Advokat-jul

Jøran Kallmyr hygger seg på hytta i Gudbrandsdalen i julen.

Spår store endringer i advokatbransjen

Som justisminister bruker Jøran Kallmyr mye av kunnskapen han opparbeidet seg som leder i advokatfirmaet Ræder. I julen ser han frem til å koble av med både treningsturer og familieturer på ski i Gudbrandsdalen.

Publisert Sist oppdatert

29. mars ble det klart at Jøran Kallmyr (41) var utnevnt til ny justisminister. Kallmyr hadde siden 2016 vært partner i Ræder advokatfirma i Oslo, der han var leder for avdelingen for eiendomsutvikling, forvaltningsrett og samfunnskontakt. Før den tid var han blant annet i flere år lokalpolitiker i Oslo, og statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet.

Kallmyr er Fremskrittspartiets femte justisminister i Erna Solbergs regjering.

– Hvilken sak krevde mest av deg i året som gikk?
– Nærpolitireformen, som berører 17.500 ansatte krevde veldig mye arbeid, men ikke så mye juss. Jeg bruker mye av kunnskapen jeg har fra å være leder i et advokatfirma, som å sørge for å konsentrere seg om kjerneoppgavene, og å effektivisere på andre ting enn de aller viktigste. Dette er noe de fleste firmaer må gjennom. Advokatfirmaer kan ikke bare sende regningen til kunden gjennom økt salær. På samme måte kan ikke vi bare sende regningen til folk gjennom økte skatter.

– Hva er det viktigste advokat-standen bør lære av NAV-skandalen?
– Jeg skal være forsiktig med å si for mye før den eksterne granskningen er ferdig, men et generelt råd fra da jeg var advokat er å være kritisk til rettskilder, og å ikke nødvendigvis ta beslutningen i rettskildene for god fisk. Jeg har selv vært med på å få et annet resultat enn det rettskildene pekte på. Juss er et vitenskapsfag, og man bør reflektere litt mer over bestemmelsene som kan fremstå klare når man bare ser på rettskildene. Jeg vil presisere at jeg ikke vil skyve noe ansvar for saken over på advokatstanden.

Kort om Jøran Kallmyr

Alder: 41

Stilling: Justis- og beredskapsminister.

Bosted: Drøbak.

Sivil status: Gift, fire barn i alderen fra 3 ti l 7 år

Skrev masteroppgave om: - Utbyggingsavtaler i plan- og bygningsrett. Sært tema, men jeg synes det var spennende.

Faglig forbilde: - Johs Andenæs. Han gjorde veldig inntrykk da jeg studerte. Han turte stå opp under landsvikopprøret med prinsipielle standpunkt, og hadde både mot og kunnskap.

Hva brenner du for rent faglig? - At det ikke finnes lettvinte løsninger på juridisk problemer. Veldig mange trekker raske juridiske konklusjoner. Problemstillingene er gjerne mer komplisert enn bare lovteksten. Juss er ikke matematikk med fasitsvar. Det kan være ulike oppfatninger rundt juridiske problemstillinger som er vanskelig å forklare.

– Hva er ditt nyttårsforsett i jobbsammenheng?
– Å få litt mer tid til familien - sånn er det når man starter i en ny, krevende jobb. Samtidig blir det viktig å få politireformen til å fungere ordentlig.

– Hvis du får velge, hva ville du tatt ut av den nye advokatloven?
– Masse, men det må jeg holde for meg selv. Advokatloven er veldig viktig, og stadig aktuell. Forsvarsadvokater og andre blir fremdeles angrepet for sin måte å forsvare sine klienter på, og blir innimellom tatt til inntekt for klientens handlinger. Vi må sørge for å opprettholde vernet advokater har, og sikre oss at folk klarer skille mellom klienten, og advokatens personlige mening. Alle skal ha rett på advokat - det er et kjempeviktig prinsipp.

- I tillegg blir legaltech viktigere fremover. Det kommer til å bli ganske mye endringer for advokater fremover, også i måten de jobber på. Vi er nødt til å effektivisere driften vår, og hele tiden vurdere hvor mye vi kan overlate til robotisering. Skjønnsmessige vurderinger vil man nok aldri kunne overlate til roboter, derfor vil advokatstanden overleve fint. Samtidig vil nok advokatene bli mer og mer spesialiserte, og de lette oppgavene bli færre og færre. Mange har begynt denne omstillingen allerede.

– Hva gleder du deg til å jobbe med i 2020?
– Politireformen, ny advokatlov, og den nye domstolstrukturen- vi har masse bra politikk som skal gjennomføres. Jeg gleder meg til å se resultater av investeringer i politireformen. Jeg ser dette som en historisk mulighet til å gjøre noe for de som har vokst opp i utrygge hjem. Da jeg var sosialbyråd i Oslo husker jeg at de med store utfordringer stort sett hadde samme historie, med en oppvekst i et hjem med vold og overgrep. Hvis vi endelig klarer å få gjort noe med dette, vil det være skikkelig bra.

– Hvilket julebord var årets høydepunkt? Hvorfor?
– På FrPs julebord på Stortinget var det god stemning. I år var det faktisk første gang jeg var med!

– Hva får deg i julestemning?
– Når jeg drar opp på hytta med snø på trærne, og får opp juletreet. Da jeg var liten ble mine foreldre aldri enige om hva vi skulle spise, så vi hadde både pinnekjøtt og ribbe på julaften. Den tradisjonen har jeg tatt med meg videre.

– Har du en fun fact du kan fortelle om deg selv?
– Da jeg som 11-åring vikarierte i mål for Malmefjorden scoret jeg århundrets selvmål. Jeg skulle skyte ut, så jeg kastet ballen opp, traff den på hel volley, men litt for høyt. Det endte opp med å bli et perfekt brassespark inn i eget mål...

– Hvor går årets juleferie?
– Hytta i Gudbrandsdalen. Det blir flere langrennsturer, og jeg har både skøyteski og klassisk-ski - og merker at jeg gjerne skulle vært i litt bedre form, og trent litt på forhånd også. Jeg ser frem til noen ordentlige treningsturer om morgenene, og å gå tur med hele familien etterpå.

– Hva er ditt favoritt-tv-program i julen?
– Julaften-morgen med Askepott - det blir ikke julaften uten, da får alt vente! Heldgivis synes ungene mine det er artig også.

Tidligere Advokat-jul-intervjuer:

22.12.2019: Mette Yvonne Larsen
23.12.2019: Erling Lind

Powered by Labrador CMS