Hordaland tingrett har tatt grep for å spare tid og penger.
Hordaland tingrett har tatt grep for å spare tid og penger.

Slutter å servere vann i rettssalene

Som følge av et stramt budsjett har Hordaland tingrett besluttet at det ikke lenger vil serveres drikke i rettssalene. – Vi snur alle steiner for å se hvor vi kan spare tid og krefter, sier sorenskriver Håkon Rastum.

Publisert

Denne uken sendte Hordaland tingrett ut en orientering til Vestland krets om at parter og aktører selv må sørge for å ha med seg drikke inn i rettssalen. Tiltaket blir beskrevet som et av flere som følge av et trangt budsjett.

Tidsbesparende

– Vannet i seg selv koster ikke så mye, men det koster tid med tyve saler og mange titalls vannmugger som skal fylles, renses og vaskes. Det vil være vanndispensere tilgjengelig i gangene, hvor man kan gå og hente vann, sier sorenskriver i Hordaland tingrett, Håkon Rastum.

Han opplyser om at vitner og de som sitter på dommerbordet fremdeles vil få vann, men at sakens parter må sørge for å servere seg selv.

– Det høres ut som et lite tiltak, men for oss betyr det ganske mye. Det er saksbehandlerne som har sørget for å servere vann til alle rettssalene, og vi mener de bør bruke tiden på andre oppgaver. Det er ikke dette som skal redde budsjettet, men vi ser på flere løsninger for å bruke kreftene våre på riktig måte, sier Rastum.

Tidligere denne uken sendte kretslederne ut en e-post til alle medlemmene kretsen for å informere om de nye restriksjonene.

Trangt budsjett

Som følge av et begrenset budsjett, har Hordaland tingrett satt ned en gruppe som skal se på hvilke løsninger som kan innføres for å øke effektiviteten.

– Vi vet at vi ikke kan ha like mange rettsmøter neste år. Derfor jobber vi med en liste over hvilke saker som bør prioriteres, sier Rastum. Han legger til at de må omstille seg til en hverdag med færre ansatte dommere.

– Vi kommer til å miste flere dommere og dommerfullmektiger, og vi får ikke erstattet alle. Hordaland tingrett har hatt en stor økning i sivile saker, og straffesakene holder seg høyt. Vi har nedarbeidet restansen etter pandemien og domstolssammenslåing, men nå må vi effektivisere ytterligere, sier han videre.

Det lave budsjettet vil påvirke rettssikkerheten, mener Rastum.

– Det påvirker alle som ikke blir prioritert. Alle de vanlige straffesakene og vanlige folks tvister. Vi må blant annet prioritere barn og de som sitter fengslet, mens alle de andre vil oppleve at de får lengre saksbehandlingstid. Dette kan føre til at bevisene blir dårligere. Utviklingen bekymrer oss, sier han.

– Vi jobber med å møte disse utfordringene på en god måte. Videre vil vi senere informere om hvilke prioriteringer vi vil foreta slik at advokatene vet hva de kan vente.

Powered by Labrador CMS