IBAs egen undersøkelse viste alarmerende forekomster av mobbing og trakassering.

Vil ha slutt på seksuell trakassering og mobbing i advokatbransjen

Den internasjonale advokatorganisasjonen IBA lager guide for å motvirke uønsket atferd.

Publisert Sist oppdatert

For ett år siden lanserte International Bar Association (IBA) rapporten Us Too, som avslørte omfattende seksuell trakassering og mobbing i advokatbransjen verden over. Syv tusen respondenter fra 135 land - deriblant Norge - deltok i undersøkelsen, der det blant annet kom frem at én av to kvinnelige advokater verden over har opplevd å bli mobbet i jobbsammenheng.

Om lag 28 prosent av norske advokater er også blitt utsatt for mobbing, ifølge undersøkelsen.

Kieran Pender fra IBA var ansvarlig for rapporten Us Too.

Nå, ett år etter senere, varsler IBA at de i løpet av året vil komme med en omfattende guide for å motvirke mobbing og seksuell trakassering i advokatbransjen.

Krever endring

IBA-president Horacio Bernardes Neto påpeker at mobbing og seksuell trakassering hverken skal forekomme i advokatyrket eller andre steder.

- Responsen på vår undersøkelse fra i fjor, som viste at det forekommer uredeligheter i advokatfirmaer over hele verden, har vært god. Det første sjokket har nå lagt seg, og er erstattet av besluttsomhet for å få en slutt på slik atferd. Vi vil i den nye fasen av denne IBA-kampanjen gjøre alt vi kan for å oppnå en positiv endring, sier Neto i en melding.

IBA har det siste året hatt arrangementer, debatter og foredrag i tredve byer over hele verden for å belyse problemet.

- Ble unnskyldt

Den nye guiden vil komme med beskrivelser av hvilke trinn advokatfirmaer av ulik størrelse kan ta for å forebygge uønskede hendelser.

IBA lanserer også en online opplæringsmodul for hvordan man kan implementere forebyggende tiltak.

- Upassende oppførsel har altfor lenge blitt unnskyldt. Rapporten har satt et sterkt fokus på saken, og løftet opp vår kollektive bevissthet rundt dette problemet i advokatyrket, sier Helena Kennedy, som leder IBAs menneskerettighetsutvalg.

Den 10. juni klokken 1315 inviterer IBA til et gratis webinar der Kieran Pender fra IBA kommer med nye betraktninger om temaet, og et panel med advokater fra ulike land tar for seg hva de mener må gjøres, hva koronaviruset betyr for arbeidet med å fremme mangfold og inkludering i yrket - og hva som har skjedd det siste året.

Les mer om webinaret på IBAs nettsider.

10 anbefalinger til bransjen

I forbindelse med fjorårets undersøkelse lagde IBA en 10-punkts anbefaling til advokatbransjen.

Fra IBAs rapport om seksuell trakassering i advokatbransjen.
Powered by Labrador CMS