Illustrasjonsfoto/iStock:
Illustrasjonsfoto/iStock:

Tjente i snitt 8,3 millioner kroner i fjor

En undersøkelse Dagens Næringsliv har gjort viser at de 100 best betalte partnerne i landets 12 største advokatfirmaer har hatt en lønnsvekst på 50 prosent de siste fem årene.

Publisert Sist oppdatert

Dagens Næringsliv har laget en oversikt over utvikling i inntekt og formue for 320 partnere i 12 av de største advokatfirmaene gjennom de siste fem årene.

Dette er hovedfunnene:

6 av 10 fra Schjødt

Med en inntekt på nærmere 41,7 millioner kroner, er Kvale-advokat Thomas S. Farhang den advokaten som tjente mest av alle landets advokater i fjor. Det meste av inntekten kommer fra aksjesalg, ifølge Finansavisen.

Ellers på ti-på-topp listen finnes hele seks advokater fra Schjødt, én fra Økland & Co, én fra BAHR og én fra Glittertind. Alle de ti tjente over 17,6 millioner kroner, ifølge Finansavisens oversikt.

  • Snittinntekten lå på 8,3 millioner kroner i fjor.
  • Snittveksten på inntekten var på 36 prosent i femårsperioden, fordelt på syv prosent hver år.
  • Inntektsveksten lå på 50 prosent for de 100 best betalte partnerne i perioden. Altså nesten 11 prosent i snitt årlig.
  • Ti av de 100 best betalte partnerne er kvinner.

Finansavisen rangerte i fjor høst landets 100 største advokatfirmaer. De tolv største på listen er Wikborg Rein, Thommessen, Schjødt, Wiersholm, BAHR, Simonsen Vogt Wiig, PWC, SANDS, Deloitte, Arntzen de Besche, Selmer og Kluge.

Utenlandske kunder

I dag ligger timeprisen for bistand fra en partner i et av de største firmaene gjerne mellom fem og seks tusen kroner. Til avisa begrunner managing partner i Thommessen, Sverre Tyrhaug, timeprisveksten med økt spesialisering.

– Det er blitt relativt vanlig på partnernivå hvor klientene ser at spesialister med erfaring har en verdi som overgår prisen, sier Tyrhaug til DN.

Øverst på statistikken finner vi mange partnere fra BAHR. Managing partner Thomas K. Svensen mener utviklingen skyldes større, komplekse saker som gir flere timer.

– Det skyldes økt etterspørsel etter tjenestene våre, kombinert med større og mer komplekse saker, ofte med et internasjonalt tilsnitt, sier Svensen til DN.

Også Advokatforeningen tror mye av veksten kan forklares med den stadig tettere relasjonen over landegrensene.

– De store advokatfirmaene får mer omsetning fra kunder i utlandet, og der er timeprisen veldig ofte høyere enn i Norge, sier generalsekretær Merete Smith til avisen.

Store forskjeller

Snittlønnen for advokater som får lønnen gjennom en lønnsslipp - og ikke er hverken partnere eller selvstendig næringsdrivende – var i 2018 på 1.021.494 kroner, en økning på 2,64 prosent fra året før. Til sammenligning var snittlønnen for advokatfullmektiger på 655.759 kroner (+ 2,36 prosent).

Dette kommer frem i Advokatforeningens lønnsundersøkelse for 2018, som ble offentliggjort i februar i år.

Samtidig var konsumprisindeksen på 3,1 prosent, noe som ga en negativ lønnsutvikling etter at tallgrunnlaget for 2017 er inflasjonsjustert, påpeker Advokatforeningen i sin oppsummering.