Historisk dom fra EMD: Russland ansvarlig for grove menneskerettsbrudd i Ukraina
Domstolen omtaler hendelsene i Ukraina som uten sidestykke i Europarådets historie. – En av domstolens mest betydningsfulle avgjørelser noensinne, uttaler BAHR-partner og tidligere NIM-direktør Adele Matheson Mestad.
Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) har slått fast at Russland er ansvarlig for omfattende og systematiske menneskerettsbrudd på okkupert ukrainsk territorium.
Domstolen finner at russiske myndigheter har gjort seg skyldige i alvorlige overgrep, inkludert tortur, drap, vilkårlige fengslinger, tvangsarbeid, deportasjoner og tvangsadopsjoner av ukrainske barn.
Annonse
Russland holdes også ansvarlig for nedskytingen av Malaysian Airlines flight MH17 i 2014, etter klage fra Nederland.
Avgjørelsen dekker overgrep begått fra 2014 og frem til februar 2022, og omtales som historisk både i omfang og betydning.
Sjelden prosessform med bred støtte
Saken er fremmet som en mellomstatlig klage, en sjelden prosessform i EMD, der Ukraina og Nederland førte sak mot Russland for brudd på EMK.
Mer enn 30 tredjeparter har fått innvilget status som intervenienter, deriblant 26 medlemsland i Europarådet, inkludert Norge, samt internasjonale organisasjoner og pårørende etter MH17-ofrene.
Enestående i EMDs historie
EMD beskriver hendelsene i Ukraina som uten sidestykke i Europarådets historie, og peker på voldens karakter og omfang samt de truende uttalelsene om Ukrainas suverenitet og rett til å eksistere.
«The nature and scale of the violence as well as the ominous statements concerning Ukraine’s statehood, its independence and its very right to exist represent a threat to the peaceful co-existence that Europe has long taken for granted.»
Domstolen fastslår at handlingene søker å undergrave fundamentet for demokratiet som Europarådet og dets medlemsland er bygget på, gjennom ødeleggelse av individuelle friheter, undertrykking av politiske rettigheter og åpenbar tilsidesettelse av rettsstaten.
«In none of the conflicts previously before the Court has there been such near universal condemnation of the 'flagrant' disregard by the respondent State for the foundations of the international legal order.»
Domstolen konkluderer med at Russland har brutt en rekke bestemmelser i EMK, herunder artiklene 2, 3, 4, 5, 8, 9, 10, 11, 13 og 14, samt protokoll 1, artiklene 1 og 2. I tillegg påpekes et mønster av fornektelse, villedning og manglende etterforskning fra russiske myndigheter.
– Rettferdighet i samtid
Tidligere direktør for Norges institusjon for menneskerettigheter, Adele Mestad, omtaler avgjørelsen som historisk.
Adele Matheson Mestad, partner i BAHR.Foto: Kari Hegstad
– I en tid der EMD møter kritikk – på vagt og lite representativt grunnlag – er det på sin plass å minne om domstolens kjernefunksjon: å sikre rettigheter, fremme rettferdighet og ansvarliggjøre stater for alvorlige overgrep, skriver hun på LinkedIn.
– Dette er ikke bare en historisk dom – det er rettslig historiefortelling i samtid, fortalt slik den må fortelles: med klar rettsanvendelse, grundig dokumentasjon, fakta i sentrum – og rettferdighet som mål.
Mestad peker på at dommen tydelig viser verdien av det som ellers ofte fremstår som tomme fraser, nemlig betydningen av en internasjonal rettsorden basert på rettsstat og menneskerettigheter.
– Ja, dette internasjonale systemet er krevende – og ja, det fungerer ikke alltid som det burde. Men det er det beste alternativet vi har, i en tid hvor alternativet er ingen – eller dårlige – alternativer, skriver Mestad.
Ansvarlig for nedskytingen av MH17
Som en del av saken tok EMD også stilling til Nederlands klage mot Russland etter nedskytingen av passasjerflyet MH17 i 2014. Flyet, som var på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur med 298 personer om bord, ble truffet av et bakke-til-luft-missil over det østlige Ukraina, i et område kontrollert av prorussiske separatister.
EMD konkluderer med at disse separatiststyrkene var under effektiv russisk kontroll, og plasserer dermed det rettslige ansvaret hos Russland.
Kort tid etter hendelsen forsøkte russiske myndigheter å legge skylden på Ukraina, blant annet ved å offentliggjøre forfalskede satelittbilder. Disse ble raskt avslørt, og i Nederland er fire personer, tre russere og én ukrainer, tidligere dømt i saken.
Det gjenstår fortsatt fire mellomstatlige klager fra Ukraina mot Russland i EMD, som gjelder perioden etter den fullskala invasjonen i februar 2022. I tillegg behandler domstolen nå over 9500 individuelle klager knyttet til konflikten.