og har flere tips til unge advokater som tiltrekkes av emnet. – Et område som få advokater har full oversikt over, er de ulike formene for klimareguleringer som kommer fra EU, sier han.

Publisert

Thomas Steen Brandi har gått «all in» for compliance.

Etter nær en mannsalder som advokat og partner i Selmer, startet han i Schjødt for vel ni måneder siden.

Nå er han både «Head of Compliance and Crisis Management» i Nordens største advokatfirma, medlem av Advokatforeningens ekspertutvalg mot hvitvasking, medlem av utvalget som arbeider med å revidere retningslinjene for private granskninger, og også medlem av JUS’ fagutvalg for compliance.

– Det som appellerte til meg med Schjødt, er at det er et ambisiøst og fremoverlent firma. Her er det ekstremt mange dyktige mennesker som vil noe hele tiden, og en veldig god dynamikk. Det er en prestasjonskultur, samtidig som at det er et godt og inkluderende arbeidsmiljø med god stemning og lave skuldre, forteller han.

– Og så er det masse internasjonale oppdrag som er midt i blinken for oss som driver med compliance. Særlig våre kontorer i Stockholm og København gir oss tilgang til markeder med omfattende potensial innenfor compliance.

Skiftet retning

Brandis karriere startet derimot ikke med compliance. Den startet med insolvens og konkursbo.

– Jeg fikk tidlig en del krevende og profilerte oppdrag. Det første jeg husker er konkursen til pyramideselskapet T5PC, hvor man plutselig fikk stor medieoppmerksomhet, møtte krevende problemstillinger og henvendelser fra både pressen, tidligere ansatte og investorer som hadde tapt pengene sine, mimrer han.

– Jeg er nysgjerrig av natur, og det tok ikke lang tid før jeg fikk øynene opp for granskninger. Parallelt med at vi befestet Selmers konkurspraksis, utviklet vi en granskningspraksis. Rundt 2010 så jeg at compliance kom mer og mer inn, og i 2013 skiftet jeg spor. Etter det jobbet jeg utelukkende med krisehåndtering, granskninger og compliance.

Compliance og ESG er sammensatte og omfattende fagområder, ifølge Brandi.

– Dersom man skal levere toppkvalitet i en stor variasjon av krevende oppdrag må man bygge brede og store team. Man kan ikke ha compliance som en liten «bigeskjeft» ved siden av de tradisjonelle juridiske disiplinene, sier han.

– Samtidig er et godt samspill mellom compliance og andre fagområder en kritisk suksessfaktor for å bygge en robust praksis. M&A og transaksjoner er ett eksempel på et område der ESG og compliance spiller en viktigere og viktigere rolle.

– Jeg så et potensial i å kunne satse tungt på compliance i en relativt tidlig fase. Det var en investering vi tok og som i ettertid viste seg å være svært verdifull. Vi fikk roen til å bygge et fagområde, og etter hvert ser man at oppdragene har kommet. Nå er det compliance og ESG i «alle kanaler», fortsetter han.

Gjennomregulering

I Schjødt er Brandis rolle å lede compliance-teamet. I dag består det av fem partnere og åtte advokater og advokatfullmektiger.

Hovedområdene deres er anti-korrupsjon, anti-hvitvasking, sanksjoner og eksportkontroll, samt menneskerettigheter og miljø.

Teamet jobber også i tett samarbeid med andre tilgrensende områder som GDPR, konkurranserett og arbeidsrett.

– Næringslivet blir stadig mer gjennomregulert. Bare regelproduksjonen fra EU i seg selv gjør det vanskelig for norske virksomheter å holde oversikt. Det er her compliance-advokaten har en viktig funksjon.

Ingen spesialiseringsfasit

Eksperten forteller at han opplever at stadig flere studenter og yngre advokater tiltrekkes av både ESG og compliance.

– Vi opplever en særlig stor interesse for bærekraft. Både miljø og menneskerettigheter er temaer som opptar dem. Når yngre medarbeidere første kommer inn i compliance-teamet, ser vi at granskning, krisehåndtering og sanksjoner også fremstår som attraktive områder. Det gjelder bare å bli med på noen spennende saker, sier han.

– Et område som få advokater har full oversikt over, er de ulike formene for klimareguleringer som kommer fra EU i forbindelse med miljødelen i ESG. Vi ser ellers en klar trend til at ESG-rettsaktene fra EU nå dekker over flere områder i samme regulering, slik som miljø og menneskerettigheter.

Brandi mener at det ikke finnes noen fasit for hvordan man kan bli en ordentlig god advokat på feltet.

– Som for enhver advokat, står godt juridisk skjønn, kommersiell forståelse og sterke kommunikasjonsevner på norsk og engelsk sentralt. For advokater innenfor compliance-området er det risikobaserte tankesettet fundamentalt. Man må evne å identifisere risiko basert på kontekst og tolkning av gjeldende regelverk. Kun på denne måten kan man gi hjelpsomme råd om risikoreduserende eller avbøtende tiltak - eller se muligheter, mener han.

– Det skader heller ikke å være nysgjerrig og samfunnsorientert. Andre lands kulturer og det geopolitiske landskapet er bakteppet i mye av det vi involveres i, legger Brandi til.

– Tenk bredt før smalt

Unge advokater som er i ferd med å stake ut sin faglige kurs, og som kanskje lukter litt på compliance, kan få spennende utfordringer innen compliance både som ekstern rådgiver og som in-house advokat, forteller han.

– Vi ser at bakgrunn fra in-house er spesielt relevant på vårt område. Skal man jobbe som eksternadvokat, bør man sørge for å være i et firma som har en etablert og bred satsing på ESG og compliance.

– Jeg tenker det er fornuftig å gå bredt ut fremfor å finne en nisje og spesialisere seg på med en gang. Gitt de omfattende og komplekse reguleringene næringslivet står overfor i årene som kommer, trenger klientene advokater som evner å se det større bildet, fortsetter Brandi.

– En spesialisering på toppen av dette er også fornuftig. Vi må ha spesialister på flere viktige områder, slik som for eksempel sanksjoner/eksportkontroll og menneskerettigheter/åpenhetsloven. Erfaringen er at yngre advokater raskt finner ut hvilke områder som fenger. Selv jobber jeg bredt med ESG og compliance, men det er særlig krisehåndtering og «trusted advisor»-rollen jeg finner givende.

Powered by Labrador CMS