Advokat Harald Alfsen er forretningsadvokat og en av grunnleggerne av konsulentselskapet Inventura AS, et firma som i dag har 75 ansatte med tverrfaglig bakgrunn, derav om lag tjue jurister. Folkemøtene Rett på Sak har han arrangert siden 2015.

Nye folkemøter om juss på nyåret i Bergen og Oslo

Advokat Harald Alfsen drar i gang nye folkemøter om juss i 2019 både i Oslo og i Bergen, og oppfordrer advokater til å delta. – Man får et nyttig oversiktsbilde over ulike områder i jussen på en spennende og lærerik måte, forteller han.

Til nå har han arrangert over tretti av de populære debattmøtene Rett på sak om alt fra konkurranserett, folkerett, strafferett, arbeidsrett, barnevern, internasjonal rett og svalbardrett på litteraturhusene i Oslo og Bergen – for å nevne et utvalg.

I de juridiske talks-showene er Alfsen vert, og på scenen har han hver gang med seg en ny kyndig fagspesialist som svarer på spørsmål både fra ham og fra salen.

– Hovedformålet er å bringe jussen ut til folket, og gi folk kunnskap om de ulike rettsområdene. Vi snakker om hva som er gjeldende rett, når gjeldende rett oppstår, om rettskilder og ulovfestet rett, og så kommer det gjerne noen veldig konkrete spørsmål. Ofte er det også spesialister blant publikum som har interessante innfallsvinkler, sier Alfsen.

Det har alltid kommet godt med folk til møtene, forteller han.

Hans rolle er å gjøre juridiske temaer levende og folkelig.

– Opplegget skal kunne treffe en tilfeldig person som ikke kjenner det aktuelle temaet på forhånd, samtidig som også advokater blir opplyst. Jeg fokuserer på hovedlinjene og det store bildet; de viktigste praktiske sakene, hva sier Høyesterettspraksis, EU- eller EFTA-domstolen, og så videre. Jeg forsøker å utfordre mine faglige gjester, sier Alfsen.

Gode tilbakemeldinger

– Advokater trenger større bredde, og i dagens spesialiseringssamfunn har også de nytte av å kjenne til andre rettsområder, både for å dra synergier mellom rettsområder, og for å kunne gi bedre rådgivning til sine klienter. Arrangementene er en utrolig enkel måte å få et godt oversiktsbilde på. Tilbakemeldingene hittil har vært veldig gode, sier Alfsen.

Også flere fagdepartementer har kjent sin besøkelsestid, og kommet med innspill til debattene, forteller han.

– Til møtet om Svalbard kom for eksempel folk fra Polaravdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet, sier Alfsen.

Alfsen arrangerer Rett på Sak en gang i kvartalet i hver by på vegne av Oslo krets og Hordaland og Sogn og Fjordane krets. Han oppfordrer også andre kretser til å ta kontakt, dersom de ønsker å arrangere noe lignende på sin hjemplass.

Advokater får etterutdanningstimer for å delta. Arrangementene er gratis.

Program første halvår 2019

Litteraturhuset i Oslo

Mandag 11.februar klokken 18.00-19.30

Tema: Konkurranserett

Gjest: Juridisk direktør i Konkurransetilsynet, Karin Stakkestad Laastad

Mandag 6.mai klokken 18.00-19.30

Tema: Arbeidsrett

Gjest: Advokat Pål Behrens i Finansforbundet

Litteraturhuset i Bergen

Torsdag 17.januar klokken 19.00-20.30

Tema: Drap i strafferetten

Gjest: Advokat Arild Dyngeland, fast forsvarer i Høyesterett

Tirsdag 2.april klokken 19.00-20.30

Tema: Offentlige anskaffelser

Gjest: Direktør i Klagenemndssekretariatet, Anneline Vingsgård

Powered by Labrador CMS