AI-futurist og tidligere ChatGPT-topp Zack Kass på IBA-konferansen 2023 i Paris.

IBA-KONFERANSEN 2023

AI-futurist:
– Advokatfirmaer som ikke bruker AI vil snart bli irrelevante

– Vi vil kurere både kreft og Alzheimers, og innen fem år vil ikke iPhone slik vi kjenner den eksistere. AI vil revolusjonere verden, men fortsatt står advokatfirmaene på bakbeina, sier AI-futuristen Zack Kass. Han gir skeptiske advokater en wake-up call, og har flere tips til hvordan den nye teknologien bør håndteres.

Publisert Sist oppdatert

PARIS: «Hvis du ble overrasket da ChatGPT ble lansert, så vil du bli blåst fullstendig av banen når du ser hva fremtiden vil bringe».

Det sier Zack Kass, som i fjorten år har bidratt til utviklingen av OpenAI og ChatGPT, og som i dag driver selvstendig med rådgivning på teknologifeltet.

I forrige uke var han til stede på IBA-konferansen i Paris for – ifølge ham selv – å banke fornuft inn i advokatene som ennå ikke har kastet seg på AI-bølgen.

– «Jeg håper virkelig ikke at du skrev denne selv», tenker jeg hver gang jeg leser en lang e-post. Hvorfor bruke dyrebar tid på å skrive lange e-poster, når du enkelt kan be ChatGPT om å skrive en profesjonell og høflig melding undertegnet en advokat?

– Jeg forstår ikke hvordan noen kan vite om at denne teknologien eksiterer, men velge å ikke bruke den. Advokatfirmaene som lar være, vil havne bakpå og etter hvert bli irrelevante, sier Kass.

– AI vil kurere både kreft og Alzheimers

Verdenssamfunnet står i dag overfor en av historiens mest dyptgripende revolusjoner, forteller han.

– Jeg kan med sikkerhet si at vi vil kurere både kreft og Alzheimers. Det er kun et spørsmål om tid. Dessuten tviler jeg på at «iPhone 21» noensinne vil komme på markedet, for om fem år tror jeg ingen vil bruke iPhone slik vi kjenner den i dag. Det vil komme massive endringer som du per i dag ikke kan forestille deg, og de vil komme i et rasende tempo.

Kass mener vi går mot det som kalles «artificial general intelligence» (AGI), som utgjør en form for kunstig intelligens som har kapasitet til å forstå, lære og utføre oppgaver på en måte som ligner på menneskelig intelligens.

– Innen 2028, og i alle fall innen 2030, er jeg overbevist om at AI er blitt så effektiv og smart at den vil hjelpe seg selv med å foreta nye vitenskapelige fremskritt. Når vi først har kommet dit, er det ingen vei tilbake.

– Vi må derfor være ekstremt varsomme, for du trenger ikke se lenger enn til atomvåpen for å forstå hvor dyrt vi risikerer å betale når ny teknologi først er blitt produsert og gjort tilgjengelig, understreker han.

Zack Kass.

– En forutsetning for firmaets overlevelse

For at AI-revolusjonen skal fungere uten at det skapes enorme forskjeller mellom de som bruker AI og de som ikke gjør det, så må alle være med på lasset, mener Kass.

Samtidig har han inntrykk av at mange advokater generelt er tilbakeholdne med å ta i bruk ny teknologi.

– Spørsmålet er ikke om du skal bruke AI, men hvilke produkter du skal bruke. Hvis advokatfirmaene lykkes med å implementere AI i den daglige driften, vil ikke dette nødvendigvis utgjøre et konkurransefortrinn – men det vil rett og slett være en forutsetning for å overleve i bransjen, sier Kass.

For firmaer som ennå ikke har tatt i bruk AI-baserte systemer og tjenester, oppfordrer han til å kontakte firmaets egne teknologileverandører for å få hjelp til å finne riktige og behovstilpassede produkter.

Zack Kass (i midten) deltok også i en påfølgende panelsamtale med administrerende direktør i Law Society of England and Wales, Ian Jeffrey (t.v.) og IBA-president Almudena Arpón de Mendívil (t.h.).

– Sørg for full transparens i AI-bruken

Implementeringen må samtidig ikke forhastes, ifølge Kass, som understreker viktigheten av at teknologien tas i bruk på en  trygg og ansvarlig måte.

– Som leder i et advokatfirma må du gjøre et skikkelig arbeid med å kartlegge hva medarbeiderne dine kan gjøre, og hva AI kan gjøre. Typisk vil mange rutinemessige oppgaver kunne omfordeles til AI, og dette vil både kunne effektivisere arbeidet og potensielt også bidra til økt trivsel på arbeidsplassen.

Også her vil det naturligvis oppstå etiske problemstillinger rundt når og hvordan AI benyttes, legger han til.

– Heldigvis praktiserer advokater etikk hver eneste dag, så de tilhører nok en profesjon som har gode forutsetninger for å navigere i det etiske landskapet – også når det gjelder AI, påpeker Kass.

– Mitt beste tips her er å sørge for full transparens i hvilken teknologi man bruker, og i hvor stor utstrekning man benytter seg av den. Dette er viktig for å sikre tillit både hos klienter, de ansatte og andre interessenter.

– Mellommenneskelige egenskaper må optimaliseres

Et spørsmål som mange har varslet bekymring for, er hvorvidt den nye teknologien vil overta jobber og skape et trangere arbeidsmarked.

Enn så lenge kan advokatene puste med magen, betrygger Kass.

– Menneskelige egenskaper som nysgjerrighet, mot, visdom og empati, kan ikke AI-genereres. Det sentrale vi må gjøre for å differensiere oss fra AI, er derfor å videreutvikle våre egne og ansattes sosiale og mellommenneskelige ferdigheter. Løsriv deg fra skjermen så ofte du kan, og tilbring mye tid sammen med andre!

– Dette er viktigere enn noensinne, for alt AI ikke har, må optimaliseres hos oss, understreker han.

Powered by Labrador CMS