ADVOKAT-JUL

Torjusen ble Kvale-partner i oktober.

- Når man utnevnes som partner, starter fullmektigperiode nummer to

Ytterst få advokatpartnere er født på 90-tallet. Da Erik Torjusen (33) tidligere i år stiftet eierskap i Kvale, ble han en av ytterst få. - Jeg er fullt innforstått med at jeg blir nødt til å brette opp ermene, sier han.

Publisert Sist oppdatert

I 1990 ble Erik Torjusen født på «Kjæ’nnsvåll» i Stavanger. 55 mil nordøst og 33 år senere sitter han i øverste etasje i Kvales lokaler i Haakon VIIs gate. Møterommet er striglet. Torjusen likeså. Iført en hvit skjorte og mørk dress bærer han et lurt smil. Tittelen er partner.

- Gode resultater har en tendens til å være resultatet av hardt arbeid og litt flaks. Jeg har alltid vært veldig nysgjerrig på rettsområdet jeg har jobbet med, og jeg har hatt flinke partnere på avdelingen som har sett engasjementet mitt og stadig gitt meg nye utfordringer.

Dette er årsaken til at partnerskapet kom såpass tidlig, skal vi tro han selv. På åtte år har han gått til topps. Han begynte i Kvale rett etter studietiden i Bergen, og har vært i firmaet siden.

- Det sies at man begynner på fullmektigperiode nummer to når man utnevnes som partner. Jeg føler meg på ingen måte utlært, og er fullt innforstått med at jeg blir nødt til å brette opp ermene. Dessuten jobber jeg i en bransje hvor man er «up and coming» frem til man er 50, ler han.

- Mulig de glemte de negative kvalitetene mine

Torjusen hadde aldri som uttalt mål å bli partner tidlig.

- Men etter hvert som jeg skjønte at jeg var sånn halvveis på skuddhold, så ble det jo et slags mål likevel, sier han.

Erik Torjusen

Alder: 33 år

Opprinnelig fra: Tjensvoll, Stavanger

Bosatt: Korsvoll, Oslo

Familie: Samboer med Helene og sønnen Malthe (halvannet år).

- Timingen var likevel vanskelig å forklare: Jeg var helt nylig tilbake fra foreldrepermisjon da jeg rykket opp. Det er mulig de glemte de negative kvalitetene mine mens jeg var borte, flirer han.

Ungdommelig ledelsesansvar

På Oslo-kontoret til Kvale jobber det 54 stykker med tittelen advokat eller advokatfullmektig. Det store flertallet av disse er eldre enn 33-åringen. Å være overordnet eldre kollegaer, har Torjusen ingen kvaler med.

- Etter at jeg rykket opp har reaksjonene utelukkende vært positive, sier han.

I Kvale jobber 33-åringen med insolvens, finans og restrukturering - konkurs.

- Restruktureringsprosesser handler i bunn og grunn om å finne løsninger som lar virksomheten overleve. De involverte vil gjerne ha så store kakestykker som mulig, men er innforstått med at det ikke er nok til at alle, og at kaken dessuten har veldig kort utløpsdato, sier han.

- Som advokat i slike prosesser man må kartlegge hvilke løsninger som praktisk lar seg gjennomføre, hvilke insentiver og alternativer de ulike partene har, og deretter dytte dem i riktig retning.

- Det er kombinasjonen som er så tiltalende

For å lykkes innenfor fagfeltet må man ha stålkontroll på så vel jussen som det kommersielle. Dessuten må man evne å skape tillit, mener han.

- Det er vel kombinasjonen av dette som er så tiltalende med fagområdet; vanskelige juridiske problemstillinger, det kommersielle, samt taktikkeriet i forhandlingene.

Torjusen setter fasitsvarene høyere enn forholdsmessighets- og rimelighetsvurderingene.

Torjusen skjønte at konkurs og restrukturering var noe for han da han gikk på fjerdeåret på jussen, og hadde emnet formuerett.

- Der de andre fagene stort sett kokte ned til drøftelser om hva som var rimelig eller forholdsmessig, føltes det som om formueretten i større grad var matematisk – her var det rette eller gale svar, og sjelden noe imellom. Selv om løsningene i det virkelige liv ofte kommer etter forhandlinger, ulmer de juridiske «fasitsvarene» i bakgrunnen, og setter grensene for hva som lar seg gjøre og ikke, sier han.

- Laurbærhvilingen får vi ta senere

Målet fremover er å befeste Kvales sterke posisjon innenfor konkurs. 

- Vi går spennende tider i møte, med høyere rente, prisvekst, og svak krone. Vi merker økt oppdragsmengde, noe teamet vårt er godt rigget for å håndtere. Laurbærhvilingen får vi ta senere, sier Torjusen.

- De mest spennende sakene du jobbet med i år, hva handlet de om?

- Året begynte med Flyr-konkursen, hvor min kollega Stine Snertingdalen var bostyrer. Deretter var det foreldrepermisjon og sommerferie. I løpet av høsten har jeg jobbet med et par større restruktureringsprosesser, samt litt løpende rådgivning i forskjellige saker.

Hjemmelen endte opp hos feil mann

- Hva er ditt største feilskjær så langt i karrieren?

- Her er det mye å ta av! Topp én på «Erik's greatest hits» var nok da jeg som fersk fullmektig solgte en leilighet fra et konkursbo. Dagen etter ringte jeg den jeg trodde var kjøper for å ordne med overskjøtingen, og fikk opplyst personalia. Alt var tilsynelatende fint. Senere skulle det vise seg at personen jeg snakket med ikke var kjøper, men kjøpers navnebror. Hjemmelen endte opp hos feil mann. Heldigvis løste det seg greit.

- Ellers fikk jeg en oppgave som fersk fullmektig om å sette sammen en perm med all offentlig tilgjengelig informasjon om et selskap som stod på randen av konkurs. Etter å ha stusset litt over at ingen brukte de fine permene mine, viste det seg noen uker senere at permene omhandlet feil selskap. Til mitt forsvar hadde begge selskapene det samme pattedyret i firmanavnet.

- Like navn er forvirrende, altså.

- Flere ønsker seg åtte-til-fire-jobb

- I 2024, hva gleder du deg til å jobbe med?

- Det forfaller mye gjeld i løpet av 2024 som man per i dag ikke helt vet hvordan man skal refinansiere. Det jeg gleder meg mest til er å finne løsninger som lar selskaper, som ellers har livets rett, komme over kneika.

- Hva er den største utfordringen for advokatbransjen fremover, slik du ser det?

- Her kunne jeg snakket forholdsvis mye om forholdsvis mye forskjellig. Det er naturlig å nevne kunstig intelligens, men dette gir først og fremst nye muligheter, slik jeg ser det.

Favoritter

Advokat: Det må nok være faren til Kyle i South Park

Podkast: Jeg er hundre prosent lydbok, og da går det nesten utelukkende i science fiction-romaner.

Sport: Ishockey i ungdommen. Nå er det padel som gjelder.

Juleby: Ingenting er som julaften med fire rød og duskregn i Stavanger.

Julesang: På låven sitter nissen

Julemat: I hvert fall ikke kokt torsk (som jeg måtte lide meg gjennom i barndommen)

Bok du har lyst til å lese i julen: Sist bok jeg var fornøyd med var Children of Time av Adrian Tchaikovsky, som i det vesentlige handler om en planet befolket av edderkopper på steroider. Jeg har derfor skaffet meg en ny bok av samme forfatter, Shards of Earth, som jeg håper på å få lest!

- Ellers har jeg nettopp vært i pappaperm, og det er nok dessverre slik at det generelt er hakket lettere for far å komme tilbake i den sedvanlige tralten etter permisjon enn det er for mor.

- Dette med balanse mellom jobb og fritid er også et interessant tema. Uten å ha noe empirisk grunnlag for min påstand, har jeg inntrykk av at stadig flere yngre ønsker seg in-house-stillinger eller lignende, bedre tilrettelagt for åtte til fire. Jobben vi gjør passer ikke alltid inn denne malen, så det blir spennende å se hvem som må tilpasse seg hvem fremover.

Tror betalingsviljen vil skrumpe inn med kunstig intelligens

- Kunstig intelligens gir nye muligheter, sier du. På hvilken måte tror du teknologiutviklingen vil påvirke de tradisjonelle strukturene i bransjen, slik som forretnings- og prismodeller?

- Det blir veldig spennende! I Kvale har vi tatt i bruk en rekke KI-verktøy som gjør arbeidshverdagen lettere. Det er liten tvil om at betalingsviljen for avtaleskriving, dokumentgjennomgang, rettskildesøk og så videre vil bli lavere etter hvert som verktøyene for effektivisering av slike oppgaver blir bransjestandard. 

- Samtidig gir disse verktøyene mulighet for å levere enda mer «on point», så jeg tror neppe bransjens dager er talte. Det var sikkert mange som antok at advokatens dager var talte da internett kom også.

- Fornuftig å fire på prosedyrekravet

- Forskriftene til advokatloven er nå ute på høring. Hva mener du om forskriftsforslagene? 

- Jeg har egentlig ikke sterke meninger om de nye forslagene, men jeg er ikke overbegeistret for kravene til obligatorisk etterutdanning eller utvidelse av advokatkurset. Det høres fornuftig ut å fire på prosedyrekravet for fullmektigene, og så blir det veldig spennende å se hva som skjer dersom rettsrådsmonopolet oppheves.

- Hva mener du om at Justis- og beredskapsdepartementet i forslaget til statsbudsjett ikke tok hensyn til Salærrådets anbefaling om rettshjelpssatsen?

- Det er tale om nok en dårlig prioritering. Det faktum at det blir mindre attraktivt å jobbe på retthjelpssatser går til syvende og sist utover klientene, de som gjerne ikke er de med mest ressurser fra før av.

- Kollegaene mine kjenner meg altfor godt

- Kan du fortelle noe om deg selv som få av kollegaene dine vet om?

- Dessverre tror jeg kollegaene mine kjenner meg altfor godt. Jeg skulle heller ønske at jeg kunne slettet ting de allerede vet om meg.

- Hvem synes du har gjort seg fortjent til en juleblomst i år?

- Det må være samboeren min. Jeg får stadig beskjed om at jeg ikke er flink nok til å kjøpe blomster; hun tar nok gjerne den hypotetiske juleblomsten. Når jeg tenker meg om er hun egentlig ikke så glad i juleblomster, kan jeg dele ut hypotetiske roser i stedet?

- Hva liker du best med juleferien?

- Sønnen min er ett og et halvt, så dette blir nok første julen han forstår konseptet gaver. Det blir moro! Og så skal jeg forsøke å tre på han en nisselue.

-Hvordan ser din ideelle julefeiring ut? 

- Er det lov å være unorsk?

- Vel bekomme. 

- Jeg hadde aller helst ligget strekk ut på en tropisk øy et eller annet sted.

Powered by Labrador CMS