Tilsynsrådets assisterende direktør, Jonas Haugsvold, sammen med direktør Dag Eriksen.

Tilsynsrådets hvitvaskingsveileder er oppdatert

Sivilombudet mener Tilsynsrådet manglet hjemmel til å kreve at alle advokater skulle gjør en virksomhetsinnrettet risikovurdering. Nå gjelder kravet kun for virksomhet omfattet av hvitvaskingsloven.

Publisert

I mars ble det kjent at en advokat, som hadde mottatt en hvitvaskingsadvarsel fra Tilsynsrådet, klaget advarselen inn for Sivilombudet og fikk medhold.

I sin tidligere tolkning av regelverket, hadde Tilsynsrådet lagt til grunn at absolutt alle advokater var omfattet av hvitvaskingsregelverket og dermed pliktige til å utarbeide en såkalt virksomhetsinnrettet risikovurdering. Dette mente Sivilombudet at var feil. 

I kjølvannet av uttalelsen fra Sivilombudet, har Tilsynsrådet nå oppdatert sin veileder for advokaters etterlevelse av hvitvaskingsreglene. Dermed gjelder kravet om å gjøre en virksomhetsinnrettet risikovurdering kun for advokater som faktisk driver virksomhet omfattet av hvitvaskingsloven. 

Ville øke bevisstheten blant advokater

Assisterende direktør i Tilsynsrådet, Jonas Haugsvold, forteller at veilederen er endret alle steder hvor «virksomhetsinnrettet risikovurdering» er nevnt.

– Vi opplever at det ikke alltid er gitt hva slags oppdrag en advokat kan komme til å påta seg i framtiden. Det var bakgrunnen for at vi mente dette omfattet alle advokater. Vår erfaring er at noen er spesialiserte med klare rutiner for hva slags oppdrag som kommer inn, mens andre er mer åpne, sier han.

– Formålet med vårt gamle utgangspunkt, var knyttet til at advokatene skulle bli bevisste på en risiko som kunne komme til å oppstå.

– Nyttig øvelse

Sivilombudet mener Tilsynsrådet altså ikke har hjemmel til å kreve at alle advokater, uavhengig av oppdrag, skal gjøre en virksomhetsinnrettet risikovurdering. 

Ifølge Haugsvold er det likevel en nyttig øvelse.

– Selv om vi erkjenner at hjemmelsgrunnlaget mangler, vil vi uansett anbefale advokatene å gjennomføre en slik risikovurdering. Rett og slett for å øke bevisstheten. Særlig gjelder dette for advokater som har opprettet klientbankkonto. Risikoen for å bli utnyttet som advokat, knytter seg særlig til denne tjenesten, sier han.

I etterkant av uttalelsen fra Sivilombudet, har Tilsynsrådet hatt en intern gjennomgang av gamle vedtak. Rådet har funnet én sak som styret nylig besluttet at kvalifiserer til omgjøring.

Uttalelsen fra Sivilombudet kan leses her!

Powered by Labrador CMS