ADVOKAT-SOMMER

- Samarbeidet med Lovdata har gitt meg stabile og økonomiske rammer rundt produksjonen, noe som gir meg muligheten til å lage en bedre podkast, sier Marianne Reinertsen.

- Det er lett å tenke at juss er noe bare juristene driver med

Marianne Reinertsen (37) har som fremste mål med Jusspodden å ufarliggjøre og tilgjengeliggjøre jussen. Hun snakker om de beste og mest hørte episodene, sykkelulykken som forandret livet hennes, og hun inviterer justisministeren til podkasten.

Publisert Sist oppdatert

- Juss er komplisert og noe mange synes er vrient å forstå. Det er også lett å tenke at juss er noe bare juristene driver med. Realiteten er at det meste av det vi alle holder på med, i bunn og grunn er juss. Jeg ønsker å bidra til å ufarliggjøre og tilgjengeliggjøre jussen – og vise hvor relevant den er for oss alle.

Marianne Reinertsen

Alder: 37 år

Opprinnelig fra: Født i Stavanger, oppvokst i Oslo

Antall timer på jobb i uken: Deltid inntil jeg fullfører jusstudiet

Yrke: Kommunikasjonsrådgiver og jussjournalist

Det forteller Marianne Reinertsen (37), skaper og programleder av «Jusspodden», en av de mest hørte podkastene om juss her til lands. Veien hit har ikke vært enkel – karrieren til Reinertsen er ulik de fleste andres.

Rett etter endt skolegang på videregående ble kommunikasjonsrådgiveren gravid, og noen måneder senere kunne hun kalle seg mor. Kort tid etter, i 2008, tok hun som 22-åring fatt på jusstudiene ved UiO.

Reinertsen «forelsket seg» i faget, og var svært engasjert, blant annet i rettshjelpsforetak. I et 2010-intervju med Aftenposten snakket hun, som representant for Jussbuss, om viktigheten av å sørge for god rettsinformasjon og om kampen for å forhindre de verste overtrampene av de svake.

Utsatt for alvorlig ulykke

En uke før siste eksamen på fjerde avdeling, ble hun utsatt for en alvorlig ulykke som satte henne ut av spill i syv år. Forhjulet på sykkelen hoppet av mens hun var i full fart nedover en bakke, og hodet tok den verste støyten.

- Jeg kunne overhodet ikke lese eller se på skjerm på mange år, og lå mesteparten av døgnet på et mørkt rom med is på hodet. I perioder kunne jeg ikke engang snakke med folk på telefon. Det var ille i de årene det sto på som verst, sier Reinertsen.

- Ulykken var naturligvis dårlig for karrieren, og jussutdanningen ble satt på pause. Samtidig var det det den ulykken som penset meg inn på podkast og jussjournalistikk, sier hun.

Ved siden av podkastarbeidet har Reinertsen tatt opp studiene, og hun kan snart kalle seg jurist.

- Jeg tok akkurat eksamen i prosess- og strafferett på fjerde studieår. Det var en skikkelig seier. Nå er det bare master som gjenstår, forteller hun.

En av de første podkastene innenfor jussformidling

Det var tilbake i 2017 at podkasten, som da var en av de første innenfor jussformidling, ble startet opp av Reinertsen. Ideen fikk hun fra sykesengen. Siden den gang har det bare gått en vei, og i januar i fjor inngikk Reinertsen og podkasten en samarbeidsavtale med stiftelsen Lovdata.

- Jeg er utrolig takknemlig for samarbeidet. Det har gitt meg stabile og økonomiske rammer rundt produksjonen, noe som gir meg muligheten til å lage en bedre podkast, sier Reinertsen.

I stadig vekst

Reinertsen forteller at hun har full redaksjonell frihet i Jusspodden.

En god podkast synes det å være mange om å mene at Jusspodden er. Lyttertallene har vært i kontinuerlig vekst siden oppstart, og med en stor følgerskare nærmer podkasten seg nå 160 episoder.

Hver uke får 37-åringen besøk av en ny ekspert som snakker om et dagsaktuelt tema i mellom 20 og 60 minutter. Målet er å «bringe jussen til folket», og blant de mange budbringerne har blant annet vært Anine Kierulf, Frode Sulland, Eirin Eikefjord og Jon Wessel-Aas.

- Jeg har full redaksjonell frihet. Gjester og temaer planlegger jeg selv, men jeg henter veldig mye god inspirasjon fra lytternes innspill, sier hun.

- Meningsfullt å gjøre jussen enklere for folk

Som på andre områder i samfunnet har antallet podkaster eksplodert de siste årene, og juristene har for alvor kastet seg på podkasttrenden. Advokatfirmaer, fakulteter, forlag, jusstudenter og aviser er blant de mange aktørene. Og da gjelder det å skille seg ut. Reinertsen føler at hun får til nettopp det.

- Med Jusspodden er det enkel formidling av ofte komplisert juss som er det sentrale. Jeg synes det er veldig viktig og meningsfullt å gjøre jussen enklere for folk. Samtidig får jeg selv lov til å lære om et nytt og spennende tema hver uke, sier hun.

Blant temaene som har blitt tatt opp i podkasten er klimaaksjoner, troverdighet i straffesaker, politivold, abortstrid, ytringsfrihet på sosiale medier og netthets.

Putin på topp

- Den episoden som per nå har flest lyttinger, er episode 88: «Kan Putin straffes for krigsforbrytelser?». Den har over 3500 lyttinger, sier Reinertsen.

Det er likevel ikke den episoden hun er mest stolt av.

- Noen temaer stiller ekstra krav til programlederrollen, og noen temaer er mer krevende, sårbare eller sensitive enn andre. Jeg var for eksempel utrolig nervøs da jeg skulle spille inn episoden om juridisk kjønn, og la inn masse tid i forberedelser av både tema og kjøreplan. Jeg ble dertil tilsvarende lettet da jeg fikk svært gode tilbakemeldinger i etterkant, forteller 37-åringen.

- På hvilket fagområde bør rettstilstanden endres fortest mulig?

- Styrking av rettssikkerheten til mistenkte barn, og da spesielt med tanke på avhør. Mistenkte barn er ikke godt nok ivaretatt i norsk rettsvesen. Men nå skal det opprettes en egen videreutdanning for avhør av mistenkte barn ved Politihøgskolen, så der er det heldigvis bevegelse. Jeg vil derfor heller trekke frem rusreform. Den håper jeg man løfter frem igjen.

- Politikerne må være på ballen på en helt annen måte

- Hva er den største utfordringen innenfor jussen?

- En stor utfordring jeg er opptatt av, er hvordan jussen skal håndtere teknologiutviklingen, som også drives frem av store, internasjonale selskaper. Det kan være vanskelig å forstå konsekvenser og finne tilfredsstillende kontrollmekanismer.

- Det er også mange spennende muligheter på dette området. For eksempel kan man integrere personvern, universell utforming og krav til likebehandling inn i selve programvaren. På dette området må juristene få mer kunnskap – og politikerne må være på ballen på en helt annen måte enn i dag.

Reinertsen i aksjon.

- Hvem er ditt faglige forbilde?

- Siden jeg er opptatt av formidling vil jeg fremheve to personer som er veldig gode på dette: Bjørn Erik Thon og Anine Kierulf. Nå er det heldigvis flere og flere som setter søkelys på, og er flinke til, å formidle juss på sine områder, så her kunne jeg nevnt flere.

- Har du tatt et valg i din karriere som du har angret på?

- Nix, hvis vi ser bort fra ulykken, da. Den var et dårlig «valg» for karrieren.

- Hva er drømmejobben for deg?

- Akkurat nå jobber jeg som kommunikasjonsrådgiver i Lovdata, i tillegg til arbeidet med Jusspodden. Ved siden av vanlig kommunikasjonsarbeid for stiftelsen, har jeg ansvaret for å utvikle Lovdatas satsing på jussformidling. Det synes jeg er utrolig spennende og meningsfullt. Og samarbeidet med Jusspodden er ett element i denne satsingen fra Lovdatas side. Jeg har drømmejobben nå!

- Hvilken podkast-sak har gjort sterkest inntrykk på deg så langt i din karriere?

- Jeg blir eksponert for så mange viktige temaer som alle gjør sterkt inntrykk, men akkurat nå vil jeg trekke frem soningsforholdene i fengsel, forhold som Sivilombudet i sin rapport beskriver som «ubeskrivelig alvorlige». Soningsforholdene snakker vi blant annet om i episode 75, 128, 138 og 144.

- Jeg inviterer herved justisministeren til Jusspodden

- Hvem i Norge fortjener en ufrivillig dukkert?

FAVORITTER

Advokat-kjendis: Haha, Ally McBeal? I den virkelige verden heier jeg på Maria Hessen Jacobsen.

Bok: Seierherrene av Roy Jacobsen

TV-serie: Parterapi – det var nemlig første TV-serie jeg så etter syv år hvor jeg ikke klarte å se på skjerm

Podkast: More Perfect, om Høyesterett i USA – og Jusspodden, så klart!

Sommerlåt: Happy

Sommerdrikk: Iskaldt vann

-Jeg elsker å bade, og tenker at en ufrivillig dukkert er en gave i form av et bonusbad. Men hvis vi skal tenke på ufrivillig dukkert som et lite truserøsk, sender jeg det til regjeringen for domstolsreformreverseringsreformrevers. Den tredje statsmakt skal sikre rettsstaten og rettssikkerhet til alle borgere i landet vårt, og fortjener å bli organisert og reformert med det for øyet – og ikke minst at bevilgninger også står i stil med oppgavene.

- Men heller enn et truserøsk, inviterer jeg herved justisministeren til Jusspodden for å snakke om temaet der!

- Hva er din guilty pleasure?

- Hjernedøde lydbøker og TV-serier. Når jeg skal lære meg så mye nytt hver eneste uke har jeg ofte et akutt behov for å skru hjernen fullstendig av etter jobb.

Giftet seg i sommer

- Hvor gikk årets sommerferie?

- Sommerens store begivenhet ble sikret av et visst frieri. Jeg giftet meg 1.juli, og det ble en liten bryllupsreise til et sommerhus i Danmark etterpå. Det hadde jeg gledet meg veldig til!

- Hvilket spørsmål skulle du ønske at du fikk?

- Hvorfor jussformidling er så viktig.

- Hvorfor?

- På samme måte som jeg pleier å si at det meste i bunn og grunn er juss, så er også det juristene driver med i bunn og grunn formidling. Vi har fått flere jusspodkaster og folk som er flinke til å forklare ting i media – og det er veldig bra. Men formidlingen pågår på alle plan, fra å snakke med klienter til å fatte vedtak. Jussen rammer vanlige folk, og vi trenger å være gode på å formidle stoffet på måter som er mulig å forstå, både skriftlig og muntlig.

- I jussen tilegner vi oss en sjargong med vanskelige ord og vendinger, og et tungt fagspråk. Det ser jeg veldig tydelig når jeg følger opp jurister og studenter som skal skrive artikler for Lovdata. Vi trenger en økt bevissthet om vår formidling, og muligheter til å lære og trene på dette.

Powered by Labrador CMS