Økokrim har etterforsket saken siden juni.

Økokrim har sluttført etterforskningen av Erling Ueland

Tar sikte på endelig avgjørelse neste år, opplyser førstestatsadvokat Trude Stanghelle.

Publisert Sist oppdatert

Tilbake i juni ble det kjent at Økokrim hadde åpnet etterforskning for å undersøke hvorvidt det foreligger et straffbart forhold knyttet til de anklager som er blitt fremmet av Jon Christian Syvertsen og Klaveness Marine AS mot advokat Erling Ueland. 

Førstestatsadvokat Trude Stanghelle i Økokrim.

I dag opplyser Økokrim at de har sluttført etterforskningen.

- Etterforskningen er ferdigstilt, sier førstestatsadvokat Trude Stanghelle.

- Hvilke opplysninger har etterforskningen skaffet til veie?

- Saken ligger nå hos påtale for videre vurdering. Påtale kan eventuelt ønske ytterligere etterforskningsskritt. Vi har ingen ytterligere kommentarer på nåværende tidspunkt, sier Stanghelle. 

Regner med avgjørelse i januar

- Når regner dere med en påtaleavgjørelse?

- Vi tar sikte på en avgjørelse i januar, sier førstestatsadvokaten.

Økokrim er et politiorgan med påtalemyndighet. Leder, nestleder og de øvrige statsadvokatene ved organet har således alminnelig påtalekompetanse for hele landet.

Advokatfirmaet Schjødt har ingen ytterligere kommentarer til saken, opplyser partner og mediekontakt Per M. Ristvedt.

Åpnet etterforskning i sommer

I henhold til straffeprosessloven § 226 (4) skal etterforskingen «gjennomføres så raskt som mulig».

Økokrim åpnet etterforskning mot advokaten i juni i år. Organet har således brukt over et halvt år på behandlingen av saken. Dette på tross av at sakskomplekset, ifølge Økokrim selv, er «oversiktlig», i forstand av at det som skal kartlegges strekker seg over relativt kort tid. Organet har også fremhevet at det er relativt få personer involvert og begrenset med dokumentasjon i saken.

Straffeprosessloven angir ikke hvor lenge en person kan ha status som mistenkt, men det går en ytre grense. I Straffeprosessutvalgets forslag til ny straffeprosesslov foreslo flertallet en bestemmelse om at mistenkte/siktede etter ett år år og seks måneder skulle få muligheten til å bringe spørsmålet om hvorvidt saken fremmes med tilstrekkelig hurtighet, inn for domstolene. Videre at retten skulle få kompetanse til å fastsette en preklusiv frist for avgjørelse av påtalespørsmålet, dersom den fant at «videre forfølgning mot mistenkte vil være urimelig». Forslaget er ikke fulgt opp. 

Over ett år siden forholdet fant sted

Saken har sin bakgrunn i et møte i september i fjor mellom administrerende direktør Jon Christian Syvertsen i Klaveness Marine Holding og advokat Erling Ueland, som på tidspunktet var managing partner i Schjødt. 

Ifølge Schjødt var bakgrunnen for møtet at Syvertsen over tid, og via sine ulike arbeidsgivere, hadde forsøkt å nekte ulike aktører i næringslivet å benytte advokatfirmaet.

Advokat Ueland ble senere anklaget for å ha tilbudt Syvertsen én million kroner under møtet, for slik å bedre forholdet mellom partene. 

Schjødt har selv gjennomført en grundig intern vurdering av saken med relevant ekspertise og har også innhentet en ekstern vurdering fra advokatfirmaet Hjort. Ifølge advokatfirmaet konkluderer begge vurderingene klart med at Ueland ikke har gjort noe galt i forbindelse med møtet med Syvertsen. 

- Vanskelig for Økokrim å bevise korrupsjon 

Tilbake i september i år ble Ueland likevel meddelt en irettesettelse av Disiplinærnemnden for brudd på punkt 1.3 i Regler for god advokatskikk. Disiplinærnemnden mente Ueland var for «vag og utydelig med hva som skulle være formålet med en eventuell kompensasjonen og rammene for en slik eventuell kompensasjon».

I kjølvannet av nemndens avgjørelse uttalte professor Geir Woxholth, som har forsket på advokatetikk i en årrekke, at det vil være vanskelig for Økokrim å bevise utover enhver rimelig tvil at advokaten har hatt forsett om korrupsjon.

Professoren fremhevet dessuten at Økokrim vil kunne ha vanskeligheter med å finne bevis for at det foreligger noen «utilbørlig fordel», slik korrpusjonsbestemmelsen fordrer.

Powered by Labrador CMS