Inge Ekker Bartnes er partner i Wiersholm

Wiersholm klare for havvind-satsning i Trøndelag

Med fotfeste i Trondheim vil Wiersholm kunne tilby klientene et bredere fagtilbud, sier partner Inge Ekker Bartnes.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag i forrige uke deltok partner i Wiersholm, Inge Ekker Bartnes, på et arrangement i regi av Yngre Advokater Trøndelag krets på Hotel Britannia i Trondheim.

Der fortalte han om firmaets fremtidsplaner i trønder-hovedstaden. I mai ble det annonsert at Wiersholm skal etablere seg i Trondheim.

Sammen med Wiersholm-partnerne Svein-Helge Hanken og Jon Martin Atkinson skal han lede det nye kontoret fra start.

Fokus på havvind

I foredraget fortalte Bartnes om Wiersholms engasjement for havvind, og om firmaets ønske om å bruke sin kompetanse og erfaring til å bistå havvindprosjekter.

- Vi vil ha et fokus i Trøndelags-regionen på havbruk, teknologi og fornybar energi. Det er det vi kommer til å videreutvikle. I samarbeid med våre forbindelser har vi et ønske om å bruke tiden på de tre sektorene der, sa Bartnes.

Han tror virksomheten vil øke spesielt mye i Trøndelag-området.

- Leverandørindustrien for havvind kommer til å være flere steder enn på Vestlandet. Vi tror at en betydelig del av kompetansen og den faktiske utførelsen kommer til å skje med base i Trøndelag.

Uavklart lovverk

Det var godt oppmøte på arrangementet til YA Trøndelag krets.

Bartnes mener at den juridiske situasjonen er komplisert.

- I dag finnes det rammelovgivning ved havenergiloven og havenergiforskriften, som åpner for tildeling av konsesjoner. Det er et nokså umodent regelverk, der veldig mye er uavklart. Olje- og energidepartementet jobber mye med å klargjøre og kartlegge reglene på området.

En annen utfordring i forbindelse med det juridiske, er at det ikke finnes hjemmel i lov til å kunne pantsette havvindmøller, i motsetning til ordinære vindmøller på fastlandet, opplyste han.

- Når man skal bygge ut havvind, må man ha penger. Det er prosjekter som koster femti milliarder kroner og mer, og banken vil kun låne bort penger dersom de har pant. Dette er noe departementet skal se på.

Regjeringen satser

Det antas å bli en stor økning i havvindsprosjekter fremover.

«I dag lanserer vi en storstilt satsing på havvind. Ambisjonen vår er at vi innen 2040 tildeler områder for 30 000 megawatt havvindproduksjon i Norge», uttalte statsminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding i mai.

Bartnes forteller at de ønsker å være med på utviklingen innen fornybar energi, og at deres klienter ønsker firmaets tilstedeværelse.

- Regjerings mål er at det i 2040 skal være like mye havvindproduksjon som det er kraftproduksjon på land i dag. Det er en enorm industri som skal i gang nå.

Ulike typer havvindmøller

Det er utlyst to områder i Norge der det skal bygges havvind, Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II. De vil bygges ut på svært ulike måter.

- På Sørlige Nordsjø vil vindmøllene skrus fast på bunn, og det vil være den aktøren med det beste tilbudet som vil kunne starte opp. Økonomien vil spille en stor rolle i forhold til hvilket tilbud som blir valgt, sa Bartnes.

På Utsira Nord vil det derimot bygges flytende vindmøller der konsesjonen vil utdeles basert på et teknologisk perspektiv. Det økonomiske aspektet vil ha mindre betydning.

Et teknologisentrum

Det var på ingen måte tilfeldig at nettopp Trondheim skulle huse Wiersholms første kontor utenfor Oslo.

- Etter nøye vurdering av flere byer, valgte vi Trondheim, fortalte Bartnes.

- Vi vet at Trøndelag er et veldig sterkt teknologisentrum for Norge, og ikke minst Norden. Ved at vi får fotfeste i Trøndelags-regionen, vil vi også kunne tilby klientene et større og bredere fagtilbud enn om vi skal gjøre jobben fra Oslo.

Videre vil det generere bedre rekruttering, ifølge Bartnes.

- Vi ønsker å tiltrekke oss de beste menneskene, og ved å etablere et kontor som fysisk er tilstede, så vil det også beholde og rekruttere de beste ressursene.

Like betingelser

Selv om det vil bli større fysiske avstander, poengterte Bartnes at de fokuserer på tett samhold.

- Selv om vi har flere kontorer, så er vi ett firma. Det skal være et sømløst samarbeid mellom kontorene. Vi har akkurat de samme betingelser som ansatt og som partner enten du sitter i Oslo eller Trondheim.

Powered by Labrador CMS