Malgorzata Gersdorf gav norske jurister en oppdatering på situasjonen i Polen.

Ba norske jurister spre ordet om situasjonen i Polen

- Det pågår en kamp i landet, og den skjer ikke med metoder fra en rettsstat.

Publisert Sist oppdatert

Høyesterettsjustitiarius Malgorzata Gersdorf var blant talerne under Rettsikkerhetskonferansen som fant sted i Gamle Logen i Oslo onsdag denne uken.

Konferansen ble arrangert i regi av Juristforbundet, og ble avsluttet med tildeling av rettssikkerhetsprisen, som i år gikk til riksadvokat Tor-Aksel Busch.

Malgorzata Gersdorf ble verdenskjent da hun i fjor ble avsatt, men likevel stilte opp på jobb, og til slutt fikk stillingen som høyesterettsjustitiarius tilbake, etter press fra blant annet EU, og nordiske dommerforeninger.

Minister med dobbeltrolle

På seminaret i Oslo oppfordret den polske dommeren norske jurister til å bidra med å spre ordet om situasjonen i landet.

Malgorzata Gersdorf sto på talerstolen i Oslo onsdag.

- Tilliten til domstolene i Polen er i løpet av de fire siste årene blitt stadig mer ødelagt. Rettssikkerheten der ødelegges konsekvent. Jeg ber dere bidra til å sørge for at Polen følger EMK, sa Gersdorf fra talerstolen.

Hun pekte i sin tale på sakstildeling i domstolene som et av de store problemene. I Polen har justisminister Zbigniew Ziobro også jobben som riksadvokat. Når saker tildeles nå skjer det via algoritmer der nettopp justisministeren kan ha innflytelse, påpekte Gersdorf.

Bekymringen er at ministeren kan styre det slik at sakene i retten tildeles statsvennlige dommere PiS selv har utnevnt.

- Det pågår en kamp i Polen nå, men den skjer ikke med metoder fra en rettsstat, sa Gersdorf.

Hun viste også til en hendelse der det besluttet disiplinærtiltak mot en dommer som løslot en siktet person fra varetekt på bakgrunn av at siktede ikke hadde fått en forsvarer.

Konferansen i Oslo bød i tillegg til foredraget med Gersdorf, også på foredrag fra Morgenbladet-journalistene Hanne Østli Jakobsen og Maria Reinertsen, som gav deltagerne en oppdatering på situasjonen i sentral-Europa akkurat nå.

Ny valgseier

Tidligere denne måneden vant Lov og rettferdighetspartiet (PiS), som har styrt Polen siden 2015, nok en valgseier. Denne gangen mister de imidlertid sitt flertall i senatet, noe som trolig vil gjøre det langt vanskeligere å få gjennom kontroversielle lovforslag.

Det høyrepopulistiske partiet som blant annet satser på velferdstiltak som belønner familiene for å være hjemme med barn, har den siste tiden fått omfattende kritikk grunnet sin kamp mot homofiles rettigheter.

Les også Advokatbladets reportasje fra møter med advokater i Katowice i fjor:
Derfor er situasjonen i Polen så alvorlig

Powered by Labrador CMS