Høyesterett
Gikk ut av jusstudiet med A i alle fag - nå har han fått møterett for Høyesterett
Den andre prøvesaken gjaldt et pålegg til en lokalavis om å utlevere opplysninger om en lesers kundeforhold og lesehistorikk.
Konstituert statsadvokat Mads Fredrik Baardseth prosederer for Høyesterett. Her fra ankeforhandlingen i saken i HR-2022-1321-A.
Foto: Privat
Da Mads Fredrik Baardseth (31) fikk utstedt karakterkortet sitt i 2021, sto han oppført med A i alle fag. Han var den første jusstudenten på ti år som oppnådde det, og ingen har gjort det siden.
Etter studiet begynte han som riksadvokatfullmektig ved Riksadvokatembetet, der han i dag er konstituert statsadvokat.
Like før sommeren prosederte han to saker rett etter hverandre i Høyesterett. Den ene var hans andre prøvesak, som han besto. Han har dermed fått møterett for Høyesterett.
Med det trer Baardseth inn i et eksklusivt selskap. I dag har om lag 460 advokater aktiv møterett for Høyesterett, noe som utgjør rundt fem prosent av alle advokater i Norge.
Totalt var det 47 advokater til prøve i 2024. Bare ni advokater besto sin andre prøvesak. Fem var menn, og fire var kvinner. Til sammenligning fikk 16 advokater møterett før Høyesterett i 2023.
Subsumsjonsendring og utlevering av informasjon
Baardseths første prøvesak gjaldt grensene for subsumsjonsendring etter straffeprosessloven § 38 (HR-2024-1871-A). Spørsmålet var om lagmannsretten kunne domfelle for seksuell omgang til samleie i en sak der tiltalen gjaldt annen seksuell omgang.
Hans andre prøvesak (HR-2025-1188-A) gjaldt et pålegg rettet mot en avis om utlevering av informasjon om kundeforhold og lesehistorikk for en leser som var siktet i en straffesak. Det sentrale var forholdet til ytringsfriheten, jf. Grunnloven § 100 og Den europeiske menneskerettskonvensjon artikkel 10. Spørsmålet var om pålegget er et inngrep etter EMK artikkel 10 nr. 1, og i så fall om inngrepet kunne rettferdiggjøres etter EMK artikkel 10 nr. 2.
- Det er gledelig på vei inn i sommeren at min andre prøvesak for Høyesterett ble bedømt med positivt utfall, skriver han.
Ført ti saker så langt
Utover prøvesakene har Baardseth ført åtte andre saker for Høyesterett. Før han rakk å fylle 30 år, hadde han prosedert fem saker for øverste instans, samt én i EFTA-domstolen.
- Ettersom jeg er lidenskapelig interessert i jus, er det en unik mulighet å få jobbe med saker og rettsspørsmål som er henvist til behandling i Høyesterett. Alle sakene er viktige på hver sin måte, som følge av straff som samfunnets pønale virkemiddel. Dette gjelder i alle saker, og jeg tror det er viktig å ha dette i bakhodet og i ryggmargen når man jobber i påtalemyndigheten, sa han til Advokatbladet i fjor.
Den aller første saken han prosederte som riksadvokatfullmektig, var dessuten i Høyesterett.
- Etter å ha jobbet i noen måneder, var jeg så heldig og privilegert å få gå med min første sak i retten. Som lidenskapelig opptatt av fag og jus, er det ikke til å underslå at dette var stor stas. Som sikkert alle som er i Høyesterett første gang opplever, er det mye nytt, litt spenning og en omfattende saksforberedelse som må gjøres, uttalte han i fjor.