Advokat-jul

Tromsø-advokat Anneli Bendiksen får rikelig med julestemning i hjembyen.
Tromsø-advokat Anneli Bendiksen får rikelig med julestemning i hjembyen.

Mener NAV-skandalen viser hvor viktig det er å arbeide med å øke fri rettshjelp-satsen

Da Anneli Bendiksens klient ble dømt til fengsel for å ha tatt med seg NAV-støtte utenlands, sa advokaten fra til dommeren at EØS-reglene burde vært benyttet, til ingen nytte. Nå mener advokaten at rammene for fri rettshjelp må bedres.

Publisert Sist oppdatert

Advokat Anneli Bendiksen fra Tromsø er spesialist innen personskader, og jobber innenfor trygderett, og generell forvaltningsrett i Tromsø.

Hun har også bakgrunn fra NAV, og hadde i 2014 selv en klient som ble dømt til fengsel for å ha reist til utlandet med NAV-støtte.

Kort om Anneli Bendiksen

Alder: 47

Arbeidssted: Advokat Anneli Bendiksen AS

Spesialisert som: Personskadesaker og NAV-saker

Bosted: Tromsdalen i Tromsø kommune

Sivil status: Gift med Geir-Bjarne, to barn (10 og 17) og 1 engelsk setter

Hva skrev du masteroppgave om?: - Vi skrev ikke masteroppgave da jeg studerte, men jeg tok spesialfag garantirett.
Faglig forbilde?: - Jeg vil framheve tre advokater: Espen Simonsen i Alta, Tore Leiros i Tromsø og Tom Sørum i Oslo – de er utrolig dyktige på personskade.
Hva brenner du for, rent faglig?: - Jeg brenner generelt for god kvalitet i alt jeg foretar meg, men må si at jeg skulle ønske jeg kunne påvirke rettshjelpsordningene på de områdene jeg jobber med. Det gjelder både rettshjelpsforsikring og offentlig rettshjelp.

Bendiksen sa fra til dommeren at EØS-regelverket trumfet det nasjonale reglene, men ble ikke hørt.

– Rammene for fri rettshjelp for å forsvare seg mot Nav er ikke gode. Dette ser jeg ukentlig i min praksis, at jeg må avvise saker fra Nav-brukere fordi de ikke innfrir rammene for fri rettshjelp, sa Bendiksen til NRK.

– Hvilken sak krevde mest av deg i året som gikk?
– Jeg vil framheve en utenrettslig sak om et erstatningsoppgjør til en yrkesskadet fisker som var reder på egen båt. Jeg skjønte at det ville være svært viktig å innhente forsikringsvilkårene for reder for å sammenligne i forhold til yrkesskadeforsikringsloven, og å være nøye med skattemessige og fradragsmessige forhold i erstatningsberegningen. Det viste seg at forsikringsselskapet ikke leste forsikringsvilkårene godt nok og i tillegg gjorde en del beregningstekniske feil. Det endte med at selskapet forhøyet tilbudet betraktelig, og til slutt gjorde opp helt i samsvar med kravet - og i tillegg takket meg for opplæringen i beregningssystemet compensatio. Da ble jeg litt stolt og måtte trekke på smilebåndet.

– Jeg lærte at det lønner seg med spesialisering, og å være svært nøye med detaljene. For å gjøre en forsvarlig jobb i erstatningssaker er det helt nødvendig å ha compensatio eller tilsvarende, å kunne beregne erstatning, og etterprøve forsikringens egne beregninger.

– Hva er det viktigste advokat-standen bør lære av NAV-skandalen?
– At man bør ha respekt for, og helst spesialkunnskap om det underliggende fagområdet som det påståtte straffbare forholdet springer ut av. Videre at man ikke nødvendigvis skal stole på kvaliteten i dokumenter som er presentert av spesialorganer i NAV, som for eksempel NAV Kontroll. I tillegg viser skandalen at det er viktig å arbeide videre for å bedre rammene for fri rettshjelp slik at advokatene har ressursene til å gjøre en god nok jobb.

– Hva er ditt nyttårsforsett i jobbsammenheng?
– Å fortsette i den gode flyten jeg er inne i på femte året med eget firma.

– Hva gleder du deg til å jobbe med i 2020?
– Jeg gleder meg til å fortsette å bistå alle mine flotte kunder, hvor de aller fleste er i en svært sårbar situasjon og takknemlige for avlastningen jeg gir dem ved å ta saken.

– Hvilket julebord var årets høydepunkt?
– Jeg har faktisk ikke vært på julebord i år, det er første gang etter at jeg startet min yrkesaktive karrière. Til gjengjeld har vi hatt innflytningsfest i nytt kontorfellesskap. Dessuten arrangerer jeg og min mann tradisjon tro et juleselskap for gode venner i romjulen – og det forventer jeg absolutt at blir årets høydepunkt !

– Hva får deg i julestemning?
– Å se de koselige gamle trebygningene i Tromsø sentrum pyntet i all sin prakt i førjulstiden og å pynte det ekte juletreet vårt på lillejulaften med duften av furu, gløgg og røkelse i nesen.

– Har du en fun fact du kan fortelle om deg selv?
– Jeg har flere piggsko enn pumps ! Jeg elsker piggskoene mine og bruker dem stort sett hver dag til og fra jobb fra 15. oktober til 15. april, for øvrig en nødvendighet i Tromsø ! Jeg er ganske ujålete sånn sett, men tar dem av og pynter meg når jeg kommer inn på kontoret !

– Hvor går årets juleferie?
– Ikke så langt, bare fra sentrum og over brua til Tromsdalen hvor jeg feirer jul med familien i eget hus og går på julegudstjeneste i Ishavskatedralen.

– Hva er ditt favoritt-tv-program i julen?
– Jeg ser ikke så mye på TV, men i romjulen sammen med min mann har jeg en tradisjon med å se serien Pride and Prejudice fra 90-tallet med blant andre Colin Firth, mens vi nipper til hjemmelaget bringebærlikør. Da er det jul!

Tidligere Advokat-jul-intervjuer:
22.12: Mette Yvonne Larsen
23.12: Erling Lind
24.12: Jøran Kallmyr