Advokater og dommere fra store deler av Europa, deriblant Norge, gav sin støtte til kampen for rettsikkerheten i Polen lørdag ettermiddag.

Norske advokater og dommere på plass i Warszawa for å marsjere for rettsikkerheten

Flere norske advokater og dommere er blant en rekke jurister fra hele Europa som er på plass i Polen for å støtte dommeres uavhengighet, og for å protestere mot landets omstridte rettsreformer.

Publisert Sist oppdatert

Lørdag ettermiddag marsjerer advokater og dommere fra omkring femten europeiske land side om side i Warszawas gater i protest mot den manglende rettsikkerheten som råder i Polen, og mot presset landets dommere står overfor fra regjeringen.

Den apolitiske protesten organiseres i samarbeid av en rekke organisasjoner, deriblant den polske dommerforeningen Iustitia, og skjer på bakgrunn av en rekke reformer i landet som innskrenker domstolenes uavhengighet.

Tidligere advokat Frode Elgesem (t.h.) har et engasjement for advokater og dommere som opplever urett. I 2015 gikk han sammen med daværende leder av Advokatforeningen, Erik Keiserud, i fakkeltog for å vise sin støtte til den tunisiske Advokatforeningen som vant Nobels fredspris.

Ny lov

Leder av Dommerforeningen Iustitia Krystian Markiewicz er en av initiativtagerne til demonstrasjonen.

Senest 20. desember ble det vedtatt en ny lov som gjør at landets dommere risikerer å miste jobben dersom de kritiserer regjeringens politikk. Landets Høyesterett advarte mot at Polen kan bli kastet ut av EU dersom lovforslaget ble vedtatt, skrev BBC nylig.

I lørdagens marsj, der deltagerne blir oppfordret til å stille i advokatkappene sine, deltar blant annet lagdommer Frode Elgesem fra Borgarting lagmannsrett, seniorrådgiver Iver Ørstavik fra Raftostiftelsen, dommer Anne Horn fra Dommerforeningens menneskerettsutvalg, professor Terje Einarsen fra ICJ, og advokatfullmektig Bano Abdulrahman fra ICJ.

- Vi oppfatter at situasjonen i Polen har eskalert, og at presset mot polske dommere øker. Det er viktig å gi støtte til polske kolleger som nå kjemper for sin uavhengighet, sier Elgesem til Advokatbladet.

Les hele invitasjonen fra Iustitia her!

Fjernet dommere

Det polske regjeringspartiet Lov- og rettferdighetspartiet har via en rekke omstridte reformer og lovendringer forsøkt å ta kontroll over landets domstoler. Deltagerne i marsjen oppfordres til å bruke hashtagen #1000robesmarch på Twitter.

Fra september 2017 til februar 2018 fjernet Lov- og Rettferdigspartiet mer enn 130 domstolledere og erstattet dem med dommere utpekt av landets justisminister Zbigniew Ziobro. Han har også jobben som riksadvokat.

Når saker tildeles skjer det via algoritmer der nettopp justisministeren kan ha innflytelse, opplyste Malgorzata Gersdorf under Rettsikkerhetskonferansen i Oslo i oktober 2019.

Powered by Labrador CMS