Brynjar Østgård.

DEN VIKTIGE KLESKODEN

Kleskoden i advokatbransjen: – Jeg håper ikke det blir mer «loose» enn det er nå

– Vårt antrekk er en del av et større bilde utad som har med tillit å gjøre, mener advokat Brynjar Østgård. Han har lagt merke til at kleskoden i bransjen endres, men mener det er viktig ikke å la det gå for langt.

Publisert Sist oppdatert

Kleskoden i advokatfirmaene er ofte gjenstand for diskusjon blant unge talenter på vei inn i bransjen. Særlig i sosiale medier. Advokatbladet har derfor snakket med en rekke advokater for å få klarhet i hva man bør, og ikke bør, ha på seg på jobb som advokat.

– Vi må markere en viss respekt for klienten. Når folk søker bistand hos oss, og betaler nokså dyrt for det, må vi yte profesjonalitet i måten vi opptrer på og kler oss. Det gjelder på samme måte som at møterommene og resepsjonen skal se strøkne ut, sier partneren i Advokatfirmaet Østgård i Tromsø.

Ikledd en mørk dressjakke og lyseblå skjorte, forteller han om hvordan kleskoden har myknet opp siden han startet som advokatfullmektig i 1985.

– Selv gikk jeg daglig med slips og sløyfe i tyve år. Nå hender det vel, dersom vi skal ha et stort møte, at vi strammer opp med et slips, forteller Østgård.

Han ser ingen fordeler ved at kleskoden skal bli mer uformell enn den er i dag.

– På en del offentlige kontorer synes jeg det ser litt slapt ut. Folk loffer rundt i sandaler og ser ut som de er hjemme i stua og skal gjøre noe privat. Jeg vet ikke om det er noe å trakte etter. Det gir en viss tillit at man har en formell kleskode, sier han.

– Jeg verken tror eller håper at det ikke blir mer «loose» enn det er nå, sier han.

Jeans og sneakers?

Advokatfirmaet Østgård har tradisjonelt hatt en kontorinstruks hvor kleskoden er nedskrevet.

– Det står at alle medarbeidere skal være antrukket på «en passende måte» i kontortiden, og for øvrig når man tar imot eller i tjenstlig sammenheng møter klienter eller andre forretningsforbindelser. Vi er ikke veldig stramme i stilen, men overlater det til folks gode skjønn, forteller Østgård.

– Jeg skal ikke benekte at enkelte her har gått i jeans. Kombinert med pene sko og en pen jakke, kan jeans være en del av et elegant antrekk. Men helst ikke i klientmøter og lignende, sier han.

Selv om han selv foretrekker pene, mørke sko, legger han ikke skjul på at også skotøyet har beveget seg i en stadig mer uformell retning de siste årene.

– Enkelte ganger stiller folk i litt uformelle sko hos oss. Hovedsakelig er det likevel mest vanlig med pene, mørke sko. Skoene skal stå i stil til en ellers alminnelig pen bekledning, sier Østgård.

– Personlig er jeg nøye med at skoene alltid skal være pusset. Upussede sko ser «shabby» ut, og er etter min mening omtrent som å bruke en flekkete skjorte.

Stivt i retten

Grensen går idet man setter en fot innenfor rettens fire vegger, mener Østgård. Der er det hvit skjorte, slips og mørke bukser som gjelder.

– Der er vi veldig konservative. Kulørt skjorte er helt uholdbart i retten. Den skal være hvit. Når man bærer en rettskappe, så må resten av antrekket være stivt, sier Østgård.

Powered by Labrador CMS