Ylva Cornelia Axelsen og Hillevi Torngren Myhre er begge partner i SANDS.

- Vi må slutte å regne advokatene som slutter i firmaene som tapt for alltid

Ylva Cornelia Axelsen og Hillevi Torngren Myhre er eksempler på advokater som etter flere år som ledende inhouse-advokater kom tilbake som partnere i et firma. De mener flere bør se verdien av å opprettholde kontakten med advokater som går over i andre stillinger.

Publisert

Som Advokatbladet omtalte i forrige måned, slutter mange kvinner i advokatfirmaene før de når opp som partnere. For mens andelen kvinnelige advokatfullmektiger i bransjen totalt er 59 prosent, er andelen kvinnelige partnere bare 14,6 prosent.

Hillevi Torngren Myhre (45) og Ylva Cornelia Axelsen (39) er eksempler på at ikke alle erfarne advokater forlater forretningsadvokatbransjen for godt når de bestemmer seg for å jobbe in-house.

Nylig begynte de begge som partnere i Sands, etter flere år som ledende internadvokater.

– Vi må sørge for å opprettholde en god relasjon til folk som slutter, både kvinner og menn, slik at vi kan få dem tilbake om noen år. Dette tror jeg er noe alle firmaer kan jobbe med. Vi må slutte å regne advokatene som slutter i firmaene som tapt for bransjen for alltid, sier Myhre.

Verdifull erfaring fra Sverige

Selv jobbet Myhre, som opprinnelig er svensk, ti år i Vinge i Stockholm, før hun flyttet til Norge, der hun blant annet arbeidet som advokat i Thommessen, og in-house i Orkla. Hun har også ledet et av Nordeas juridiske team. I juni i fjor ble hun hentet til Sands som partner.

– Erfaringen med å ha jobbet i næringslivet, og å ha sittet ansikt til ansikt med beslutningstakere, ville jeg aldri ha vært foruten. Når jeg nå er tilbake i et advokatfirma og skal selge tjenester, er den erfaringen utrolig nyttig, og gir meg en bedre forståelse for internjuristene og deres arbeidshverdag, sier Myhre.

Slett ikke alle som går ut av advokatfirmaene før de blir partnere gjør det på grunn av familie og forpliktelser på hjemmebane, understreker hun.

– Egentlig er det naturlig at det skiftes ut noen i firmaene innimellom. Samtidig må vi jobbe for å gi advokatene en trygghet om at det går an å kombinere familie og jobb.

- Noen ulikheter

Myhre opplever noen mindre forskjeller på advokathverdagen i Oslo kontra Stockholm.

– Nordmenn synes ofte at svensker er veldig formelle. Det kan jeg være enig i. Samtidig kan det være nyttig. Mange svensker ønsker at avgjørelser skal forankres, og at det skal være en slags konsensus før man kommer til en konklusjon. I Norge opplever jeg folk som mer pragmatiske, litt mer risikovillige, og litt mer villige til entreprenørskap og eierskap, men ikke mindre profesjonelle, sier hun.

Også kollega Ylva Axelsen har lang erfaring som internadvokat. I nærmere ni år i Nordea jobbet hun i team med økonomer, analytikere og beslutningstakere på store, globalt syndikerte lån, og jobbet også tett med store eksterne advokatfirmaer i både Oslo, London og New York.

Selv vil hun ikke nøle med å ansette noen med internadvokatkompetanse.

Hva med porteføljen?

En innvending internadvokater som ønsker seg til et advokatfirma gjerne får mot seg, er at de mangler en portefølje.

– Hvis det er kriteriet for å bli partner mister man veldig mange som har sittet in-house på veien. Der har man jo ikke sine egne kunder – men derimot et uvurderlig nettverk, og forretningsforståelse, sier Axelsen.

Sands har nå en kvinneandel i partnerskapet på 16 prosent.

– Mange tenker nok at de må ta opp de som allerede jobber i firmaet, før de kan ta opp noen utenfra. Jeg tror dette er nødt til å endre seg fremover, når stadig flere klienter vil ha advokater som tenker forretningsmessig i et større perspektiv, sier Myhre.

Powered by Labrador CMS