Lagdommer Nils Asbjørn Engstad er dypt bekymret for situasjonen i Polen.

Norsk lagdommer: - EUs største problem er Polen - ikke Brexit

- Reformene i Polen lar seg ikke forene med EU-medlemskap.

Publisert Sist oppdatert

Lagdommer Nils Asbjørn Engstad er blant dem som uttrykker sin bekymring for den polske rettsstaten.

På Twitter diskuterer han ofte situasjonen i landet. Nylig ble en ny omstridt lov vedtatt. Denne gir myndighetene mulighet til å avsette dommere som kritiserer regjeringen.

Søndag kom Engstad, som tidligere var leder av Dommerforeningen, med denne oppdateringen;- Strider mot EU-verdier

Overfor Advokatbladet begrunner Engstad tweeten slik;

- Reformene i Polen er en systemforandring helt i strid med EUs grunnleggende verdier, og lar seg ikke forene med et EU-medlemskap. Kravet om uavhengige domstoler er helt grunnleggende innen EU-samarbeidet, og en forutsetning for at lover skal kunne anvendes, understreker Engstad.

Også Ungarn står overfor en lignende situasjon.

- Når domstolenes uavhengighet blir borte, forvitrer samtidig hele det fundamentale grunnlaget for EU-samarbeidet. Dette er et alvorlig problem, og etter mitt skjønn den mest alvorlige situasjonen EU står oppe i. Brexit kan håndteres på annet vis, men når fundamentet for EU svikter, slik det gjør i Polen, er det helt grunnleggende alvorlig, og noe som må finne sin løsning, fastslår Engstad.

Han mener situasjonen i Polen fortjener mer oppmerksomhet enn den får.

- Norge en del av dette samarbeidet gjennom EØS, og situasjonen i Polen burde engasjere Norge i sterkere grad enn det man har klart til nå, sier Engstad, som understreker at han er glad for initiativet der flere norske dommere og advokater bidro med å marsjere mot reformene i Warszawas gater.

- Haster

I slutten av april går den nåværende høyesterettsjustitiarius Malgorzata Gersdorf, som i fjor høst talte på Rettssikkerhetskonferansen i Oslo, av med pensjon. Hun er blant dem som har stått i bresjen for domstolenes uavhengighet.

- Når Gersdorf går av åpner det for at regjeringspartiet Lov og Rettferdighet kan sette inn en statsvennlig erstatter. Vi kan dermed fort se en annen Høyesterett i Polen, som ikke vil være like opptatt av å stå opp for rettssikkerhet som det de har gjort til nå. Det er en av flere grunner til at det nå haster, og at man har ikke all verdens tid på dette, sier Engstad.

Powered by Labrador CMS