Ukrainske advokater ber om støtte fra det internasjonale advokatfellesskapet – slik svarer norske advokatfirmaer

– Vi tror virkelig på at vi sammen kan utgjøre en forskjell, sier lederen for den ukrainske advokatforeningen. Flere norske advokatfirmaer har satt i gang tiltak for å erklære sin støtte til Ukraina.

Publisert Sist oppdatert

Vi i det ukrainske advokatfellesskapet henvender oss til utenlandske og internasjonale juridiske foreninger, organisasjoner og personlig til hver eneste advokat med et ønske om at dere hjelper Ukraina med å stoppe denne krigen.

Det skriver Inna Liniova, lederen for Ukrainian Bar Association, i et samlet brev med hele det internasjonale advokatfellesskapet på mottakerlista.

- Slik kan dere hjelpe med å stoppe krigen

Russland, støttet av den selverklærte presidenten for republikken Hviterussland, bryter åpenlyst alle viktige prinsipper i folkeretten, understreker hun i brevet.

- De begår krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten: Russiske militærtropper angriper alle byer i Ukraina, ødelegger sivil infrastruktur og boligbygg, dreper sivile, blant dem barn og eldre, kun med formål om å legge press på den ukrainske regjeringen for å påvirke Ukrainas innenriks- og utenrikspolitikk, skriver Liniova.

Hun kommer med flere konkrete forslag til hvordan det internasjonale advokatfellesskapet kan vise støtte til sine kollegaer i Ukraina:

Flere norske advokatfirmaer på banen

Flere norske advokatfirmaer har i løpet av den siste uka satt i gang tiltak for å erklære sin støtte til Ukraina.

Thommesen opplyser på sin Instagram-side om at firmaet har donert 250.000 kroner til sin hovedsamarbeidspartner Leger uten grenser, for å bidra til nødhjelpen i Ukraina.

- Vi oppfordrer alle som fremmer og beskytter rettssikkerheten til å fordømme Russlands invasjon av Ukraina, og til å støtte det ukrainske folket, skriver firmaet.

Også CMS Kluge viser støtte via donasjoner til internasjonale humanitære organisasjoner, og deler på Instagram at firmaet har hatt et samarbeid med Flyktninghjelpen siden 2012.

- Vi har siden 2012 hatt et samarbeid for å hjelpe mennesker på flukt med finansielle midler og juridisk bistand. Vi har i lys av krigen i Ukraina valgt å øke den finansielle støtten til Flyktninghjelpen for å støtte deres viktige humanitære bidrag, sier managing partner i Kluge Bjørnar Alterskjær.

- Vi kommer til å jobbe tett med Flyktninghjelpen fremover for å hjelpe Ukrainere som er på flukt, understreker han.

Donerer penger øremerket Ukraina

I likhet med Kluge, har også Grette et samarbeid med Flyktninghjelpen. Firmaet har i forbindelse med den russiske invasjonen av Ukraina donert 250.000 kroner til Flyktninghjelpens arbeid for mennesker på flukt.

- Situasjonen bekrefter at vi aldri må akseptere antidemokratiske holdninger og fiendtlighet. Som jurister og rådgivere har vi et særlig ansvar for å holde en klar linje i alle slike spørsmål, sier managing partner i Grette Jacob S. Bjønness-Jacobsen.

Behovet for hjelp er overveldende for de som bor der og rammes, understreker markeds- og kommunikasjonsleder Madeleine Bråthen Bjaaland.

- Jeg tror mange enkeltmennesker her i Norge kjenner på et ønske om å gjøre noe. Da vi i helgen bestemte oss for å overføre et større beløp til Flyktninghjelpen, er det et resultat av vår ansvarsfølelse. Alle kan være med å utgjøre en forskjell, påpeker hun.

Bjaaland forteller at firmaet bevisst har valgt å utelate størrelsen på beløpet i sin egen omtale på Instagram og Linkedin, fordi de ønsker at fokuset skal rettes mot saken fremfor beløpet.

- Fokuset må ligge på at vi alle kan bidra med noe, sier hun.

Det samme beløpet har også Simonsen Vogt Wiig valgt å donere til Flyktninghjelpen.

- Rettssikkerhet og demokrati er urokkelige grunnstener for vårt moderne samfunn, og de siste dagers handlinger etterlater ingen uberørte. Vi i Simonsen Vogt Wiig står i solidaritet med det ukrainske folk og alle som er berørt av urettmessighetene som foregår, og har besluttet å donere 250 000 kroner til Flyktninghjelpen for å støtte deres viktige arbeid med å hjelpe uskyldige sivile i regionen, skriver firmaet i et innlegg på sin Instagram-side.

- Deler innsamlingsinformasjon internt og eksternt

Wiersholm har gått ut med oppfordringer om å støtte deres samarbeidspartner Redd Barna, og har selv økt den finansielle støtten til organisasjonen.

- Vi har et partnerskap med Redd Barna og øker vår finansielle støtte for i år med 250 000 kroner til deres arbeid for barn rammet av krig og konflikt i Ukraina. Vi deler også innsamlingsinformasjon internt og eksternt for å bidra til ytterligere støtte, forteller managing partner Morten Goller.

Powered by Labrador CMS