Advokat-jul

Fra kontoret sitt på Karl Johan har Mette Yvonne Larsen kort vei til til skøyteisen i Spikersuppa, men foretrekker et islagt tjern i egen hage hjemme på Nesodden dersom hun skal gå på skøyter

Holder gjerne foredrag om svakhetene ved dommeravhør

Da Mette Yvonne Larsen startet å studere juss synes hun miljøet var kleint, og trodde Viggo Hagstrøm-boken «Culpanormen» handlet om en orm. I dag er hun fortrolig med den juridiske lingoen, og kjemper blant annet for at barn ikke skal sitte i fengsel.

Publisert Sist oppdatert

Som fast forsvarer i Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett er Mette Yvonne Larsen en av landets mest rutinerte strafferettsadvokater.

Hun har også ledet Advokatforeningens menneskerettighetsutvalg i en årrekke, og er nå Norges representant i CCBE, den europeiske advokatforeningen.

På Menneskerettighetsutvalgets seminar tidligere i år tok hun til orde for at vi bør tenke mer alternativt når det gjelder straffeforfølging av barn - og at vi burde jobbe mot en nullvisjon for barn i fengsel.

Kort om Mette Yvonne Larsen

Alder: 56

Arbeidssted: Advokatfelleskapet Mette Y. Larsen & Co.
Spesialisert som: - Ikke noe, men mest erfaring med strafferett og barnerett
Bosted: Nesodden
Sivil status: Gift
Hva skrev du masteroppgave om?
: - En empirisk undersøkelse av barnevernets saksbehandling
Faglig forbilde?: - Advokat Harald Stabell og advokat Berit Reiss-Andersen. Jeg har vært så heldig å jobbe sammen med begge.
Hva brenner du for, rent faglig?: - Jeg brenner for straffeprosess og tiltaltes rettigheter, ikke minst de yngste lovbryterne.

- Tiltalte blir ofte omtalt som «gutter» eller «unge menn» som har gjort noe kriminelt, men ungdommer på 15, 16, 17 og 18 år er ikke «unge menn», sa Larsen.

– Hvilken sak krevde mest av deg i året som gikk?

– Den mest krevende saken jeg hadde i året som gikk var en grov seksuallovbruddsak som gikk i mange uker i Borgarting lagmannsrett. Det jeg først og fremst lærte av det, var det jeg egentlig vet fra før - at alle er mennesker, og alle fortjener en «fair trial». Og det andre jeg lærte var at de straffeprosessuelle rettighetene for de tiltalte i saker der nesten alle de fornærmede forklarer seg i dommeravhør, ikke er gode nok. Jeg holder gjerne et foredrag om det siste.

– Hva er det viktigste advokat-standen bør lære av NAV-skandalen?

– Det aller viktigste advokater og alle andre aktører i denne skandalen kan lære er at man ikke må ta forvaltningens vurderinger for god fisk, men heller forberede seg og tenke sjæl.

– Hva er ditt nyttårsforsett i jobbsammenheng?

– Å ha det like gøy på jobben som i år. Jeg har ingen tro på at jeg får jobbet noe mindre, så det gidder jeg ikke å ha som nyttårsforsett!

– Hvis du får velge, hva ville du tatt ut av den nye advokatloven?

– Det som måtte begrense advokatens og Advokatforeningens rett og plikt til å drive rettspolitikk.

– Hva gleder du deg til å jobbe med i 2020?

– Tja, jeg er jo i retten hver dag, så det er de løpende sakene jeg gleder meg til, verken mer eller mindre

– Hvilket julebord var årets høydepunkt?

– Jeg er nesten ikke på julebord, prioriterer bare vårt eget firmas julebord. Og det er alltid gøy og koselig, og altså årets høydepunkt. Det skyldes blant annet viltre kolleger som henger rundt på en kollegas hytte i Maridalen. Der er det snø, vedfyrt badstue, gitar og sang, og masse morsomme leker og stunts. Det liker jeg best. Å drikke akevitt i finstasen i timevis rundt et bord er ikke noe gøy!

– Hva får deg i julestemning?

- At skøyteisen på tjernet i hagen fylles med små og store, og at hele familien setter i gang med julequiz på lille julaften. Den består stort sett av 50 spørsmål som alle handler om musikk. Og selvsagt at døtre med familier dukker opp hjemme på Nesodden.

– Har du en fun fact du kan fortelle om deg selv?

– Da jeg startet på jussen så var jeg litt «gudsord» fra landet som var radikal politisk ( det er jeg fortsatt!), og gikk rundt i lange hjemmestrikkede vester eller Marius-gensere, og syns jussmiljøet var nokså kleint. Jeg kunne heller ikke noe særlig juss, og jeg trodde at Viggo Hagstrøms bok «Culpanormen» var en bok om en orm,- altså CULPAN- ORMEN. Jeg skjønte ikke hvordan man ble jurist av å lese om en orm!

«Culpanormen» kalles den subjektive skyldregel. Culpa er et latinsk ord som betyr skyld. Skyldbegrepene forsett, uforsvarlig og uaktsomhet handler om subjektivt ansvar, og i juridisk terminologi brukes ordet (culpa) så godt som utelukkende i betydningen «uaktsomhet». Ordet er mye brukt i norsk og øvrig nordisk erstatningsrett, som beskrivelse av den normen man må holde seg innenfor ved sin opptreden (culpanormen). Kilde: Jusleksikon

– Hvor går årets juleferie?

- Til Nesodden og Norefjell.

– Hva er ditt favoritt-tv-program i julen?

- Snekker Andersen og julenissen 😊

Powered by Labrador CMS