Krever norsk sex-samtykkelov

Tidligere leder av Advokatforeningen Haugesund krets, Silje Christine Hellesen er blant dem som nå tar til orde for å innføre en lov som sier at seksuell omgang uten samtykke må bli definert som voldtekt.

Publisert Sist oppdatert

HAUGESUND: Torsdag morgen, på Kvinnedagen, inviterte Advokatfirmaet Eurojuris i Haugesund i samarbeid med Haugesunds avis, til frokostseminar om seksuell trakassering i et rettslig perspektiv. Initiativtager Silje Christine Hellesen ønsket velkommen før hun introduserte advokatkollega Ann-Elin Rossebø som pratet om gjeldende rett på feltet. Rossebø pekte blant annet på at seksuell samkvem krever tvang for å kunne defineres som voldtekt, etter straffeloven.

I varslingsaker er beviskravene mildere for at det har skjedd noe kritikkverdig, og den det varsles mot må kunne bevise at trakassering ikke har funnet sted.

- Det kreves ikke sannsynlighetsovervekt for at seksuell trakassering har skjedd, men det kreves for at det ikke har skjedd. Altså har vi, i motsetning til i strafferetten, en omvendt bevisbyrde i slike saker, sa advokat Rossebø.

Advokat Silje Christine Hellesen mener det nå er på tide å innføre en samtykkelov, slik Amnesty har tatt til orde for.

Se videointervju med Silje Christine Hellsen i vinduet over: - Mange ubesvarte spørsmål etter #metoo-kampanjen.

- I den norske voldtektsloven har vi ikke krav til samtykke. FN har flere ganger påpekt dette overfor Norge, og vi har ikke valgt å følge dette ennå. Nå skal justiskomiteen skal ta opp dette i mars, og Stortinget skal behandle deres innstilling i april. Jeg synes at Amnestys kampanje er veldig god, og synes det er viktig at vi får dette inn i regelverket. En må kunne forvente at en vet om det ligger en aksept der, påpeker Hellesen til Advokatbladet.no.

Amnesty krever i et opprop at myndighetene må endre straffelovens voldtektsbestemmelse slik at den tydeliggjør at voldtekt er seksuell omgang uten oppriktig samtykke, i overensstemmelse med internasjonale menneskerettigheter.

[gallery size="full" columns="1" ids="13109,13110,13108,13111"]

Powered by Labrador CMS