ADVOKAT-SOMMER

Wikborg Rein er 100 år i år, så det er mye spennende som skjer utover høsten, sier Birkeland.

- Skuldrene i advokatbransjen er mye lavere enn hva studenter tror

Året etter endt studieløp valgte advokatene i Wikborg Rein 25 år gamle Matias A. Baltazar Birkeland inn i styret. Av folket er han valgt inn i Bergens bystyre. Birkeland har som guilty pleasure å vinne. Om noen år ser han for seg å jobbe i utlandet, kanskje Angola.

Publisert Sist oppdatert

- Sulten.

Slik vil Matias A. Baltazar Birkeland beskrive seg selv, om så må gjøres med ett ord. Bare i fjor gikk den 25 år gamle bergenseren ut fra jusstudiet ved UiB. Allerede nå sitter han i styret i Wikborg Rein.

Før Birkeland begynte på jusstudiet, var planen opprinnelig å bli LO-advokat. Men så fikk han smaken på forretningsjus.

- Etter noen traineeopphold, blant annet i tvisteavdelingen til Wikborg Rein, fant jeg ut at det var noe jeg ville drive på med, sier han.

- Som student synes jeg dessuten firmaet utmerket seg, blant annet med sin tviste- og prosedyrekompetanse. Likevel var det alle de trivelige medarbeiderne som ble det avgjørende for meg – for en herlig gjeng!

Matias A. Baltazar Birkeland

Alder: 25

Opprinnelig fra: Bergen

Fagområde: Tvist og prosedyre

Antall timer på jobb i uken: Rundt 50

Antall saker i retten siste år: 2

Dersom det ikke hadde blitt Wikborg Rein etter endt studieløp, ville nok dørene ha vært vidåpne hos mange andre av landets advokatfirmaer.

Som student var Birkeland nemlig praktikant i syv firmaer, deriblant LO og CMS Kluge, han har vunnet regionale forhandlingskonkurranser og nasjonale og internasjonale prosedyrekonkurranser, og fikk et «letter of recommendation» av professor Christian Franklin ved UiB. Samtidig var han folkevalgt i Bergen bystyre for Arbeiderpartiet, noe han også er i dag.

- Drømmejobben

Han er fornøyd i Wikborg Rein. Her bistår han med rådgivning innenfor flere fagområder, deriblant prosessrett, arbeidsrett, kontraktsrett, entreprise og fast eiendom. Han arbeider også med transaksjoner og due diligence.

- Jeg ble oppfordret av flere om å stille til valg, og endte opp med å være så heldig å få tillit blant mine kolleger. Nå sitter jeg i styret. Så langt virker det spennende, sier Birkeland.

- Nå er jeg i Wikborg Rein, og det er drømmejobben. Forhåpentligvis vil jeg få muligheten til å jobbe litt i utlandet etter hvert. Jeg har alltid vært eventyrlysten, og dersom muligheten skulle by seg for et opphold på kontorene i Singapore eller Shanghai, hadde det vært veldig interessant, sier han.

- Alternativt hadde det også vært spennende med et portugisisktalende land – kanskje Angola, der jeg har mye familie, sier bergenseren.

Birkeland forteller at hans mor er fra Portugal, og at han har besteforeldre som bor i landet.

- Det ble snakket en del portugisisk da jeg vokste opp, og ikke minst ble det en del ferieturer til Portugal. Jeg har et mål om å lære meg å lese og skrive språket på et profesjonelt juridisk nivå på sikt.

Startet opp Salmon City

Birkeland kan kunsten å sette seg mål. Under studiene var en av hans viktigste målsettinger å skape Norges største møteplass for studenter og sjømatnæringen. Sammen med Mathias Sagevik, klarte han nettopp det.

Organisasjonen Salmon City sikrer i dag rekruttering av unge kloke hoder til havbruksnæringen og arbeider for mer bærekraftig mat fra havet.

Salmon City er Norges største møteplass for studenter og sjømatnæringen, og bygger en studentkultur rundt en av landets viktigste fremtidsnæringer.

- Vi klarte å skape Norges største møteplass for studenter og sjømatnæringen, og i år var over 1000 studenter, 70 foredragsholdere og flere ulike sjømatbedrifter fra hele landet samlet til fag og fest på Kulturhuset i Bergen, sier Birkeland.

- Siden den gang har vi ekspandert tjenestetilbudet for sjømatnæringen til å inkludere data, analyse og rådgivning på hva som motiverer studenters karrierevalg, og har nå en rekke nye praktikanter i full sving i start-upen. Skal verden bli grønnere, må vi spise mer mat fra havet, og for å gjøre det, trenger vi flere kloke hoder inn i næringen, fortsetter han.

FAVORITTER

Advokat-kjendis: Brynjar Meling

Bok: Alt fra Robert Greene

TV-serie: Game of Thrones

Podkast: Lex Fridman

Sommerlåt: Sara perche ti amo

Sommerdrikk: Hansa hele året!

- Sjømatnæringen er et av de sterkeste kortene Norge har når vi nå utfaser olje og gass. Likevel hører man som student utrolig lite om hvilke muligheter som finnes i landets nest største eksportnæring, og trolig den viktigste fremtidsnæringen. Derfor føler jeg at dette er et viktig arbeid, sier Birkeland.

Folkevalgt

Arbeidet Birkeland har gjort innenfor politikken, betrakter han også som viktig. Han er representant for Arbeiderpartiet, og folkevalgt i Bergen bystyre frem til det kommende kommunevalget. Han har også figurert som politisk rådgiver.

- Jeg har fortsatt en liten fot i politikken, men etter det kommende kommunevalget blir det en pause for å rette fokuset på nye prosjekter. Hovedgrunnen til at jeg har engasjert meg, og fortsatt engasjerer meg, politisk, er erkjennelsen av at ikke alle stiller likt på startstreken første skoledag, sier han.

- Har du tatt et valg i din karriere som du har angret på?

- Heldigvis ikke enda, men det er klart jeg reflekterer over hvordan ting kunne sett ut dersom jeg hadde åpnet en annen dør ved forrige korsvei.

- Skuldrene er mye lavere enn man tror

- Hva skulle du ønske du visste om advokatyrket da du var student?

- Jeg skulle gjerne ha visst at skuldrene er mye lavere enn hva man tror. Dessuten er hverdagen preget av masse humor – det er gøy på jobb.

- På hvilket fagområde bør rettstilstanden endres fortest mulig?

Birkeland elsker å konkurrere. Her fra Stoltzekleiven Opp.

- Foreldelsesloven er overmoden for revisjon. Det viser blant annet den siste dommen fra Høyesterett, HR-2023-877-A, om friststart for pågående forvaltningsvedtak. Forbrukere, byggherrer og entreprenører har ofte store vanskeligheter med å manøvrere i det som skulle være «klare og forutberegnelige regler». Det er synd, ettersom det er særdeles viktig for partene at nettopp disse reglene er klare og forutsigelige.

- Det er fort gjort å ha både belte og buksesele på

- Hva er den største utfordringen på ditt fagområde?

- Som ny i tvistegamet er det vanskelig å sette en grense på når man er godt nok forberedt, og når det ofte sklir over i å være overforberedt. Da er det fort gjort å ha både belte og buksesele på.

- Hvilken sak har gjort sterkest inntrykk på deg så langt i din karriere?

- Etter bare halvannen uke som fullmektig i Wikborg Rein fikk jeg mulighet til å bruke advokatkappen i retten for første gang, og det var veldig gøy. Men jeg prosederte nylig en forføyningssak med min dyktige kollega Elisabeth Andenæs, der en kjennelse fort kunne bety kroken på døren for virksomheten. Det gjør alltid inntrykk når noens levebrød, og ikke minst arbeidsplasser, står på spill.

- Skatteetaten fortjener en dukkert

- Hvem i Norge fortjener en ufrivillig dukkert?

- Skatteetaten. Folk som får BSU-kontoen sin tømt som følge av bank ID-svindel blir av etaten ilagt tilleggsskatt for noe de ikke har skyld i.

- Det følger av skatteloven § 16–10 at sparing på BSU-konto gir skattefradrag. Men dersom vilkårene for boligsparingen blir brutt, typisk at midlene tas ut og brukes til noe annet enn boligformål, gis det et tillegg i skatt som svarer til det skattebeløpet det tidligere er gitt fradrag for. Svindelofrene blir i medhold av disse reglene ilagt tilleggsskatt.

- Å bli utsatt for bank ID-svindel er altså «brudd på vilkårene» som gir tilleggsskatt, og det fremstår unødvendig formalistisk. En skulle tro skattemyndighetene brukte ressursopportunitetsprinsippet og prioriterte langt mer alvorlige saker.

Å vinne som guilty pleasure

- Hva er din guilty pleasure?

FUN FACT

- Vi var en guttegjeng som

spilte mye skolesjakk, og reiste rundt i Norge. På et tidspunkt kvalifiserte vi oss til nordisk mesterskap og tok sølv, men det var aldri aktuelt med noen karriere innenfor sjakk. Det skal imidlertid sies at jeg spiller litt på telefonen i ny og ne, og på en god dag har jeg litt over 2000 i rating i lynsjakk på nett.

- Å vinne. Det er utrolig gøy å konkurrere i så å si alt, men alltid på like vilkår.

- Hvor går årets sommerferie?

- Portugal. I år som i fjor blir det noen dager på hostel i Lisboa. Lite tilfredsstiller eventyrlysten som å sjekke inn på et nytt hostel, og møte nye folk fra hele verden med alle mulige bakgrunner og livserfaringer. Men verden er ikke mindre enn at jeg i fjor møtte en nordmann som også hadde studert i Bergen og nå jobbet i Finansdepartementet. Det blir spennende å se hvem man blir kjent med i år. Deretter går turen nedover Algarvekysten for noen later dager på stranden. Sommerferie for meg er bading og sol, med en god bok.

Anbefaler studenter flashcards

- Hvilket spørsmål skulle du ønske at du fikk?

- Hva som var mitt beste studietriks!

- Og det var?

- Flashcards med dommer og viktige prinsipper. Enkelte fag fremstår enorme i starten, men med hyppig bruk av ulike memoreringsteknikker kan man huske utrolig mye – også etter eksamen.

Powered by Labrador CMS