Justisministeren vil vurdere bruken av spytthette overfor mindreårige

Brukes blant annet overfor barn av politiet i oppdrag for barnevernet.

Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) mener at politiets bruk av spytthette innebærer en risiko for umenneskelig eller nedverdigende behandling, og har lenge kjempet for å forby bruken overfor barn.

Også mange advokater er kritiske: Advokat Cecilie Nakstad, som er nestleder i Forsvarergruppen, er en av dem som har tatt til orde for å forby bruken av spytthette på mindreårige, i likhet med advokat Ingrid Lauvås, som er leder av Advokatforeningens lovutvalg for barnevernsrett.

I et møte med justisminister Emilie Enger Mehl tidligere i år, gjentok NIM kritikken mot adgangen til å bruke spytthette overfor barn.

I et intervju med Stavanger Aftenblad - som har dokumentert hvordan spytthette brukes mot barn - uttaler Mehl at hun mener bruken av spytthette kan oppleves belastende og skremmende, særlig for mindreårige.

«Jeg mener det er grunnlag for å vurdere bruken av spytthette overfor mindreårige og vil ta initiativ til en gjennomgang i dialog med Politidirektoratet og Kriminalomsorgsdirektoratet», sier Mehl til avisen.

NIMs direktør Adele Matheson Mestad imøteser arbeidet, uttaler hun på NIMs nettsider.

– Det er bra at Justis- og beredskapsminister Mehl så raskt griper fatt i denne problemstillingen og med det viser at sentrale rettighetsspørsmål for barn tas på alvor og prioriteres.

Powered by Labrador CMS