Thommessen kartlegger arbeidsmiljøet i egne puls-undersøkelser flere ganger i året, forteller HR-sjef Anne Therese Bogen, her fra terrassen utenfor Thommessens kaffebar.

Hjemmekontor: 3+2 i Thommessen

I Thommessen kan de ansatte velge å jobbe to dager i uken hjemmefra. I en intern undersøkelse svarte over åtti prosent av de ansatte at de ønsket å benytte seg av muligheten.

Publisert

– Vi teller ikke hvor mange som er på kontoret, men vi ser at fullmektigkorpset vårt stort sett er her hver dag, forteller HR-sjef Anne Therese Bogen i Thommessen.

Firmaet har innført en såkalt 3+2-policy som innebærer at de ansatte om ønskelig kan jobbe andre steder enn på kontoret to valgfrie dager i uken.

– Målet er at man skal være mest mulig på kontoret, men ha fleksibilitet. Hvert team avgjør hvordan de løser dette selv. Interne møteinnkallinger kommer alltid med en teamslenke, slik at alle uansett kan delta og føle seg inkludert. Under pandemien opplevde vi bedre samarbeid på tvers av våre fire kontorer. Digitale møter gjør at vi jobber som ett firma, uavhengighet av kontortilhørighet, sier Bogen.

Thommessen flyttet i august i fjor inn i det splitter nye VIA-bygget i Vika, som omtales som «Norges råeste kontorbygg». Der har de ansatte faste plasser.

– Det er viktig at man sitter sammen med teamet sitt, sier Bogen.

Egen kaffebar

I byggets 12.etasje ligger firmaets kaffebar, med egen terrasse og panoramautsikt over byen og fjorden. Det er stiftelsen = Kaffe, som fremmer selvhjelp blant rusmisbrukere, som drifter det som er blitt en populær møteplass for de ansatte.

– Både den sosiale og faglige input’en som skjer her på kontoret, gjør at det blir attraktivt å være her. Vi ønsker at folk skal ha lyst til å komme på kontoret.

– Den største gruppen hos oss er fullmektigene. For mange av dem er det nok viktig og riktig å være mye på kontoret i starten, slik at de får etablert gode interne relasjoner og vennskap med kolleger.

Kan løse tidsklemma

Gruppen som setter mest pris på fleksibiliteten, er nok småbarnsforeldrene, erfarer Bogen.

– Ordningen kan løse noen floker. Om jeg selv hadde hatt en slik mulighet da jeg var småbarnsmor, så tror jeg at pulsen min ville ha vært lavere i perioder.

– Å ha råderett over egen hverdag, uten at du må spørre og be om lov, betyr mye for mange av våre ansatte, sier hun.

Hun var selv nylig i Spania, og kunne jobbe derfra.

– Jeg jobbet litt mer enn halve dager i nesten en hel uke. Dette ga meg muligheten til å være bortreist litt lenger. Personlig liker jeg å være på kontoret hver dag, men av og til er det praktisk med hjemmekontor, sier Bogen.

Fleksibiliteten er et viktig gode som på sikt vil gjøre firmaet mer attraktivt, men kan ha både fordeler og ulemper, påpeker hun.

– Det er for tidlig å si om 3+2-ordningen gir noen negative følger for arbeidsmiljøet, eller om den påvirker onboardingen av nyansatte. Men dette vil vi følge med på, naturligvis.

Kan kreve oppmøte

Hun er ikke redd for at hjemmekontor-ordningen skal skli ut.

– Vi har tillit til våre medarbeidere. Før pandemien skrev folk hjemmekontor med «g», og den gang var det litt suspekt å ta hjemmekontor på en fredag. Men er det én ting våre medarbeidere har bevist under pandemien, så er det at de står på som bare det. Så det er ingen grunn til at de ikke skal kunne sitte på hjemmekontor nå. Her gjør folk jobben sin. Jeg har til gode å høre om at oppgaver ikke blir gjort fordi man har jobbet hjemmefra, sier Bogen.

Men leder kan kreve at en medarbeider kommer på kontoret, om det er viktig for oppgaven som skal løses, understreker hun.

– Hjemmekontor er et tilbud til de ansatte, men er ikke rettighetsbasert.

Powered by Labrador CMS