Sirwa Talib som jobber som advokat i Ankawa i Nord Irak, vil være forsiktig i sin kritikk av systemet.

- Om mannen har kontakter hjelper det lite å yte kvinnelige ofre rettshjelp

Fengslingskjennelser mot voldelige menn følges ikke opp. Arrestordrer forsvinner. Dette er hverdagen for advokater som jobber i familievoldssaker i Nord-Irak.

ARBIL, NORD-IRAK: Den selvstyrte regionen Kurdistan i Nord-Irak er stolt over å ha en menneskerettighetskommisjon, og mange lover som beskytter kvinner. Men i praksis er det lett for mektige menn å slippe unna.

Jeg hadde lett etter en kritisk stemme som kunne gi ærlige svar om situasjonen for menneskerettighetene i Nord-Irak, og ble anbefalt å oppsøke advokater som arbeider frivillig i organisasjonen Women Empowerment Organization.

Kontoret deres ligger i den kristne forstaden Ankawa nord for Arbil sentrum, som er hovedstaden i denne forsøksvis uavhengige regionen i Nord-Irak.

I en diskret bygning uten prangende skilt holder organisasjonen til. Jeg møter Sirwa Talib, som yter rettshjelp til kvinner i familievoldssaker.

I 2016 førte 7544 anklager om familievold til 409 domfellelser, ifølge årsrapporten til Direktoratet for bekjempelse av vold mot kvinner.

 

Advokat Sirwa Talib forklarer at kvinnelige ofre fortsatt har vanskelig for å nå gjennom, særlig om mannen har gode kontakter.

– Det hjelper lite om vi yter fri rettshjelp, hvis mannen har kontakter. Om retten avgjør at en voldelig mann skal i varetekt, så følges ofte ikke fengslingskjennelser opp, forteller Talib.

Hun er utdannet jurist fra Universitetet i Arbil, og fremstår moderne i både klesdrakt og uttrykk.

– Jeg vil være forsiktig med hvordan jeg ordlegger meg, men et eksempel: Vi hadde fått medhold i reiseforbud for en voldelig mann. Så oppdaget vi at han reiste likevel. Det er altså ikke alltid loven som er feil, men implementeringen. I tillegg mangler vi kontroll, slik at folk kan lure systemet, sier hun.

Hun forteller at dersom en mann ønsker å skille seg, plikter han å yte godt livsopphold til kvinnen han forlater.

– Men rett før skilsmissen tas ut, kan han late som om han selger unna butikker og eiendommer. Dermed kan han fremstå som fattig, og kvinnen får ingenting. Slikt er mulig i dette samfunnet, og slik kan kvinner bli rettsløse.

En voldssak kommer gjerne ikke til retten dersom mannen har gode kontakter.

– En dommer kan utstede en pågripelsesordre, men om personen det gjelder har en politisk posisjon eller er fra den rette familien, vil han kanskje aldri en gang vite at en slik ordre finnes, sier advokat Talib.

Hun viser til et drap begått av en mann med en kvinnelig medhjelper. Hun ble fengslet, men han slapp unna, for han var kjent. Mer detaljert enn slike vage eksempler vil hun ikke gå.

– Djevelen sitter i detaljene vet du. Det ville være karrieremessig selvmord å snakke mer om dette.

– Vil det skape problemer for deg?

– Jeg er advokat, og ambisiøs. Jeg vil ikke ha et rykte på å være aggressiv. Derfor vil jeg ikke være mer konkret i kritikken. Jeg vil bevege meg sakte, og finne min plass i systemet. Men vi drømmer om et system som skal virke bedre, sier Sirwa Talib.

- Alle har forbindelser i dette landet. Det er en ustabil, vanskelig tid, sier Sirwa Talib.
Powered by Labrador CMS