Jørn Sigurd Maurud utnevnt til ny riksadvokat

- Han har meget store sko å fylle etter Tor-Aksel Busch, men de fleste som har hoppet etter Wirkola har som kjent hoppet lenger. Maurud kommer garantert til å gjøre en god jobb, sier Advokatforeningens leder Jens Johan Hjort.

Publisert Sist oppdatert

I statsråd i dag ble det klart at det er embetsleder Jørn Sigurd Maurud ved Oslo statsadvokatembeter som overtar etter Tor-Aksel Busch når han trer av som riksadvokat 1. november.

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) sier Maurud vil få en viktig rolle i arbeidet med å ivareta og videreutvikle embetets faglige integritet og uavhengighet

– Jeg er svært fornøyd med at Jørn Sigurd Maurud har takket ja til dette viktige samfunnsoppdraget. Med Maurud får vi en erfaren leder med de beste forutsetninger for å utvikle embetet og påtalemyndigheten i tiden fremover. Riksadvokatembetet er Norges høyeste påtalemyndighet, sier Kallmyr i en pressemelding.

- Jørn Sigurd Maurud er en verdig kandidat. Han har meget store sko å fylle etter Tor-Aksel Busch, men de fleste som har hoppet etter Wirkola har som kjent hoppet lenger. Jeg skulle som Frode Sulland gjerne sett at riksadvokaten hadde en allsidig yrkesmessig bakgrunn, men Maurud kommer garantert til å gjøre en god jobb, sier Advokatforeningens leder, Jens Johan Hjort, til Advokatbladet.

- Sterkt ønskelig at flere med bredere bakgrunn hadde søkt

I starten av september kunne Advokatbladet fortelle at det bare var to reelle søkere til overta etter Busch - Katharina Rise, førstestatsadvokat i riksadvokatembetet, i tillegg til Maurud.

Forsvarsadvokat Frode Sulland var overrasket over at det var så få som ønsket å overta etter Busch.

- Stillingen som riksadvokat er en svært viktig posisjon i det norske samfunnet, og særlig innenfor strafferettspleien. Det hadde vært sterkt ønskelig at flere med bredere bakgrunn hadde søkt, sa den tidligere lederen av Forsvarergruppen i Advokatforeningen til Advokatbladet.

Aktor i Orderud-saken

Jørn Sigurd Maurud har siden 2010 ledet statsadvokatembetet i Oslo, og ble blant annet godt kjent for allmennheten som aktor under Orderud-saken.

Mauruds embetskrets er Oslo, Østfold og Akershus, som har omtrent 40 prosent av straffesakene som behandles av statsadvokatembetene.

22 år som riksadvokat

I starten av mai kunngjorde riksadvokat Tor-Aksel Busch, som fyller 70 til neste år, sin avgang etter mer enn 30 år som nestleder og leder av riksadvokatembetet.

Busch har vært tro mot påtalesiden det aller meste av sin karriere, og startet som politifullmektig i 1976. Som statsadvokaten på 80-tallet, i den gang Eidsivating statsadvokatembeter, var han blant annet aktor i straffesaken mot Arne Treholt - som for øvrig ble dømt til 20 års fengsel for spionasje.

Busch tok over som Riksadvokat da Georg Fredrik Rieber-Mohn gikk til Høyesterett i 1997.

Powered by Labrador CMS