Uzma Bhatti og Vjosa Maxhuni underveis i arbeidet med innsamlingsaksjonen.

Samlet inn over en halv million kroner til humanitærhjelp i Gaza

- Vi har fått mange personlige meldinger av personer som har uttrykt takknemlighet for at noen endelig tok til orde i advokatbransjen, forteller Uzma Bhatti.

Publisert Sist oppdatert

I slutten av november tok juridisk direktør i HRP, Uzma Bhatti, og utreder i Oslo tingrett, Vjosa Maxhuni, initiativ til en innsamlingsaksjon til inntekt for Norsk Folkehjelps humanitære bistand i Gaza.

Dugnaden ble rettet mot advokatbransjen, blant annet med håp om å bryte det de selv omtalte som en «påfallende stillhet fra næringslivet».

- Uavhengig av hvor man står politisk, så bør ikke det å fordømme drap på sivile kategoriseres som «komplisert» når det klart er tale om brudd på internasjonal folkerett og menneskerettigheter, uttalte Bhatti da oppropet ble lansert. 

Spleisen de opprettet ble avsluttet på nyåret, med bidrag i ulike størrelser fra totalt 169 forskjellige givere. 

Til sammen fikk de samlet inn 503.740 kroner.

Ønsket å fjerne berøringsangsten

- Vi skulle nok ønske at innsamlingsbeløpet var enda høyere, særlig når vi vet hvor høy omsetning det er i advokatbransjen, sier Maxhuni. 

Samtidig understreker hun at initiativet har handlet om mer enn bare økonomisk humanitærhjelp.

- Det har også vært et forsøk på å fjerne noe av berøringsangsten, og vekke et bredere samfunnsengasjement om alvoret i situasjonen. 

- Siden innsamlingen startet har vi sett en imponerende hjelpevilje fra mange, og vi opplever at det har blitt et større offentlig engasjement omkring Gaza-situasjonen i advokatbransjen. Det er vi glade for, sier hun.

Ifølge Bhatti har mange også uttrykt takknemlighet direkte overfor dem for at noen endelig tok til orde i advokatbransjen.

- Med unntak av et par negative reaksjoner, har responsen i all hovedsak vært positiv. Vi har hatt mange gode samtaler med advokater over hele landet, forteller hun. 

- Forventer at flere kommer på banen

Nå håper de at engasjementet blant advokatene fortsetter.

De mener begge at advokatfirmaer, som samfunnsaktører, har et særlig ansvar for å reagere på hendelser som strider mot folkeretten.

- Det er mange konflikter i verden som fortjener oppmerksomhet. Det er likevel ekstra grunn til å forvente at advokater og andre aktører i næringslivet kommer på banen når det gjelder den humanitære krisen og folkerettsbruddene som pågår i Palestina, sier Maxhuni.

Vjosa Maxhuni og Uzma Bhatti.

I januar ble det lansert et ytterligere opprop for våpenhvile i Gaza. Denne gang med direkte henvendelse til næringslivsledere, med krav om et tydelig standpunkt og umiddelbar handling for å sikre varig våpenhvile. 

Hittil har hundrevis av næringslivsledere signert - blant dem flere advokater.

Kripos behandler anmeldelse av israelske ledere

I tillegg leverte ICJ-Norge og Forsvar folkeretten før jul en anmeldelse til Det nasjonale statsadvokatembetet av tre israelske ledere for medvirkning til forbrytelser mot menneskeheten. 

Anmeldelsen ble inngitt på vegne av norske statsborgere og utlendinger bosatt i Norge som oppholdt seg i Gaza fra 7. oktober 2023, og på vegne av personer som hadde signert en dokumentert fullmakt til ICJ-Norge og Forsvar folkeretten.

Saken ligger nå hos Kripos. 

- Det blir spennende å følge ICJ sin folkemordsak og Kripos’ vurdering av anmeldelsen. Vi oppfordrer alle jurister til å signere Forsvar folkerettens opprop og bidra der de kan, sier Bhatti. 

I slutten av januar åpnet for øvrig FN-domstolen ICJ (International Court of Justice) en sak mot Israel, etter at Sør-Afrika klaget Israel inn for brudd på konvensjonen om folkemord.

Dermed er domstolen nå i prosess med å vurdere om Israel begår folkemord på Gazastripen. Prosessen frem mot endelig dom kan ta både måneder og år. 

Powered by Labrador CMS