Leder av den polske dommerforeningen Krystian Markiewicz er blant dem som er dypt bekymret for rettssikkerheten i landet. Nylig tok han initiativ til en stille dommer-demonstrasjon.

Ny lov kan avsette polske dommere som kritiserer regjeringen

Lagdommer Nils Asbjørn Engstad er dypt bekymret for at dommerne i polske domstoler mister mer og mer av sin uavhengighet.

Publisert Sist oppdatert

For to uker siden demonstrerte dommere fra hele Europa mot omstridte rettsreformer i Polen.

Denne uken ble nok en ny omstridt lov som ventet stemt igjennom i det polske parlamentet, melder internasjonale medier som Reuters.

Nils Asbjørn Engstad er lagdommer i Hålogaland lagmannsrett og tidligere leder av Dommerforeningen og av Europarådets konsultative dommerkomité. Han er dypt bekymret for situasjonen i landet, og tar på Twitter til orde for at den polske rettsstaten nærmer seg stupet.

Krever offentliggjøring

Loven, som er initiert av landets høyrepopulistiske regjering, vil forby dommere å delta i all offentlig aktivitet som kan tolkes som politisk motivert. Den hindrer dommernes rett til å danne uavhengige dommerorganer, og krever at de offentliggjør alle grupper og organisasjoner de er eller har vært tilknyttet helt tilbake til kommunismen på 1980-tallet.

Loven forbyr også dommere å evaluere eller kritisere nye dommerutnevnelser eller myndighetene. Straffen for manglende overholdelse varierer fra bøter til avskjed.

Powered by Labrador CMS