Anne Ramberg i Advokatsamfundet Stockholm. Foto: Henrik Skjevestad

Nå søker Advokatsamfundet Rambergs etterfølger

Generalsekretæren i Advokatsamfundet, Anne Ramberg, går neste år av med pensjon etter atten år i lederstolen.

Sommeren 2019 går generalsekretær Anne Ramberg i Sveriges Advokatsamfund av med pensjon, og allerede nå søker styret hennes etterfølger.

Ramberg har vært generalsekretær i Advokatsamfundet siden år 2000, og har i en årrekke markert seg som en sterk stemme i den svenske offentligheten.

- Står opp for rettsstaten

Hun har også selv måttet tåle kritikk for sine meninger. I fjor ble det strid i Advokatsamfundet da det skulle velges ny leder, og Ramberg ble blant annet beskyldt for å ha brukt samfunnet som en plattform for å fremme sine private oppfatninger i ulike spørsmål.

Anne Ramberg tok til motmæle:

- Advokater skal ikke være engstelige. Og aller helst ikke deres generalsekretær. Generalsekretæren skal stå opp for den demokratiske rettsstaten når den er truet. Selv om dette møter kritikk fra visse hold, sa hun til Advokatbladet.

Omstridt leder

Til forskjell fra i Norge, må man være medlem av Advokatsamfundet for å kunne virke som advokat i Sverige.

I en leder i Göteborgsposten skrev lederskribent Jenny Sonesson nylig at hun håper Advokatsamfundet rekrutterer en frontfigur som klarer å skille det personlige fra det profesjonelle.

«Det er utmerket at advokaters perspektiv løftes opp når rettsikkerhet diskuteres. I egenskap av å være generalsekretær har Ramberg derimot blant annet forsvart sin venn Kongen, hatt synspunkter på våpeneksporten og oppfordret pensjonister til å gi avkall på velferdstjenester for å finansiere flyktningtilstrømningen», skrev Sonesson.

Les også: - Kvinner må ta ansvar for å være mer enn flinke piker

Powered by Labrador CMS