Arne Steen Slåttå er direktør for digital innovasjon i Haavind. Foto: Hoan Ngoc Nguyen

Legal tech: Haavind effektiviserer bobehandling med en fersk «konkursrobot»

I Haavind er teknologiutvikling «business as usual», ifølge innovasjonsdirektør Arne Steen Slåttå. Nå har de laget en «konkursrobot» som sparer dem for mange timers arbeid.

Hva har dere laget?

«Konkursroboten» er en programvare som hjelper oss å sette sammen den dokumentasjonen vi trenger i forbindelse med boinnberetninger. Den henter informasjon om selskap som er konkurs fra ulike kilder og setter det sammen til ferdige dokumenter som vi kan bruke videre.

Roboten bruker et fast sett med kilder, så på forhånd måtte vi finne ut hvilken informasjon vi trengte og hvor den var tilgjengelig.

Hvordan har dere utviklet «roboten»?

Initiativet kom fra vår konkursrettsgruppe som så at de hadde repeterende manuelle oppgaver som de lurte på om det var mulig å automatisere. Vi diskuterte det innad i Haavind og fant raskt ut av at det egentlig ikke var så vanskelig å løse. Etter det kjørte vi bare på og fikk det på plass. Det som før tok flere timer tar nå bare noen sekunder.

Haavind har teknologer og utviklere på huset, som kunne utforske problemstillingen og dermed var ikke terskelen så høy. Programvaren er kun laget av folk som jobber her – fra idé til lansering.

Hvordan effektiviserer programvaren arbeidet?

Tidligere brukte vi mange timer på å hente inn og samle informasjon manuelt, så det er klart at vi nå sparer mye tid. Når man jobber med konkurs er det oftest begrenset med midler tilgjengelig til å drive med bobehandling. Da er det fint at de enkleste delene av prosessen kan effektiviseres så mye som mulig slik at det kan brukes mer ressurser på å finne gode løsninger for kreditorene og avdekke misligheter.

Når man skal skape noe i dagens teknologiske landskap, handler det veldig ofte om å sy sammen programvarebibliotek, APIer og komponenter som finnes allerede. Avanserte løsninger trenger dermed ikke være så dyre eller vanskelige å lage. Men det er klart – for å komme noen vei må man være nysgjerrig og se mulighetene. Det tror jeg er en kulturell greie.

Idet man forstår at noe kan gjøres annerledes og mer effektivt, er veien til å realisere det ofte ikke så lang som man skulle tro.

Hvorfor har dere valgt å satse på teknologi?

Haavind har alltid hatt et stort miljø av teknologiadvokater som er brennende opptatt av og driver med teknologi. For oss er det derfor ikke et aktivt valg – dette er noe vi gjør hele tiden og det er sånn vi tenker at det skal være: Vi må følge med og vi må utvikle oss.

IT og teknologi er en god etablert interesse i firmaet, så det at man fra tid til annen setter seg sammen og leter etter løsninger som dette, er «business as usual» for oss.

Vi merker også at det er en økende forventning fra våre kunder, særlig de største, om at vi bruker oppdatert teknologi til å produsere tjenestene våre. Blant annet har vi prosjekter sammen med store kunder, hvor vi sammen ser på hvordan vi for eksempel kan bruke dokumentautomasjon i selvbetjeningsløsninger.

[su_box title="OM LEGAL TECH-SERIEN:" box_color="#ea9546" title_color="#fefefd"]I denne nettserien intervjuer Advokatbladet advokatfirmaer som er framoverlente i møte med digitalisering og teknologi.

Vi snakker også med bedrifter som lager ulike juridiske verktøy, til bruk både for jurister og ikke-jurister.

Har du et forslag til noen vi burde snakke med? Send gjerne en epost til thea@advokatbladet.no![/su_box]

HILS PÅ

HVEM: Arne Steen Slåttå

HVA: Programvare som samler informasjon og skreddersyr dokumenter

HVOR: Direktør for digital innovasjon, Haavind

Powered by Labrador CMS