Sirar Salih har drevet et eget IT-firma i Oslo i tre år. Han kom til Norge som barn fra Irak, og er vokst opp i Mandal.

Pride-kritisk firmaeier varsler søksmål etter dårlige nett-anmeldelser

Har sendt søksmålsvarsel til åtte personer, og mener seg utsatt for kanselleringskultur. - Et forsøk på å skremme folk til taushet etter sin egen, offensive og nokså kontroversielle opptreden i sosiale medier, mener Jon Wessel-Aas.

Publisert Sist oppdatert

Denne uken har flere personer publisert skjermdumper av et søksmålsvarsel i sosiale medier. Det er Advokatfirmaet Danielsen & Co som har sendt ut brevene på vegne av firmaets klient Sirar Salih. De funderer seg på samme grunnlag – påstått æreskrenkelse av Salih og hans konsulentfirma Wintry Tech AS.

Salih (35) er utdannet sivilingeniør og har i mange år jobbet i IT-bransjen. For tre år siden startet han opp konsulentfirmaet Wintry Tech i Oslo. Firmaet leverer digitale tjenester.

Salih er aktiv på Twitter, og har blant annet markert seg som sterkt kritisk til Pride, til transpersoner, feminister, til norsk «politisk korrekthet» og norsk mainstream media. Han har også koblet Pride og LGBTQ-miljøet til pedofili.

Skjermdump fra Salihs Twitter-konto

Salih har mange meningsmotstandere på Twitter, og er blokkert av flere kjente personer. Et spørsmål som er reist, er om han med sine ytringer bryter straffeloven § 185 om hatefulle ytringer.

Fikk hundrevis av dårlige anmeldelser

Det som nå er stridens kjerne, er Salihs kritiske ytringer om Pride. Han har blant annet skrevet at han mener at Pride-kulturen er en «skitten kultur».

I podkasten Tidens Tann utdyper han hva han mener:

«Jeg tenker primært på Pride-togene som fyller Oslo i juni. Det jeg synes er skittent, er måten de viser sin seksualitet på, klærne de har på, de seksualiserer alt, inkludert barn, jeg synes det er usmakelig rett og slett», sier han i podkasten.

Til Advokatbladet forteller Salih at Wintry Tech er blitt utsatt for et massivt omdømme-angrep i Google Review etter Pride-ytringene.

- Hundrevis av folk anmeldte bedriften min på Google Review etter oppfordring fra LGBTQ-miljøet, og ga meg én av fem stjerner. Noen av disse har tusenvis av følgere i sosiale medier. Det ble også skrevet mange usanne ting om meg og privatlivet mitt i anmeldelsene, dette var en ren sverting av meg og min bedrift, og var veldig ubehagelig, sier Salih.

- En person, som har over tusen følgere på Twitter, oppfordret folk til å ødelegge arbeidsplassen min, sier Salih.

Fjernet fra Google Maps

Han forteller at han i samarbeid med Google Legal fikk fjernet mange av anmeldelsene, men at det stadig kom nye. Samtidig var det enkelte som til støtte for Salih skal ha lagt inn femstjerners-anmeldelser.

«Nylig opplevde Advokatfirmaet Danielsen & Co AS forsøk på «canceling» på nettet. En serie falske anmeldelser dukket opp på firmaets Google-konto, samt hets og mobbing i sosiale medier mot en advokat i firmaet og andre ansatte. Bakgrunnen for dette angrepet ligger i firmaets villighet til å representere en klient med meninger som ikke anses som politisk korrekte av alle, og viser hvor viktig det er med beskyttelse av ytringsfrihet på nettet», heter det i en artikkel på firmaets nettsider. Her Per og Håkon Danielsen og daglig leder Linnéa Karlberg. Karlberg representerer Salih.

- Til slutt valgte Google å ta ned firmaet mitt fra Google Maps. Dette har alvorlige konsekvenser for meg, sier Salih.

Han mener at de negative omtalene, som ifølge ham er skrevet av folk som aldri har vært kunder av firmaet, faller inn under skadeserstatningsloven.

- Å sverte noens rykte og renommé er et brudd på norsk lov, sier han.

Salih har nå sendt ut et søksmålsvarsel til åtte navngitte personer via Advokatfirmaet Danielsen & Co.

- Disse åtte har vært i kjernen av angrepet mot meg. Jeg krever skadeserstatning for å få tilbake selskapet mitt. Jeg har ikke krevd noen bestemt sum, men de står fritt til å komme med tilbud. Tre av de åtte personene har svart meg at de vil slette sin anmeldelse, men fordi Google har tatt ned kontoen, så er ikke dette mulig.

Han sier at han ikke har avgjort hva han vil gjøre, hvis de åtte ikke tilbyr ham å betale en erstatning.

Stor respekt for Advokatfirmaet Danielsen

Han føler seg godt ivaretatt av Advokatfirmaet Danielsen, forteller han.

- Firmaet er også blitt angrepet i sosiale medier i kjølvannet av oppdraget de har påtatt seg for meg, og de står for sine verdier om ytringsfrihet, og la ut en pressemelding der de skrev at jeg er blitt utsatt for kanselleringskultur. Det har jeg stor respekt for, sier Salih.

Vil ha tilbud innen 30.juni

Av de mange ulike søksmålsvarslene Advokatfirmaet Danielsen har sendt ut, fremgår det at «å skrive review innebærer en faktisk påstand om å være kunde av firmaet, og dermed i stand til å vurdere firmaets profesjonelle utførelse av dets tjenester. I det påklagede tilfelle var/er det en usann fremstilling.».

I det videre legges det ned krav om at anmeldelsen slettes, og at mottakeren «bekrefter å ville avstå fra lignende handlinger i fremtiden.» Det kreves også erstatning i henhold til skadeerstatningsloven § 3-6a.

Mottakerne av søksmålsvarslene bes om å fremsette et «rimelig tilbud om erstatning» innen den 30. juni, eller fra samme dato som mottakerne vil «bekrefte at de vil forhandle om størrelsen av en erstatning».

- Hinsides dumt søksmål

På Twitter har det kommet svært mange reaksjoner på søksmålsvarslene fra Salih, også fra jurister.

Jusprofessor Hans Fredrik Martinussen ved UiB oppfordrer på Twitter alle som har fått brevet fra Advokatfirmaet Danielsen til å «slå seg sammen, spleise på en dyr advokat som gir et utførlig svar, og kreve saksomkostninger» av Salih og hans selskap.

Også forsker og statsviter Dag Wollebæk har ytret seg om saken på Twitter.

På sin profil skriver han at det er en «nokså spenstig posisjon å innta å rettslig forfølge lovlige ytringer med henvisning til ytringsfriheten». Han betrakter søksmålet som «hinsides dumt», og skriver at det er «lite tvil» om at anmeldelsene av konsulentfirmaet er lovlige.

Wessel-Aas: - Kan se på saken gratis

Også Advokatforeningens leder Jon Wessel-Aas har uttalt seg om saken.

- Flere på Twitter spurte meg hva jeg mente om disse søksmålsvarslene, som noen av mottakerne hadde delt bilder av på Twitter, blant annet en som het Odd. Da svarte jeg følgende: «Det ser unektelig rart ut, men det er uprofesjonelt å mene noe nærmere om dette, før man kjenner mer til faktum», forteller Jon Wessel-Aas til Advokatbladet.

- Jeg fulgte opp med å skrive at om han sendte meg sakens dokumenter, skal jeg se på det gratis.

Disse to meldingene er de eneste Wessel-Aas har tvitret i sakens anledning, opplyser han.

- Forsøk på å skremme folk til taushet

- Da jeg på Twitter så innholdet i de søksmålsvarselene som Salihs advokat hadde sendt til en rekke personer, reagerte jeg på at begrunnelsen for kravene fremsto som svært tynn og lite konkretisert, og at disse varslene fremsto mer som forsøk på å skremme folk til taushet om sin kritikk av Salihs egen, offensive og nokså kontroversielle opptreden i sosiale medier, sier Wessel-Aas.

Å få et søksmålsvarsel er en alvorlig sak, fremholder han.

- Det er selvsagt ikke ærekrenkende å gi en næringsvirksomhet en lav score i Google Review, selv om det er basert på eierens sosiale opptreden og ytringer. Samtidig vet jeg at det for vanlige folk flest virker alvorlig når man mottar slike krav og varsler om søksmål i brev fra en advokat. Derfor tilbød jeg meg - gratis - å ta en nærmere kikk på saken for en av dem som hadde mottatt et slikt varsel, dersom han sendte meg nærmere informasjon per e-post, sier Jon Wessel-Aas.

Salih: - Et angrep på mitt firma

Sirar Salih synes Wessel-Aas burde ha avstått fra å kommentere saken på Twitter.

- Jeg synes det er helt uprofesjonelt av ham å kommentere saken åpent i sosiale medier. Han har ti tusen følgere, og er høyt oppe i det juridiske systemet i Norge. Jeg ser på hans kommentarer som mobbing av meg. Han kunne ha tatt dette bak lukkede dører, slik jeg har gjort, jeg har ikke lyst til å lage noen dramasak i media, sier Salih.

Wessel-Aas kommenterer mobbe-påstanden slik på Twitter:

«Du må gjerne vise til hvor og hvordan jeg har mobbet deg. Selv er jeg ukjent med det. Jeg har, så vidt jeg vet, aldri omtalt deg eller kommunisert med deg før nå», skriver Wessel-Aas.

Amnesty: Kraftig økning i netthets mot skeive

  • Fra 2018 til 2022 økte antall tweets om skeive fra 6457 til 44.620, mens antallet tweets om transpersoner økte fra 1485 til 23.465.
  • Ifølge rapporten har 47 prosent av Twitter-meldingene om transpersoner en kritisk tilnærming, mens førti prosent har en støttende tilnærming.
  • Både transpersoner og Pride omtales stadig mer kritisk på både Twitter og Facebook i perioden, mens andelen meldinger som inneholder støtte og positive ytringer om Pride synker.
  • Kilde: Amnesty.

Angrer ikke

Salih mener at saken ikke handler om ytringsfriheten til de som har skrevet anmeldelser av hans selskap.

- Saken handler om ærekrenkelse og sverting av en person som har meninger som ikke er populære i Norge, og om et angrep på et firma, sier Salih.

Han angrer ikke på noe han har skrevet om Pride.

- Nei, dette er mine meninger. Min familie rømte fra krig i Irak på 1990-tallet. Jeg kommer fra et land som er herjet av krig og diktatur, og der du i verste fall kan bli drept for å si din mening. Ettersom jeg har denne bakgrunnen, er jeg veldig opptatt av å bruke mine rettigheter her i Norge til å si hva jeg mener, uten å bli redd.

- Men vi lever i et politisk korrekt samfunn, der du blir tatt om du sier noe upopulært. Men jeg har ikke gått rundt og ødelagt arbeidsplasser, men bare sagt min ærlige mening, sier Salih.

Tilbakeviser at han driver med netthets

Amnesty publiserte fredag en ny rapport som viser at netthets mot skeive har økt kraftig de siste fire årene, og at det er en svært høy økning i antall tweets om skeive og transpersoner, og at om lag halvparten av tweetsene er kritiske.

Salih har ingen kommentarer til Amnestys ferske rapport, og føler ikke at han bidrar til slik netthets, til tross for at han har koplet LGBTQ til pedofili, sier han til Advokatbladet.

- Mine ytringer har ingen ting med Amnesty og deres statistikk å gjøre. Jeg er ikke opptatt av skeives rettigheter, men av bombingen som foregår i Midt-Østen, av verdens fattigdom og fattige folks menneskerettigheter, sier Salih.

Han mener at Pride-toget er seksualisert og er kritisk til blant annet flaggheising av Pride-flagget i barnehager og skoler.

- Det er alvorlig å gå halvnaken i et tog foran småbarn. Det er en grunn til at folk reagerer, sier han.

- Det måtte reageres

Marius Thorsen i Bærum er en av dem som har mottatt søksmålsvarsel fra Salih.

- Det er ikke riktig at anmeldelsene utelukkende handler om Salihs kritiske ytringer om Pride, sier han til Advokatbladet.

- For min del var situasjonen at jeg så at Salih trakasserte en navngitt transperson på Twitter ved å beskylde ham for å være pedofil. Salih er en person som driver et IT-firma der han selv er den eneste ansatte. Han forteller at han blant annet jobber for Stortinget. Da kommer slik trakassering over i en alvorlighetsgrad som gjør at det måtte reageres, sier Thorsen.

- Potensielle kunder av ham bør vite at han er en person som trakasserer transpersoner, sier han.

Ifølge Thorsen, er Salihs e-postadresse på Stortinget benyttet i et av søksmålsvarslene.

- Ikke kanselleringskultur

Aksjonen mot Salihs firma på Google Review kan ikke defineres som kanselleringskultur, mener han.

- Det er et helt unyttig, politisk begrep som brukes om alt fra ren kritikk av ytringer til å kreve at noen får sparken. Det brukes i samfunnsdebatten som et våpen mot folk som er LGBTQ-mennesker eller på venstresiden, sier Thorsen.

Han forteller at han har svart Advokatfirmaet Danielsen på søksmålsvarselet.

- Etter min oppfatning er dette ikke et gyldig søksmålsvarsel etter tvisteloven § 5-2. Dette fordi det de krever vi skal gjøre - altså å slette anmeldelsen - ikke er mulig, fordi Google har tatt ned siden. For det andre mangler viktige opplysninger.

- Det er ikke skjedd noen skade det kan kreves erstatning for. Det er ikke riktig at Wintry Tech ble suspendert fra Google på grunn av dårlige anmeldelser.

- Salih har selv delt et skjermklipp som viser at suspensjonen skjedde på grunn av hvordan han selv handlet, sannsynligvis fordi han oppfordret folk til å gå inn og gi anmeldelser, sier Thorsen.

Tvisteloven § 5-2

I tvisteloven § 5-2 heter det at «før sak reises, skal parten skriftlig varsle den det er aktuelt å reise sak mot. Varslet skal opplyse om det krav som kan bli fremmet, og grunnlaget for det. Varslet skal oppfordre den annen part til å ta stilling til kravet og grunnlaget».

Powered by Labrador CMS