Sverre Tyrhaug gleder seg over at advokatbransjen engasjerer seg i Arendalsuka.

- Jeg er veldig opptatt av at man må se på hva som skjer i opptaket av nye partnere

Sverre Tyrhaug tror advokatbransjen er i ferd med å knekke kvinnekoden.

Publisert Sist oppdatert

- Det er viktig at det ikke blir malt et for myteomspunnet bilde av forretningsadvokatbransjen. Det må vi ta litt av skylda for selv. Vi må bli enda flinkere til å fortelle om hvordan vi jobber med dette, hvem vi er og hva vi er opptatt av. Vi må tiltrekke oss de beste folka, og da må vi være attraktive for alle uavhengig av kjønn, legning, etnisitet, sosioøkonomiske bakgrunn og de øvrige elementene der, sier Sverre Tyrhaug, managing partner i Thommessen til Advokatbladet.

Onsdag morgen deltok han i topplederdebatten om kvinnelig ledelse under Arendalsuka, og ble stilt til veggs på hvorfor advokatbransjen fremdeles kommer til kort når det gjelder kjønnsbalanse i partnerskapet.

- Vi må speilet det samfunnet vi er en del av. Består vi bare av folk som er for like, kan det også være farlig. Det er interessant å snakke om hva som faktisk er moderne lederskap, og viktigheten av både mannlige og kvinnelige egenskaper. Det gjør debatten mer nyansert.

Elisabeth Grieg, styreleder i Grieg Maturitas, og Sverre Tyrhaug var helt uenige om kvotering. - Det er jeg ekstremt imot, sa Tyrhaug.

- Gjelder å ha gassen i bunn

Selvfølgelig skal vi ha flere kvinnelige ledere, fortsetter Tyrhaug.

- Hele advokatbransjen er veldig bevisst på dette og har arbeidet med det lenge, men det tar lang tid å endre dette på eiernivå. Det man ser er at man får inn nye kvinnelige partnere hele tiden, og vi får også stadig flere profilerte kvinnelige partnere. Da er vi hvert fall i gang.

- Vi vet innmari godt at det ikke løser seg av seg selv. Det gjelder fortsatt ha gassen i bunn, og å finne ut hva som funker, hva som ikke funker og hva som er grunnen til at folk slutter.

Karriere vs. familieliv

Kvinner og menn har like lyst til å gjøre karriere, ifølge Tyrhaug.

- Men så skjer det ting. Det må vi ta større tak i det.

Spørsmålet blir hvordan advokatbransjen og firmaene kan gå inn og påvirke arbeidslivet i møte med familielivets strukturer.

- Samfunnet blir mye mer opptatt av at de valgene man tar hjemme har betydning for arbeidsløpet. Det er nok fremdeles mange kvinner som tar størst ansvar på hjemmebane, og som synes det er vanskelig å kombinere det med karriere. Her må vi bli flinkere til å gå inn i de fasene i livet, både hos menn og kvinner, og legge til rette. Vi må unngå kategorisering og ha kjønnsnøytrale tiltak. Det handler mye om å snakke med folk rett og slett.

- Hvordan er det hjemme hos deg?

- Jeg sier at det er femti/femti, men kona sier nok noe litt annet. Men det går an å kombinere partnerrollen i et forretningsadvokatfirma med et godt familieliv.

- Hvordan skal Thommessen og advokatbransjen knekke kvinnekoden?

- Jeg tror vi er i ferd med å knekke den. Jeg er veldig opptatt av at man må se på hva som skjer i opptaket av nye partnere. Det er vanskelig å endre en historisk sett mannsdominert eierstruktur over natten. Vi har veldig mange gode mannlige partnere som vi gjerne vil beholde, men samtidig ønsker vi full kjønnsbalanse i opptaket av nye partnere over tid.

Panelet bestod av Matts Johansen, administrerende direktør i Aker BioMarine, Elisabeth Grieg, styreleder i Grieg Maturitas, Thommessen-MP Sverre Tyrhaug og Marit Warncke, administrerende direktør i Bergen Næringsråd.

- Utrolig viktig at advokater er bevisst samfunnsrollen sin

Tyrhaug mener det er viktig at advokatbransjen krever sin plass under Arendalsuka.

- Demokratiet og rettsstaten blir utfordret, og det er viktig at advokatene er med i den samfunnsdebatten. Det er også utrolig viktig at advokater fortsetter å være bevisst samfunnsrollen sin. Den er mer enn å passe på klientene sine eller tjene penger. Du skal faktisk bidra til et bedre fungerende samfunn. Vi forretningsadvokater er opptatt av å bidra til et bedre fungerende næringsliv. Skape arbeidsplasser, sikre FNs bærekraftsmål, sikre velferdssamfunnet, sikre rule of law for næringslivet. Jeg tror det er kjempebra at advokater setter farge på Arendalsuka.

Selv har han pekt seg ut flere arrangementer han skal få med seg.

- Jeg skal lære om alt fra metaverset til hva vi skal leve av etter oljen til verdensøkonomien på vippepunktet. Det er veldig kult!

Powered by Labrador CMS