Torstein Bae er sjakkekspert i NRK og internadvokat i Flyktninghjelpen.

Torstein Bae: - Lav timebetaling til advokater som vil jobbe forsvarlig

- Stykkpris-systemet gir et skinn av rettssikkerhet, sier han.

Publisert Sist oppdatert

Omtrent ett år er gått siden Torstein Bae forlot advokatbransjen og advokatfirmaet Legalis, der han var managing partnter.

Fra sin nye jobb som internadvokat og leder av Flyktninghjelpens avdeling for internrevisjon følger han med på debatten om Advokatforeningens aksjon for økt rettshjelpssats og forhandlingsrett. Bae er fortsatt medlem av Advokatforeningen.

Han mener at hovedproblemet ikke er at rettshjelpssatsen er for lav, men at antall timer pr. sak i stykkprissakene må justeres, skriver han i et innlegg på Twitter.

- Må jobbe betydelig mer enn man får betalt for

- Jeg har stor forståelse for aksjonen, men samtidig føler jeg at fokuset blir for sterkt på timeprisen. Min erfaring, blant annet fra trygderettssaker og asylsaker, er at det antallet timer som dekkes, er uforsvarlig. Hvis man som advokat på disse områdene skal kunne innestå for den jobben man gjør, er det klart at man må jobbe betydelig mer enn det som dekkes, sier Torstein Bae til Advokatbladet.

- Jeg er litt overrasket over at Advokatforeningen har valgt dette veldige fokuset på timeprisen, fortsetter Bae.

Han mener det kan være vanskelig å skape forståelse i befolkningen for at advokater skal ha mer betalt i timen.

- Det er jo en oppfatning der om at advokater allerede koster veldig mye, og det er ikke sagt veldig tydelig hva man synes er en riktig lønn for en advokat. Dette synes jeg er et relevant spørsmål.

- Et skinn av rettssikkerhet

Han tror at det ville være enklere å få aksept i allmenheten for at antallet timer som betales pr. sak i de såkalte stykkprissakene ikke på langt nær er tilstrekkelig.

Advokater betales forhåndsbestemte stykkpriser i en lang rekke saker der det offentlige betaler for advokatbistanden- for eksempel i rådgivning til voldsofre, bistand til asylsøkere og i ekteskaps- og familiesaker.

Se eksempler på sakstyper og stykkpriser i tabellen lenger ned på siden.

- Det går for eksempel ikke an å bistå i en omfattende klagesak og bare bruke fem timer, som er stykkprisen. Du skal ha samtaler med klienten, gjøre en dokumentgjennomgang og skrive klagen - det er rett og slett umulig å gjøre alt dette på fem timer.

- Systemet legger opp til et slags skinn av rettssikkerhet som ser fint ut på papiret, men som ikke dekker det arbeidet som kreves for reell rettssikkerhet. Systemet har en forventning om at advokaten skal jobbe utover det som dekkes, påpeker han.

I stykkprissaker forventes det at advokaten må jobbe det dobbelte av stykkprisen uten å få ekstra betalt. Bare dersom man jobber utover det dobbelte, kan advokaten søke statsforvalteren om å få innvilget ekstra timer.

- Veldig merkelig system

- Jeg er velkjent med denne regelen fra min tidligere virksomhet, og det er klart at det er et veldig merkelig system. Og hvis du jobber tjue timer på en sak der stykkprisen er sju timer, så er det ikke gitt at du får dekket timene likevel. Man må søke statsforvalteren om å få dekket ekstra timer, og det er ikke gitt at søknaden blir innvilget. Ettersom pengene innvilges etterskuddsvis, må advokaten ta den risikoen på egen kappe, sier Bae.

Stykkprissystemet er ikke forsvarlig, mener Bae.

- Det er helt krystallklart at det går utover rettssikkerheten. Hvis man først skal si at et visst antall timer dekkes, så må dette timeantallet være fornuftig, så advokaten kan gjøre en forsvarlig jobb. Antallet timer kan ikke være ubegrenset, selvsagt, men i mange sakstyper er antallet ikke forsvarlig, etter min vurdering.

Han har erfart at enkelte advokater ikke legger noen ekstra innsats i stykkpris-saker, noe han mener er uheldig.

- Man kan få den opplevelsen at noen advokater ikke opptrer så etisk, synes jeg. De forholder seg til at de må gjøre jobben innenfor de timene de har til rådighet. De har ikke tid til noe annet enn å banke gjennom et standardopplegg, selv om de vet at det ikke kommer til å gå.

Tabellen under er hentet fra Menon Economics gjennomgang av stykkpriser og medgått tid. Hele rapporten finner du her.

Eksempler på stykkpriser som betales til advokater i ulike sakstyper

Type sak Antall timer
Sak om bortvisning, utvisning og tilbakekall av tillatelse3
Ved søknad om asyl fra enslig mindreårig asylsøker3
Vurdering av forhold av betydning for anmeldelse, jf. rettshjelploven § 11 nr. 63
Erstatning for urettmessig straffeforfølgning, jf. rettshjelpsloven § 11 første ledd nr. 35
Klage over avslag på søknad om asyl - ordinær sats5
Søknad om voldsoffererstatning, jf. rettshjelpsloven §11 annet ledd nr. 65
Oppsigelses- og avskjedigelsessak i arbeidsforhold, jf. rettshjelpsloven § 11 annet ledd nr. 56
Saker om oppsigelse eller utkastelse fra bolig som leietaker bebor, jf. rettshjelpsloven § 11 annet ledd nr. 46
Barnevernssak, jf. rettshjelpsloven § 11 første ledd nr. 27
Ekteskaps- og familiesaker, a) - Saker som kun omfatter felleseieskifte eller økonomisk oppgjør etter oppløsning av husstandsfellesskap7
Ekteskaps- og familiesaker, b) - Saker som omfatter foreldreansvar, daglig omsorg og samværsrett7
Klagesaker etter folketrygdloven § 21-12, (NAV) jf. rettshjelpsloven § 11 annet ledd nr. 77
Voldsofre i erstatningssak mot gjerningsperson, jf. rettshjelpsloven § 11 første ledd nr. 47
Personer som har vært utsatt for tvangsekteskap, jf. rettshjelpsloven § 11 første ledd nr. 712

Kilde: Analyse av stykkpris og medgått tid, Menon Economics på oppdrag for Justisdepartementet, januar 2019.

Powered by Labrador CMS