– Kysten og naturen her er helt fantastisk, spesielt om sommeren, sier Bjørn Immonen. Han har nå bodd i Mo i Rana i elleve år, og er kommet for å bli.
– Kysten og naturen her er helt fantastisk, spesielt om sommeren, sier Bjørn Immonen. Han har nå bodd i Mo i Rana i elleve år, og er kommet for å bli.

KAMPEN OM TALENTENE

Rekrutterer i konkurranse med firmaer i Oslo

Nord Advokatfirma i Mo i Rana merker økt tilstedeværelse fra firmaer i Oslo som er lystne på å få sin del av kaken i et område preget av tung industriutvikling. Nylig ble det kjent at Grette etablerer seg i byen. 

Publisert Sist oppdatert

– Det er nok flere helgelendinger i forvaltningskontorene i Oslo enn i advokatkontorene i Mo i Rana, sier Bjørn Immonen (44), partner og en av grunnleggerne av firmaet.

Immonen har en fortid i Thommessen i Oslo og fra et firma med gründeren av det som senere ble til Kvale i Tromsø. Til Mo i Rana kom finnmarkingen som 33-åring, og flyttet inn i barndomshjemmet til advokat-kona, med svigermor i nabohuset.

Sammen med tre andre advokater stiftet han Nord Advokatfirma, et firma som i dag har seks advokater, en advokatfullmektig og to administrativt ansatte. Firmaet holder til i nyoppussede lokaler i sentrum, og jobber med forretningsjus og privatjus.

Selv ble Immonen kåret til et av landets største talenter innen offentlige anskaffelser i den siste advokatundersøkelsen til Kapital JUS. Immonen arbeider også med konkurranserett og idrettsjus, og er medforfatter av standardverket Idrett & Jus.

Lokalt er Immonen kjent som en «bråkmaker», riktig nok med positivt fortegn. Han er nemlig en av drivkreftene bak festivalkonseptet BråK, og ble tildelt kommunens kulturpris i fjor. BråK arrangerer rockefestivaler og har som slagord at «det skal være litt leven i en levende by».

Sentrale næringer

Og leven er det. På næringslivssiden handler mye av støyen for tiden om batterifabrikken Freyr, som i 2022 startet å bygge et stort industrianlegg i byen. I november kom nyheten om at selskapet vil minimere investeringene i Mo i Rana.

– Vi opplever at det er mye diskusjoner rundt Freyr. Vi får se hva som skjer. Men her i Mo i Rana har man bokstavelig talt vært langt fremme i skoene i mange år allerede. Her er det et fremoverrettet næringsliv, og næringer som er sentrale i det grønne skiftet, sier Immonen.

Gamle AS Norsk Jernverk – som nå drives videre av blant annet Celsa Armeringsstål, Ferroglobe og Elkem, driver fortsatt stort her. Rana Gruber driver gruvevirksomhet opp mot Saltfjellet, og det er mye bygg- og anleggsvirksomhet.

Bjørn Immonen ved Ranfjorden foran skulpturen Havmannen, som er laget av den engelske billedhuggeren Antony Gormley. I bakgrunnen Rana Industripark.
Bjørn Immonen ved Ranfjorden foran skulpturen Havmannen, som er laget av den engelske billedhuggeren Antony Gormley. I bakgrunnen Rana Industripark.

– Akkurat nå er det sikkert tre-firehundre mennesker som jobber med å bygge ny flyplass, forteller Immonen.

Arbeidet ble startet opp i fjor høst, og har en kostnadsramme på 4,9 milliarder kroner. Flyplassen skal skape et løft for næringslivet og gi hele Helgeland et bedre samferdselstilbud. I dag er det bare propellfly fra Widerøe som betjener den gamle flyplassen.

Helgeland består av de fire byene Mo i Rana, Mosjøen, Brønnøysund og Sandnessjøen.

Innfødt eller inngiftet

Nord Advokatfirma bistår klienter over hele landet, og server små og store næringslivsklienter i Oslo, og fra Stavanger oppover kysten helt til Finnmark.

– Hovedtyngden av våre klienter er her i Mo i Rana og på Helgeland. Husk at Helgeland totalt sett har 85.000 mennesker. Sammen med Bodø og Salten utgjør befolkningen en by på størrelse med Trondheim. Her er mye industri, og store oppdrettere langs kysten.

Da firmaet ble etablert i 2012 hadde de fire partnerne et ønske om å vokse med et advokatårsverk hver 18.måned, og sørge for at det hele tiden var oppgaver nok for det nye årsverket.

– Og det har vi klart. Det vi forsøker, er å finne folk som har en tilknytning til regionen, og som har lyst til å være med å utvikle firmaet videre. Da vet du at det er en stabilitet i arbeidskraften. Så lenge de har det bra, blir de værende.

Firmaet investerer tid og ressurser i dem som blir ansatt, forteller han.

– Mye turnover ville ha tatt fokuset vekk fra sakene vi arbeider med. Å bruke tiden på å lære opp en god fullmektig, er bedre enn å bruke tid på å rekruttere. Siden jeg kom hit for elleve år siden, har vi bare hatt én person som har sluttet. Så vi tror at vår strategi har vært riktig.

Mister partner til Grette

Nylig ble det kjent at Grette åpner kontor i Mo i Rana. Partneren som skal lede kontoret, Thomas Andreassen, er hentet nettopp fra Nord Advokatfirma.

Flyplassen Røssvoll i Mo i Rana er omgitt av høye fjell, som gir utfordringer ved inn- og utflyvinger. Den nye flyplassen Fagerlia, som skal stå klar våren 2027, vil kunne benyttes av større fly, og ha direkteruter til Oslo og Sør-Europa.
Flyplassen Røssvoll i Mo i Rana er omgitt av høye fjell, som gir utfordringer ved inn- og utflyvinger. Den nye flyplassen Fagerlia, som skal stå klar våren 2027, vil kunne benyttes av større fly, og ha direkteruter til Oslo og Sør-Europa.

- Thomas har vært en god kollega i mange år, og bidratt positivt til å utvikle firmaet. Når han fikk muligheten til å etablere en havbrukssatsning med større muskler i ryggen, så har vi forståelse for hans valg. At en partner fra et mindre advokatfirma i Mo i Rana er aktuell for en slik satsning, viser at jobben vi har gjort de siste ti årene for å etablere Nord som et seriøst alternativ har vært vellykket, sier Bjørn Immonen.

- Uavhengig av Thomas’ beslutning ville vi jobbet med rekruttering i 2024, for å følge vår målsetting om å rekruttere hver 18.måned.  For oss er det fortsatt viktigere å få inn den eller de rette personene, så vi kommer ikke til å låse oss verken til stillingskategorier eller antall, sier han.

Han tror ikke at Grettes etablering i byen på kort sikt vil føre til at konkurransebildet endres i nevneverdig grad.

- Vi møter allerede konkurranse fra både større advokatfirmaer og dyktige lokale og regionale advokater, og vi må alltid være konkurransedyktige på både pris og løsninger, sier han.

De unge vil til Oslo

Alle advokatene i  Nord Advokatfirma vektlegger den såkalte work-life-balansen.

– Men det er selvsagt også utfordrende, for det er jo fortsatt slik at klientene krever prioritet og oppfølging. Får du inn en sak med en tilsvarsfrist, eller en varetektsfengsling, så kan du ikke si til klienten at det ikke passer. Vi må huske at vi er der for våre klienter, og om vi ikke har dem, så har vi ikke noen jobb.

De to siste som ble rekruttert, er advokat Anne Birgitte Herstad (31) og en ung advokatfullmektig.

– Det er viktig å fylle på med yngre folk. Men det er ikke til å stikke under en stol at å rekruttere er en utfordring som tar tid. Vi er veldig bevisste i rekrutteringsprosessene, så både vi og de nye vet hva de går til, sier Immonen.

Advokat Anne Birgitte Herstad ble kjent med firmaet gjennom en praksisordning da hun fortsatt var student. – Mange dører har åpnet seg etter at jeg flyttet hjem, sier hun.
Advokat Anne Birgitte Herstad ble kjent med firmaet gjennom en praksisordning da hun fortsatt var student. – Mange dører har åpnet seg etter at jeg flyttet hjem, sier hun.

Det er Oslo som er den største konkurrenten, ikke andre byer i Nord-Norge.

– Nyutdannede helgelendinger trekkes til Oslo, til forvaltningen, departementene og advokatkontorene der. Det vi kan tilby, er kortere kommandolinjer og mye ansvar. Jeg håper de unge hos oss er enige med meg i at de får frihet under ansvar, og at de får lov til å jobbe med kule prosjekter.

Den største utfordringen for firmaet, er å rekruttere i konkurranse med firmaer i Oslo, og å ha folk nok til å henge med i alle trender og i utviklingen, medgir Immonen.

Er der det skjer

Advokat Anne Birgitte Herstad kom til firmaet rett etter å ha gjort ferdig studiene ved UiT, og har vært i firmaet siden hun var 25 år.

– Jeg var veldig bestemt på at jeg ønsket å finne en jobb her hjemme i Mo i Rana. Jeg trives veldig godt, og får ta del i mange spennende saker som jeg kanskje ikke ville fått ansvar for andre steder. Jeg jobber blant annet med havbruksnæringen, med kontrakter og søknadsrunder, med konkursbo og med fast eiendom.

Hun har for eksempel jobbet en del med den omdiskuterte grunnrenteskatten som regjeringen innførte fra nyttår, og med konsesjonssøknader for nye fiskeoppdrettsanlegg.

– Selv om vi er plassert i Mo i Rana, er vi midt oppe i det som rører seg i næringslivet.

At hennes tidligere prinsipal Bjørn Immonen har erfaring fra et av de aller største advokatfirmaene i Oslo, er en fordel, mener hun.

– Det er veldig attraktivt, både fordi han kjenner mange, og fordi han kan bidra med en annen erfaring. For meg har det vært en fordel å få innspill fra flere hold.

Powered by Labrador CMS