– Det er ikke så mye lovene, som den manglende forståelsen av dem, som er problemet, sier seniorrådgiver Krmanj Othman.

- Mange i Nord-Irak tror menneskerettigheter er kristen propaganda

Juristen Krmanj Othman (41) er seniorrådgiver i Den uavhengige menneskerettighetskommisjonen i regionen. Han mener tilstanden er bedre enn kritikerne hevder.

ARBIL, NORD IRAK: – Kritikken mot oss er overdrevet. Jeg vil si at vi ligger foran land som Iran og resten av Irak, men et stykke bak europeiske land. Vi har et langt stykke å gå, det skulle bare mangle, sier Krmanj Othman.

Han viser til at det bare er tre år siden det kurdiske selvstyret etablerte en menneskerettighetskommisjon. Det skal være et frittstående organ, som skal overvåke utviklingen.

Kommisjonen har også rett til å gå inn i saker og be om informasjon, og rapporterer direkte til parlamentet, presidenten og til domstoladministrasjonen. Organet har hovedkvarter i Arbil, samt tolv lokalkontorer.

– Vi leverer enkeltrapporter, seksmånedersrapporter og årsrapporter. Når vi forfølger noe, så har regjeringen tre måneder på å svare oss, og det gjør de, sier han.

Les også: Om mannen har kontakter hjelper det lite å yte kvinner fri rettshjelp 

– Vi har tilgang til alle fengsler, og kan gå rett inn uten å varsle på forhånd. Vi kan også motta klager, og følge dem opp. Det har vi gjort i saker med narkotika, trafficking av kvinner, og kriminalitet med unge under 18 år. Slike saker anser vi som brudd på menneskerettighetene, og krever innsyn.

Han viser til at kommisjonen sørget for påtrykk i etterforskningen etter IS-angrep og misbruk av yezidi-kvinner.

Nord-Irak klarer seg bra på en rekke punkter, mener han.

– Det er ytringsfrihet. Bare se på min Facebook-side, folk kritiserer alt mulig. Det er en indikator, selv om ikke vi kjenner til noen brudd på ytringsfriheten.

– Hva med tortur i fengsler?

– Tortur er forbudt, og ingen er døde i fengsel de siste to-tre årene. Men noen ganger skjer det, fordi politiet ikke kjenner reglene godt nok. Men offiserer som gjør dette, blir straffet, om dette blir bevist. Vi fører en oversikt, og stadig færre blir straffet for dette. Problemet er kulturen, hvor det var vanligere før at sikkerhetspolitiet Asayish torturerte. Vi trener opp nye generasjoner, og øker bevisstheten. Vi er på vei, sier Othman.

– Husk at det er stor grad av analfabetisme her. Man stoler ikke på menneskerettighetene, og tror det er propaganda. Noen mullaer viser til Koranen, og anklager menneskerettighetene for å være kristen propaganda.

Han viser også til at den økonomiske situasjonen er vanskelig, og forteller om sin egen kamp for å klare elektrisitetsregningen, internettregningen og matbudsjettet. Han blir mer personlig.

– Ja, det er hardt. Min kone arbeider også for det offentlige. Jeg jobber deltid med oversetting av dokumenter. Lønnsrestansene skulle vi få etterbetalt. Men nå har summene blitt enorme. Uten min bror i Belgia hadde vi ikke klart oss. At korrupsjonen øker er selvsagt, det er bare matematikk.

Nord-Irak

Nord-Irak etablerte den selvstyrte Kurdiske regionen etter at Saddam Hussein trakk sine styrker ut i 1991. Området har oljeforekomster, men ingen ordinær industri. Av en befolkning på rundt 5,8 millioner, regnes 1,5 millioner som offentlig ansatte. Etter at sentralregjeringen fjernet økonomiske overføringer til Nord-Irak fra 2014, har den offentlige økonomien gått på sparebluss. Offentlige lønninger er redusert inntil 75 prosent, skolene har stengt i lange perioder, og offentlige kontorer har åpent fra 08.30 til 13. Området er hardt presset etter krigføring mot IS i vest, og påfølgende stort antall flyktninger.
Powered by Labrador CMS