- Jeg er bekymret for fremdriften i noen av sakene som er berørt – mest av hensyn til de siktede, sa Øie tidlig i aksjonen.
- Jeg er bekymret for fremdriften i noen av sakene som er berørt – mest av hensyn til de siktede, sa Øie tidlig i aksjonen.

17 straffesaker fortsatt rammet av aksjonen

- Ikke mulig å beramme alle før sommeren, sier justitiarius Toril Marie Øie.

Publisert

I går ble det kjent at riksmekler Mats Ruland og tidligere riksadvokat Tor-Aksel Busch skal mekle i striden mellom Advokatforeningen og Justis- og beredskapsdepartementet.

Helt siden 8.november i fjor har advokater nektet å påta seg straffesaker i Høyesterett. I slutten av mars trakk Advokatforeningen ut tretten saker fra aksjonen, og ga sju saker dispensasjon. Etter dette har Høyesteretts ankeutvalg sluppet flere straffesaker inn til behandling, slik at det nå er 17 saker som er rammet av streiken.

Totalt har ankeutvalget henvist 38 saker fra aksjonen startet og frem til i dag, ifølge Advokatforeningens oversikt. I hele fjor behandlet domstolen bare tretti straffesaker.

Advokatforeningen vil avblåse aksjonen i det øyeblikket partene setter seg ved forhandlingsbordet, har hovedstyret avgjort.

- Ikke mulig

Justitiarius Øie setter pris på at det nå er utvikling i saken.

- Dette har vært en langvarig aksjon som har skapt stor bekymring. Det er godt at partene nå har kommet et steg videre, selv om vi må avvente at aksjonen faktisk opphører, sier justitiarius Toril Marie Øie.

Høyesterett kan altså starte å beramme de berørte straffesakene når meklingen er i gang. Advokatforeningen har uttalt at den håper dette kan skje raskt.

- Advokataksjonen har vart lenge og med bare åtte uker igjen til rettsferien er det ikke mulig å få berammet alle de 17 sakene før sommeren. Vi vil imidlertid anstrenge oss for å få opp de eldste sakene så raskt som mulig, sier Øie.

Powered by Labrador CMS