Statsadvokat i Det nasjonale statsadvokatembetet, Geir Evanger.

Plakatsaken henlagt av riksadvokaten som intet straffbart forhold

Riksadvokaten opprettholder henleggelsen, endrer henleggelseskoden, og understreker at ytringsfriheten verner om ytringer som kan oppfattes fornærmende eller sjokkerende.

Publisert Sist oppdatert

I mars ble den såkalte Plakatsaken henlagt på bevisets stilling av statsadvokaten i Hedmark og Oppland, etter at Oslo tingrett hadde avvist saken på grunn av habilitet to måneder i forveien.

De to fornærmede i saken, statsadvokat Geir Evanger og polititjenestemann Jan-Erik Bresil, valgte begge å påklage avgjørelsen fra statsadvokaten. De mente at Bengt Waldow, som hadde hengt opp plakatene, hadde hatt for hensikt å trakassere, og ønsket riksadvokatens bedømmelse.

Plakatene kunne folk se flere steder i Oslo sentrum i sommer. De ble også delt av publikum på sosiale medier.

Rett24 omtalte saken først.

Riksadvokaten endrer henleggelseskode

Nå er klagene ferdigbehandlet av den høyere påtalemyndighet.

Assisterende riksadvokat Torunn Salomonsen Holmberg og førstestatsadvokat Thomas Frøberg konkluderer på samme vis som statsadvokaten, men begrunner sin avgjørelse på noe annet vis. Henleggelseskoden endres til «intet straffbart forhold».

De to plakatene, som ga anvisning på at Geir «Goggen» Evanger var «siktet for innførsel av meget betydelig mengde hasj og MDMA», samt at Jan Erik Bresil var «siktet for ulovlig tvangsmiddelbruk og ulovlige bierverv», har riksadvokaten forståelse for at «kan oppleves både provoserende og belastende».

Ytringsfriheten favner vidt

I sin avgjørelse peker riksadvokaten også på at plakatene fort vil kunne misforstås uten den nødvendige kontekst, og at det var en viss risiko for at enkelte lesere ville anta at ytringene var alvorlig ment, hvilket ville øke belastningen for de avbildede.

Riksadvokaten understreker samtidig at ytringsfriheten også verner om ytringer som kan oppfattes fornærmende eller sjokkerende, og fastslår at det for satiriske ytringer gjelder en relativt vid margin.

Dessuten fremheves det som «vesentlig» at den kriminalpolitiske debatten om norsk narkotikapolitikk og forholdet mellom Norsk Narkotikapolitiforening og politiet, utgjør et sentralt bakteppe for ytringene. I slike tilfeller er terskelen for inngrep høy, ifølge riksadvokaten, høy.

«Ikke grunnlag for straffeforfølgelse»

Dette var plakatene av Jan Erik Bresil og Geir Evanger som riksadvokaten mener det ikke kan straffes for.

På denne bakgrunn mener riksadvokaten at Waldow, til tross for å ha fremsatt ytringer som kan oppleves som både provoserende og belastende, «ikke kan anses for å ha beveget seg utenfor den relativt vide marginen for satiriske ytringer som må innfortolkes ved anvendelsen av straffeloven § 266. Det er dermed ikke grunnlag for å straffeforfølge ham for overtredelse av bestemmelsen.».

Og videre:

«Saken er henlagt av statsadvokaten etter bevisets stilling. Etter riksadvokatens vurdering er det ikke knyttet usikkerhet til de faktiske omstendighetene som har hatt betydning for de rettslige vurderingene. Saken henlegges derfor som intet straffbart forhold.»

Jon Wessel-Aas: - Gledelig

På Twitter skriver Bengt Waldow at han gjerne møter Geir Evanger i en injuriesak, etter at sistnevnte ga uttrykk for at han helst skulle sett saken vurdert av en domstol.

Jon Wessel-Aas, Waldows forsvarer, sier til Advokatbladet at vurderingen fra riksadvokaten er god og grundig, og at avgjørelsen er like godt begrunnet som en dom.

- Det er gledelig at forholdet til politisk ytringsfrihet og satire er så tydelig vektlagt, og at henleggelseskoden er blitt «intet straffbart forhold». Dette er i tråd med hva som har vært anført på vegne av min klient hele veien, sier han.

Wessel-Aas forteller at Waldow ønsker at påtaleavgjørelsen blir offentlig tilgjengelig, slik at også andre som kanskje har vegret seg for å ytre seg satirisk om myndighetspersoner, får del i den veiledningen som riksadvokatens avgjørelse gir.

Powered by Labrador CMS